Illustration: Emma Adbåge

Kropp & Knopp: Snipp-special

Vi får massor av läsarfrågor om snippor, mens, bröst, flytningar och puberteten till Kropp & Knopp. Här får du svar på många av dem.

Hur ofta byter man?

Jag är en tjej på 10 år som precis har fått min första mens och jag har några ­frågor:

1. Hur ofta ska man byta binda/tampong?

2. När kan man börja med tampong eller menskopp?

3. Hur många gånger i månaden får man mens?

KP-älskaren :>

Svar: 1. Det finns inget bestämt svar på detta. Det är olika från person till person hur mycket man blöder. Det beror också på vilken storlek på binda/tampong som man använder. Man ska byta när det börjar kännas obekvämt eller när man tror att det snart blöder igenom.

2. Det finns ingen speciell ålder för detta. Det är du själv som avgör. Om du är nyfiken så kan du prova.

3. Man får mens ungefär en gång i månaden. Men olika personer har olika långt mellan menstruationerna. Det är också vanligt att mensen inte kommer regelbundet i början. Då kan det gå både längre och kortare mellan enstruationerna.

Svart mens?

Jag är en tjej på 10 vårar. Jag fick min mens för ungefär ett halvår sedan. De senaste gångerna har jag märkt att min mens har börjat lukta illa och börjat bli lite mer åt det svarta hållet. Jag är jätterädd för att det är något fel på mig.

En rädd kattunge

Svar: Du behöver inte vara rädd. Det låter normalt. De gånger man blöder lite mindre torkar ofta blodet lite innan det rinner ut ur ­slidan. Det gör att det både hunnit bli mörkare och kanske börjat lukta lite. Det är olika hur mycket man blöder från gång till gång, ­speciellt när man nyligen fått mens.

Värk före mensen?

Jag är en tjej på 11 år som undrar om man kan få mensvärk innan man har fått sin första mens.

A_b_m

Svar: Ja, det kan man. En del kan känna av en molande smärta i magen innan första mensen, men inte alla. Man kan också märka att mensen är på väg genom att man får mer flytningar eller att flytningarna blir lite blodblandade och får en mörkare färg.

Mens

● Mens (eller menstruation) betyder att det sipprar blod från slidan. Blodet kommer från livmodern. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma kommer in i slidan.

● Mensen får man för att man börjat få ägglossning, ­eller snart kommer att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att ­kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir ­befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning, som pågår 3–7 dagar.

● Mensen kommer ­ungefär en gång i månaden.

Hur funkar mensvärk?

Jag är en tjej på 12 år som har frågor om mens:

1. På vilket sätt gör det ont att ha mens, känns det ömt eller bultar det?

2. Jag är nervös att få min mens när jag inte är förberedd. Hur kan jag ­förbereda mig?

3. Stämmer det att om man äter ­choklad så får man mindre mensvärk?

Katten

Svar: 1. En del har inte alls ont när de har mens. För dem som har ont kan känslan vara olika. Hos en del ömmar det, hos andra är det en bultande eller skarp smärta. Det är också olika var det sitter. Det kan vara i magen, ryggen eller låren. Det kan vara olika från gång till gång om man har ont eller inte.

2. Man får ofta något litet tecken innan den ­första mensen kommer. Det kan vara att det värker lite i magen eller att man får en brunaktig flytning. Om man vill kan man ha en binda beredd i skolväskan eller skåpet/bänken. Annars brukar skolsköterskan ha mensskydd man kan få.

3. Nej, det stämmer inte. Men en del blir mer sötsugna när de har mens och då kan det kännas bra att äta lite choklad. Att äta något gott och kanske bädda ner sig under en filt, kan vara ett skönt sätt att försöka ta hand om sig själv när man har mens.

Gravid av poolen?

Jag har mens och jag är rädd för att jag ska råka bli med barn nu. Kan man bli det utan att ha sex? Till exempel genom att sitta på en offentlig toalett eller ­genom att bada i en offentlig pool?

Snälla ta med mig

Svar: Nej, man kan inte bli gravid (med barn) genom att sitta på en toalett eller genom att bada i en pool. Det måste komma in spermier (från en snopp) i snippan för att man ska kunna bli gravid. Spermier kan inte överleva i till exempel badvatten eller på en toasits.

