Foto: Jojo Falk

Kropp & Knopp: Snipp-special

Vi får massor av frågor om snippor till Kropp & Knopp. Här får du svar på många av dem.

3 frågor om flytningar

Jag är en tjej som snart är 12. Jag har några frågor angående flytningar.

1. Hur ska man våga prata med sin mamma om flytningar?

2. Jag har haft flytningar i cirka ett år, men de två senaste veckorna har jag fått flera gånger per dag. Betyder det att mensen är nära, eller är det farligt?

3. Är jag i puberteten när jag har flytningar och finnar?
Anonym

Svar: 1. Man måste inte prata med sin mamma om flytningar. Men mammor har flytningar själva och tycker inte att det är något konstigt. Dessutom ser de i familjen som sköter tvätten att du har flytningar.

2. Det är inte farligt. Hur mycket flytningar man har varierar över tid. Men eftersom du fick flytningar för ett år sedan är det troligt att mensen kommer snart.

3. Ja, du är på väg in i puberteten.

Är det kiss?

Jag är en tjej på 12 år som precis har kommit in i puberteten. I knappt en vecka så har jag luktat riktigt äckligt från snippan! Det har också kommit en genomskinlig vätska som liknar kiss i trosorna.

1. Vad är det för vätska, är det kiss?

2. Varför luktar det?

3. Är detta farligt?
Tacksam för svar;)

Svar: 1. Nej, det är en flytning. Det är en vätska som är till för att göra slemhinnorna fuktiga, hålla slidan ren och skydda mot infektioner.

2. Flytningar luktar. Hur mycket de luktar och vad de luktar beror på hormoner man har i kroppen. Det ändrar sig från dag till dag.

3. Nej, det är inte farligt.

Hur känns flytningar?

Jag är en tjej som är 9 år. När brukar man få flytningar och hur känns det?
Eddan godan

Svar: De första flytningarna brukar komma ungefär ett år innan man får mens, så det blir oftast när man är mellan 8 och 15 år. Det blir lite blött i trosan. Det gör inte ont.

Foto: Jojo Falk

Vågar inte titta

Jag är en 12-årig tjej som är rädd för att kolla på min snippa. Eftersom jag inte vågar kolla, eller känna, på snippan sköljer jag bara lite med ljummet vatten. Är det bra eller dåligt? Är det konstigt att vara rädd för att titta?
Tjejen som aldrig kommit med i KP

Svar: Det finns många som är ovana att titta på sin snippa, eftersom man måste använda en spegel för att se den ordentligt.

För den som har snopp är det självklart att veta hur den ser ut. Men det är bra att veta mycket om sin egen kropp. Och för att kunna tvätta ordentligt måste man ta på snippan. Om man känner sig orolig är det bra att besöka en ungdomsmottagning. De som jobbar där är bra på att förklara.

Farligt att onanera?

Jag är en tjej på 10 år som onanerar. Är det farligt? Jag inte haft sexualkunskap än och jag är ganska rädd.
Jobbigt

Svar: Nej, det är absolut inte farligt, utan ett bra sätt att lära känna sin egen kropp. Redan små barn rör vid sina könsorgan på olika sätt för att de tycker att det är skönt.

Först med hår?

Jag är en tjej på 11 år som typ är den första i min klass som har börjat komma in i puberteten. Det är jobbigt i omklädningsrummet eftersom många kollar. En gång skrek en tjej över hela rummet: "Usch, hon har hår på sitt privata ställe! ". Alla kollade och jag blev faktiskt ledsen. Det här är jättejobbigt och jag vet inte vad jag ska göra!
Ledsen tjej:(

Svar: Alla i klassen kommer att få behåring runt underlivet, men det är väldigt olika när den kommer. Det är fel att göra som tjejen gjorde. Du skulle kunna be din lärare att säga till skolsköterskan att komma till din klass. Hen kan berätta mer för klassen om utvecklingen under puberteten.

Vad är svamp?

Jag är en 14-årig tjej som tror att jag har svamp i underlivet.

1. Varför får man svamp?

2. Sitter svampen på insidan av blygdläpparna?

3. Kliar det?

4. Kan man få svamp av att ha trånga byxor?
Svampproblem? !

Svar: 1. Svampen kan bero på att man ätit medicin som antibiotika eller har haft en annan infektion. Den kan också bero på att miljön i underlivet kommit i obalans på grund av till exempel tajta byxor.