Signaturen ”En ledsen tjej :(” tror att hon snart ska få mens, eftersom hon ofta är på dåligt humör.
Signaturen ”En ledsen tjej :(” tror att hon snart ska få mens, eftersom hon ofta är på dåligt humör. Illustration: Emma Adbåge

Vill inte få mens

Jag är så rädd för att få mens! Jag är bara 11 år och ingen i min klass har det. Jag är på dåligt humör jämt och tänker hela tiden på om det kan bero på att jag snart får mens. Jag såg ett tv-program där de pratade om mens. Då fick jag veta att man kan få det ungefär två år efter att ens bröst börjat växa och det stämmer in på mig. Man kan också ha svårt att sova! Det stämmer på mig! Sötsugen! Stämmer på mig! Men också att man kan må ­dåligt över typ inget. Det stämmer på mig med. Så snälla, hjälp mig att känna mig modigare.

En ledsen tjej :(

Svar: Allt det du beskriver är sådant som kan hända i puberteten. Det stämmer att man ofta får sin första mens ungefär två år efter att brösten börjar växa. Men tänk på att alla andra i din klass också kommer att få det ungefär så här. Någon måste vara först och någon sist. Det kan dessutom vara så att någon annan i din klass fått mens, men inte pratar om det. Det kan vara skönt att berätta för en vuxen som man har förtroende för när man har det som du. Bara att man pratar med någon kan göra att man känner sig modigare. Hejar på dig!

Svårt med tampong

1. Jag fick ganska nyligen mens. Jag har problem med att det blöder jättemycket, så mycket att jag ibland ­blöder igenom när jag använder binda. Vad ska jag göra för att blöda mindre?

2. Jag testade nyligen tampong och blev jätteglad över att det gick, men när jag reste mig och testade att gå runt så gjorde det ont. Jag testade den minsta storleken. Vad är det för fel?

3. Vi har snart simdag med skolan. Jag kommer inte våga testa tampong igen efter det som hände, kan man ha binda i en pool?

EN DESPERAT PERSON SOM BARA MÅSTE HA HJÄLP

Svar: 1. Det finns hjälp att få om man har väldigt riklig mens. Man ska inte blöda så mycket att man inte mår bra av det. Man kan bli trött och yr till exempel. Är det så kan man få hjälp av en läkare med en medicin som gör att det blöder mindre.

2. Det som blev fel när du provade är nog att tampongen inte kom tillräckligt långt in. Det är då det gör ont. Den ska upp lite ytterligare och ”bakåt” mot ryggen. Ett tips är att sätta upp en fot på toasitsen så brukar det gå lättare.

3. Nej, man kan inte använda binda i en pool. Den suger genast åt sig och fylls med vatten. Var inte rädd att testa tampong igen! Den hamnade, som sagt, bara lite fel. Att testa tampong är aldrig farligt.

Sist i klassen?

Jag är en 14-årig tjej som fortfarande inte fått mens. Mina bröst började ömma och växa lite för 2,5 år sedan. Jag har fått extremt mycket flytningar det senaste halvåret. Alla pubertetstecken stämmer in på mig, förutom mensen och håret ­under armarna. Jag vill verkligen ha min mens någon gång, för jag är liksom sist i klassen. Kan det då ­hända att jag aldrig får min mens?

Tjejen från norrland

Svar: Alla tecken du beskriver tyder på att din mens är på gång ganska snart. Om man inte har fått mens när man är 16 år är det bra att ta kontakt med en ungdomsmottagning.

Hur välja mensskydd?

Vilket mensskydd ska man ha när man precis har fått mens? Kan man ha binda även om det blöder mycket?

Jag trodde den skulle vara lite längre men aj

Svar: Du bestämmer själv vilket mensskydd du vill ha. Men man kan ha binda även om man blöder mycket. Det finns olika sorters bindor och de är anpassade efter hur mycket man blöder. Det finns även speciella natt­bindor som man kan ha på natten.

Långt uppehåll

Jag är en tjej på 12 vårar som fick min första mens för fem månader sedan, men jag har inte fått den igen. Är detta normalt eller borde jag gå till doktorn/ungdomsmottagning?

Lite orolig :)

Svar: Var inte orolig. Det kan vara så i ­början. Det är vanligt att man får en första menstruation och att det sedan dröjer många månader till nästa. Du behöver inte gå till doktorn. Men om man har haft regelbunden mens i ett år och mensen sedan ­försvinner i mer än ett halvår kan det vara bra att söka hjälp hos läkare/­ungdomsmottagning.

Det är en mardröm

Jag är en 12-årig tjej med ett problem. Jag fick min mens i somras, det var inga problem tills skolan började. Jag mår illa, får jätteont, blir gasig i ­magen och känner mig sjuk varje gång. Det känns som en mardröm att ha det i skolan. Speciellt eftersom vi åker till simhallen en dag i veckan. Jag har ­använt tampong och har inga problem med att simma med mens. Det som ­oroar mig att vår mentor är en ganska sträng man. Så varje gång jag har haft mens hitintills har jag låtsats vara sjuk. Men om jag fortsätter att göra så hela läsåret kommer jag ju missa för mycket i skolan. Vad ska jag göra?

Ginger girl ^^

Svar: Stackars dig! Det låter jättejobbigt. När man mår som du ska man söka hjälp hos läkare på en ungdomsmottagning eller på en vårdcentral. Det finns bra hjälp att få, till exempel medicin, som gör att det blir mindre jobbigt. Man ska kunna gå till skolan när man har mens, och inte känna sig sjuk. Prata med en vuxen i din ­närhet, så att du får hjälp att boka tid.

Puberteten

Pubertet är ett annat ord för könsmognad. Det är en period när kroppen utvecklas från barn till vuxen.

Tjejkroppar brukar komma i pub­erteten när de är mellan 8 och 13 år.

Puberteten håller på i ungefär 5–6 år

Signaturen ”Snälla hjälp” har en kompis som vill känna på hennes bröst.
Signaturen ”Snälla hjälp” har en kompis som vill känna på hennes bröst. Illustration: Emma Adbåge

BRÖST

Det kommer vätska

Jag är en tjej på 12 jordsnurr som undrar om det är normalt att det kommer grumlig vätska från mina bröstvårtor. Detta har pågått i några månader och jag ­vågar inte berätta för mina föräldrar.

Ett förvirrat granatäpple

Svar: Det är mycket som händer i kroppen under puberteten. Det kan till exempel komma vätska från bröstvårtorna. Då ska man söka vård hos läkare på ungdomsmottagning eller vårdcentral för att kolla att allt är i sin ordning. Det är bra att prova att prata med sina föräldrar när man är orolig över något som har med kroppen att göra. De kan behöva hjälpa dig att boka tid hos läkare. Om du absolut inte vill göra det kan du i stället prata med skolsköterskan. Om det kommer vätska från bröstvårtorna är det bra att försöka låta dem vara i fred och inte trycka på dem.

Ådrorna syns

Jag är en tjej på 13 år som tycker att mina bröst ser konstiga ut. Det ena är större än det andra och mina blodådror syns väldigt mycket. Jag undrar mest om det finns något jag kan göra så att brösten blir lika stora och att mina blodådror syns mindre.

En tjej som skäms

Svar: Nej, det finns inget du kan göra åt utseendet på brösten. Det är vanligt att de är olika stora, både när de växer och när du vuxit klart. Det är också vanligt att man ser blodådrorna. Under puberteten är det också vanligt att man får strior, röda streck, på brösten eller på andra delar av kroppen. Det beror på att kroppen växer så snabbt att huden inte hänger med. Striorna brukar blekna bort med tiden.

Kompisen tafsar

Jag är en tjej på 10 vintrar som har en kompis som tafsar. Jag har stora bröst och då vill hon känna. Jag vet inte vad jag ska göra.

Snälla hjälp

Svar: Ingen får ta på en om man inte vill. I det här läget är det bra att ta hjälp av en lärare ­eller en annan vuxen som kan prata med din kompis. Man kan vara nyfiken på andras kroppar, men det är förbjudet att gå över någons gräns och röra vid till exempel bröst, om den personen inte vill. Även om det görs på ”skoj” är det väldigt obehagligt för den som blir utsatt. Om du vågar kan du själv säga ”Lägg av, jag gillar inte när du gör så där”, till din kompis.

Konstiga bröst?

Jag är en tjej på 10 vintrar som har ­några frågor:

1. Mina bröstvårtor är typ lika stora som plastkorkar, men mina bröst har inte växt så mycket. Är jag onormal?

2. Alla andra tjejer i min klass använder topp. Min mamma säger att jag är för liten för det. Borde jag använda det?

Undraren :?