2. Ja. Eller inne i slidan eller bakåt mot ändtarmsöppningen.

3. Ja, det kliar och svider.

4. Både ja och nej. Inte inne i slidan, men i övriga underlivet.

Min snippa luktar

Jag är en tjej på snart 13 år som undrar en sak. Min snippa luktar konstigt. Kan det bero på att jag har stora blygdläppar? Eller beror det kanske på vad man äter?
ChicasRunTheWorld

Svar: Nej, lukten beror absolut inte på storleken på dina blygdläppar eller på vad du äter. Det är normalt att snippan luktar.

Hur ska hålet se ut?

Jag är en tjej som har några frågor om snippan. Det "stora" hålet mellan de inre blygdläpparna, hur stort ska det vara? Mitt är typ en halv centimeter brett och en centimeter långt. Och om man kollar i hålet så ser man ingenting. Det är bara som en vägg. Ska det vara så? Jag trodde det skulle vara ett hål.
sjukt förvirrad

Svar: Det låter helt normalt när du beskriver öppningen till din slida. Det är ingen som har ett "hål" där man kan titta rakt in. "Väggen" du känner är muskler som ska vara där.

Delarna i kvinnans underliv. Men obs! Ingen är exakt lik någon annan. Utseendet på blygdläpparna varierar lika mycket som utseendet på människors ansikten!
Delarna i kvinnans underliv. Men obs! Ingen är exakt lik någon annan. Utseendet på blygdläpparna varierar lika mycket som utseendet på människors ansikten! Foto: Jojo Falk

Var är det tredje hålet?

Jag är en tjej på 9 jordsnurr som har ett megastort problem. Jag har hört att man ska ha tre hål, men jag hittar bara två och jag har letat jättelänge. Vad ska jag göra? Kommer hålet utvecklas när jag kommer i puberteten?
Thetornadogirl2.0

Svar: Du har helt säkert tre "hål". Analöppningen (bajshålet) längst bak, slidöppningen i mitten och urinröret (där kisset kommer) längst fram. Det är säkert urinröret du inte ser. Mynningen är inte större än ett knappnålshuvud.

Blygdläpparna är olika

Jag är en 13-årig tjej som har ett stort problem. Min ena blygdläpp är stor, skrynklig och lite gråbrunaktig längst ut medan min andra är liten och slät. Det oroar mig så mycket!
hon som vill ha hjälp

Svar: Det finns inte en enda person som har likadana blygdläppar. De är lika olika som människors ansikten. Det är vanligare att ha olika stora blygdläppar med olika färg än två blygdläppar som är precis likadana.

Snibben sticker ut

Jag är en tjej som är 12 år. Den lilla snibben i snippan, som för de flesta inte syns, sticker ut mellan mina yttre blygdläppar.

1. Är det onormalt/konstigt?

2. Kan jag göra något åt det?
Är jag onormal?

Svar: 1. Nej, det är inte onormalt eller konstigt. Varje snippa har sitt eget utseende.

2. Nej, din snippa ska se ut så.

Jag är så torr

Jag är en tjej på 13 år som inte har fått sin första mens än. Men mitt problem är att jag har börjat bli väldigt torr i snippan.

1. Är det farligt att vara torr?

2. Kan det ha något att göra med att jag ska få första mensen snart?

3. Hur får man det att sluta vara torrt?
En gurka som aldrig kommit med

Svar: 1. Det är inte farligt men obehagligt.

2. Nej, troligen inte.

3. Tvätta bara underlivet en gång om dagen och använd intimolja eller barnolja.
Prova att smörja med vaselin.

Vad händer hos gynekologen?

Jag är en tjej på 12 somrar, som vill veta lite om gynekologen.

1. Hur görs en undersökning?

2. Gör det ont?

3. Varför ska man gå dit?
Signatur?

Svar: 1. Man tar av sig byxor och underbyxor och lägger sig i en gynekologstol. Barnmorskan eller läkaren som utför undersökningen för in två smala instrument i slidan för att kunna titta in i underlivet. Hen klämmer även lite på magen.

2. Det gör inte ont.

3. Det finns ingen speciell ålder då man "måste" göra en gynekologisk undersökning. Man går dit om man har ont eller har andra problem med underlivet. Eller om man bara vill veta att allt ser bra ut.

Vad är det vita?