Svar: 1. Det låter normalt. Bröstvårtorna ­brukar bli svullna när brösten börjar växa.

2. Bara för att andra i klassen använder topp så behöver inte du göra det. Om du känner att du vill använda topp, prata med mamma igen. Försök att beskriva varför du vill ha det, till exempel om det känns jobbigt att vara den enda som inte har.

Dåligt med topp?

Jag är en tjej på 10 år. Jag använder topp. Min bästa kompis har inte topp och hon säger att brösten inte växer om man använder det. Är det sant?

Kommer jag inte få bröst?

Svar: Nej, det stämmer inte att brösten slutar växa om man använder topp. Det är inte heller fel att använda den på natten, om man vill det. Man bestämmer själv om man vill ha topp.

Har jag cancer?

Jag är en tjej på 10 år som undrar en sak. I mitt ena bröst är det som en liten knöl. Har jag cancer?

Undraren :?

Svar: Nej, du har inte cancer. Under hela ­puberteten är det vanligt att man har ömmande och knöliga bröst. Det är körtlarna i brösten som utvecklas. Och brösten växer upp till 20-årsåldern. Först då, när brösten och kroppen vuxit klart, är det bra att komma i gång och undersöka sina bröst. Då känner man igenom dem en gång i månaden för att leta efter nytillkomna knölar.

Signaturen ”Cap” undrar över sina flytningar.
Signaturen ”Cap” undrar över sina flytningar. Illustration: Emma Adbåge

FLYTNINGAR

3 viktiga frågor

Jag är en 13-årig tjej med ­några frågor:

1. Varför får man flytningar?

2. Är det normalt att få flytningar som ser ut som geléklumpar?

3. Kan man göra något om man har ­väldigt mycket flytningar? Jag byter trosor minst två gånger per dag.

Har aldrig kommit med

Svar: 1. Flytningar är en slemmig vätska som kommer då och då från slidan. De börjar komma i puberteten, oftast en tid före första mensen. Sedan har man dem hela livet.

Flytningar är bra för snippan. Man kan säga att de är en ”städpatrull”, som håller lagom rent. De gör också att slemhinnorna håller sig mjuka.

2. Ja. Flytningar kan vara tunna, men också som geléklumpar. De kan vara vita, ­genomskinliga, beige, bruna, rosa, gula eller grönaktiga. De kan kort sagt se ut på många olika sätt.

3. Nej, det går inte att minska flytningarna. Man har dem man har. Det gör inget om det blir lite blött i trosan. Det är bättre än att använda trosskydd, som gör att det blir för tätt.

Inte som äggvita

Jag är en 11-årig tjej som undrar hur man vet om man har flytningar. Skolsyster säger att det ska vara som äggvita i konsistensen, men jag har alltid haft mycket tjockare än så. Det är bara nu som det faktiskt passar in på beskrivningen. Vad var det innan?

Cap

Svar: Du har haft flytningar. De kan kort och gott se olika ut. De kan se ut som äggvita men de kan också vara tjocka som du beskriver.

Torrt i trosorna

Jag är en flicka på 12 vintrar. Varje dag får jag något som jag tror är flytningar. Jag är inte säker för det är helt torrt och bara vitt/gult. Har hört att flytningar brukar vara ­blöta och slemmiga. Vad är detta?

Tacksam för svar

Svar: Även det torra är flytningar. De har torkat i trosan utan att du märkt att du fått dem. De var inte torra när de utsöndrades från slidan.

SNIPPAN

Hur ofta ska man tvätta?

Jag är en konstig kossa på 10 höstar. Mina tjejkompisar säger att man ska tvätta snippan varje dag. Det gör inte jag, och ­ville bara fråga om man måste göra det.

Tjo bre °-°

Svar: När man kommit i puberteten förändras kroppen, man svettas mer och får flytningar. Då är det bra att tvätta sig under armar och kön/rumpa en gång om dagen. Under armarna kan man använda tvål men på snippan är det bäst att bara använda ljummet vatten.

Det kliar

Min snippa har kliat i några dagar nu. Jag vet inte vad det beror på. Jag torkar mig när jag har kissat så det är inte det.

En liten morot

Svar: Att det kliar i snippan då och då är ­ofarligt och ganska vanligt. Det kan bero på att den blivit uttorkad, till exempel för att man använt tvål. Man kan prova att smörja med en mjukgörande kräm utan parfym eller med en tvättolja för underlivet. Ofta går ­kliandet över av sig själv ganska snart. Om det fortsätter att klia länge är det bra att gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Känner mig ful

Jag är en tjej på 13 år. Jag har stora problem med att jag tycker att jag är ful. Mina inre blygdläppar hänger en bit utanför de yttre och sitter ihop som en ”klump”. Det gör att jag blir ­äcklad. Jag känner att jag aldrig kommer kunna visa mig inför någon annan för den personen kommer att tycka att jag är ful. Jag vill operera mig, men min mamma skulle aldrig tillåta det. Men jag har sådan ångest över detta. Jag vet att alla ser olika ut, men jag mår ändå dåligt. Jag har också stora problem i vardagen, då jag alltid tänker på att jag måste se perfekt ut. Snälla, hjälp!

anonym

Svar: När du beskriver ditt underliv låter det som om det har ett helt normalt utseende. Det är faktiskt vanligare att de inre blygdläpparna hänger utanför de yttre än att det är tvärtom. Det är tyvärr många ideal om utseende, till exempel från sociala medier, som får oss att tro att man ska se ut på ett speciellt sätt. När man har så mycket jobbiga tankar som du är det bra att få prata med någon. En kurator kan hjälpa en att tänka snällare tankar om sig själv. Kuratorer finns i skolan, på ungdomsmottagningen eller på vårdcentralen. Det är viktigt att du tar hjälp, för det kan vara svårt att komma ur de här negativa funderingarna ensam.

Hud på snippan

Jag är en 10-årig tjej som har fått en typ ”boll” på snippan. Den är cirka en halv centimeter lång och känns som att det bara är hud.

Anonym

Svar: Det låter helt normalt. Snippan förändras i puberteten. Blygdläpparna växer och ändrar färg. Snippan är liksom lite flikig.

Vad gör gynekologen?

Jag är en 11-årig tjej som undrar två saker.

1. När går man till en gynekolog?

2. Vad gör man hos en ­gyn­ekolog?

Golokenyg?

Svar: 1. En gynekolog är en läkare som är expert på snippan och livmodern. Man går till hen om man har frågor, vill göra en undersökning eller har besvär från underlivet, till exempel om det kliar, svider eller gör ont. Man behöver alltså inte gå dit bara för att man är i en speciell ålder. Vid vissa besvär kan man även gå till en barnmorska, en sjuksköterska som är ­expert på underlivet.

2. Vissa gånger räcker det att man pratar med ­gynekologen. Men ofta undersöker hen ens ­underliv. Man lägger sig i en speciell stol och gyn­ekologen lyser med en stark lampa. Sedan tittar hen in i slidan. Det är man själv som bestämmer om man vill bli undersökt eller inte.

En 11-åring funderar över onani.
En 11-åring funderar över onani. Illustration: Emma Adbåge

ONANI

Är detta normalt?

Jag är 12 år gammal och har två frågor om onani.

1. Jag har onanerat några gånger och undrar om det är normalt i min ålder eller om det är farligt eller dåligt.

2. Jag har fått en flytning när jag har gjort det en gång. Är det ­normalt?

Drakfruktens mamma

1. Att onanera betyder att man smeker sig själv, oftast könsorganet, på ett sätt som känns skönt. Det är inte farligt eller dåligt. Man väljer själv om man vill göra det. En del gillar det och vill göra det ofta, andra är inte intresserade av att göra det.

2. Det är egentligen inte en flytning, utan något som kallas för lubrikation. Det är när det känns skönt i snippan för att man blir upphetsad och den blir våt.

Borde jag sluta?

Jag är en tjej på 11 höstar. Jag har börjat ”utforska min kropp” mer och har börjat onanera. Nu när jag blir äldre så har jag också fått lite hår på snippan som jag ­brukar dra i och känna på, är det dåligt och måste jag sluta?

Pubertetstjejen

Svar: Det är inte dåligt och du ­behöver inte sluta. Det är bara bra att utforska sin kropp om man vill.

Får jag orgasm?

Jag är en tjej på 11 vårar som har två frågor:

1. Jag brukar trycka ihop mina ben tills jag får en skön känsla. Jag tror att det är orgasm.  Är det det?

2. Kan detta påverka mensen?

En liten islandshäst!:);)

Svar: 1. Det kan vara orgasm. Eller så är det bara skönt. Orgasm är när man är sexuellt upphetsad och det blir som allra skönast.