Jag är en tjej på 11 vintrar som har ett problem. Varje gång när jag har duschat är det något vitt och kläggigt innanför mina blygdläppar. Det ser nästan ut som en tjock salva. Det kommer aldrig ut ur snippan, så jag tror inte att det är flytningar. Är det något fel på mig? Det luktar lite surt också.
Hon som är väldigt orolig :

Svar: Det vita är hudavlagringar som lägger sig i vecken i snippan. Det är inte farligt. Men det är viktigt att tvätta underlivet varje dag när man har kommit i puberteten. Sära lite på vecken och tvätta ordentligt med barnolja eller intimolja. Man ska inte använda vanlig tvål i underlivet.

Irriterad i snippan

Jag är en tjej på 13 år som är irriterad i underlivet. Jag kollade med hjälp av en spegel och såg att det var rött och ganska torrt. När jag kissar sticks det i hela underlivet och till och med lite in mot rumpan. Jag vill inte säga något till mina föräldrar eller gå till en läkare. Kan jag fixa det själv?
Det kliar i min punani :(

Svar: Det låter som att du kan ha fått en svampinfektion. Det kan bland annat uppstå när man har haft för tätt runt underlivet. Det är inte farligt, men irriterande. Det är lätt att behandla med en receptfri salva. Prata med skolsköterskan eller ungdomsmottagningen. Man behöver inte göra en gynekologisk undersökning.

Hur gör jag med håret?

Jag är en tjej på 13 år med ett stort problem. Mitt snipphår sticker ut utanför trosorna. Jag tycker det är jättejobbigt när jag ska byta om till idrotten eller ska bada. Jag har testat att klippa bort lite, men det hjälper inte. Vill helst inte raka bort det.
Bekymrad tjej som inte vill ha bikini på sig längre

Svar: Om du tycker att det är besvärande kanske du kan byta till en baddräkt och trosor med en annan skärning, som täcker mer? Många använder trosor i boxermodell. Men kom ihåg att det är helt naturligt med hår i underlivet. Alla får det. Det troliga är att andra inte lägger märke till det så mycket som du.

Hur länge har man flytningar?

Jag är en 12-årig tjej som undrar om man har kvar flytningar fast man har fått mens.
Den anonyma undraren

Svar: Ja, flytningar har man sedan hela livet.

Ska man använda trosskydd?

Jag är 12 år och har börjat få flytningar. Jag har pratat med skolsyster och jag och min kompis fick lite trosskydd. Men jag har läst att man kan få svamp av att använda trosskydd. Hur är det egentligen?

en privat tjej

Svar: Det är bättre att inte använda trosskydd vid flytningar, eftersom det kan bli en för tät miljö. Byt i stället trosor varje dag, och oftare om det behövs.

Vad är det för prickar?

Jag är en 10-årig tjej. Jag har små prickar på min snippa och jag undrar vad det är.

Hjälp mig

Svar: Det är omöjligt att svara på utan att se. Om du är orolig kan du visa prickarna för skolsköterskan. Men om de inte kliar eller svider är det nog inget att bry sig om.

Är det farligt?

Jag är en tjej på 11 vintrar som onanerar nästan varje kväll. Men de senaste månaderna har jag fått väldigt mycket flytningar medan jag onanerar.

Är det vanligt? Jag är rädd att jag typ förstör kroppen på något sätt.
Hjäälp

Svar: Det är inte flytningar utan lubrikation, en halkig vätska som bildas när man är sexuellt upphetsad. Det är precis som det ska vara.

Varför dunkar snippan?

Jag är en 10-åring med ett kvinnligt könsorgan. Det dunkar i min snippa jätteofta! Till exempel när jag sitter och läser eller kollar på tv! Min mamma säger att det säkert inte är något farligt. Jag har läst i KP att det beror på att man blir sexuellt upphetsad när man onanerar och att det därför dunkar. Men jag onanerar inte! Jag känner mig orolig.
Det dunkar jättehårt... "yay"

Svar: Det handlar nog om sexuell upphetsning i alla fall. Precis som de som har snopp kan få stånd utan anledning kan man få känslor i snippan utan någon speciell anledning.

Hur tvättar man sig?

Vi är två tjejer på 12 år som undrar om man ska tvätta snippan om man har mens. Om man ska det, ska man använda tvål då? Och om man inte har mens, hur ofta ska man tvätta snippan då? Och ska man ha tvål då? För ibland har ni skrivit i KP att man ska tvätta sig där en gång per dag. Det gör inte vi, så vi vill gärna veta om man ska det!
1D forever

Svar: Man ska tvätta snippan en gång om dagen, både när man har mens och när man inte har mens. Använd inte vanlig tvål, utan barnolja eller intimolja.

Källa och faktagranskning: Charlotte Salomonsson, barnmorska på Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm

Artikeln publicerades i KP 1, 2017