2. Nej, det påverkar inte mensen.

En 10-åring gillar inte puberteten.
En 10-åring gillar inte puberteten. Illustration: Emma Adbåge

OCH LITE ANNAT

De pratar om min kropp

Jag är en tjej som är 11 år. Jag har fått mens och har ganska stora bröst för min ålder. Jag har pratat mycket om ­puberteten med min mamma och kompisar. Det har inte varit något konstigt med det. Men nu har det kommit två nya killar till min klass som har börjar prata om min kropp. De säger rakt ut i klassrummet ”Ska vi ligga?” eller ”Får jag klämma dina stora tuttar?” Jag tycker att det är jobbigt.

tjejen med stora tuttar

Svar: Man får absolut inte säga som de killarna gör! Det är olagligt att prata så om sex till andra. Det kallas sexuella trakasserier. Din lärare måste ta tag i detta direkt. Prata med din mamma som kan prata med läraren. Skolan är tvungen att göra något åt detta, annars bryter den mot flera lagar.

När börja med deo?

Jag är en tjej på 10 år. Jag undrar om det är konstigt att jag inte använder deo. Jag är typ den enda i klassen som inte gör det.

En orolig tjej

Svar: Man får göra som man vill. Många ­börjar använda deo när de kommer in i ­puberteten. Då börjar man svettas mer och svetten luktar starkare. Då tvättar man sig ­under armarna och sedan tar man på deo.

Växer ifrån bästisen

Jag är en snart 10-årig tjej som mår ­väldigt dåligt just nu. Jag och min bästa kompis har varit kompisar så länge jag kan minnas. Men nu känns det som om jag har växt ifrån henne. Jag har börjat komma in i puberteten och slutat leka helt och hållet, men hon sitter fort­farande och leker med sina nallar. Jag är rädd att vi ska växa ifrån varandra.

Behöver hjälp

Svar: Det är vanligt att kompisar utvecklas i olika takt i puberteten. Så småningom kan det vara så att man hittar tillbaka till varandra. Man får kompromissa lite, och försöka hitta något gemensamt som båda tycker är kul. En lösning kan också vara att ha flera olika kompisar som man gör olika typer av saker med.

Vill vara liten

Jag är en flicka på 10 jordsnurr som tycker att tiden går för fort. Ibland när jag går och lägger mig gråter jag lite för att jag bara saknar att vara liten, allt var bara lättare då. Allt från mindre bråk till att det var lättare att hitta kläder. Mina bröst har börjat komma också (vilket är väldigt irriterande). Jag saknar så mycket att vara yngre.

en ledsen liten stor flicka

Svar: Många tycker som du, att det är svårt att komma in i puberteten. Att det är okänt och lite krångligt. Man sörjer att man ­lämnar en period i livet, och går in i en ­annan. En tröst kan vara att det blir lättare med tiden. Och att det kanske även är lite spännande med vissa förändringar.

Börjat få hår

Jag är en tjej på 11 år som har ett ­problem. Jag har börjat få ganska mycket hår på snippan och under armhålorna. Typ ingen annan i min klass har det. Det känns jättepinsamt om vi ska åka och bada med klassen.

Gurkan:)

Svar: Det är ofta jobbigt att vara först, eller sist, med att komma i puberteten. Snart kommer de andra ikapp dig, och får också hår. Om det handlar om att du tycker att det är jobbigt att byta om kan du hålla en handduk mot kroppen, eller byta om på toaletten.


Detta är en ungdomsmottagning

På ungdomsmottagningar arbetar bland andra sjuksköterskor, kuratorer och läkare. De vänder sig oftast till unga som är äldre än 12 år. Man behöver inte ha förälder med när man går dit, om man inte vill. På sajten umo.se kan man hitta adress och telefonnummer till alla ungdomsmottagningar + läsa mycket om kroppen och känslor.


Alla frågor och svar från Kropp & Knopp snipp-special publicerades i KP 3.
Alla frågor och svar från Kropp & Knopp snipp-special publicerades i KP 3. Illustration: Emma Adbåge

Faktagranskning: Hanna Whale, barnmorska vid ungdomsmottagningen Gullmarsplan