Någon är först, någon annan är senare. Till sist kommer alla in i puberteten.
Någon är först, någon annan är senare. Till sist kommer alla in i puberteten. Illustration: Jojo Falk

Kropp & Knopp: Om puberteten

Någon är först, någon annan är senare. Till sist kommer alla in i puberteten. Vi på KP får hundratals frågor om mens, snippor och snoppar. Här är frågor från KP:s Kropp & Knopp-special om puberteten.

Puberteten

Pubertet är ett annat ord för könsmognad.

Under den perioden utvecklas kroppen från barn till vuxen. För killkroppar brukar puberteten starta mellan 11 och 14 års ålder, men den kan vara både tidigare och senare.

Tjejkroppar brukar komma i puberteten när de är mellan 8 och 13 år (eller senare, eller tidigare).

Puberteten håller på i ungefär 5–6 år.

Måste jag använda deo?

Jag är en tjej på 11 solsnurr. För någon vecka sedan var det en tjej som sa att jag var äcklig som inte använder deo efter gympan. Hon påpekade även att jag inte hade någon topp. Jag svarade att jag hade glömt dem hemma. Men hon himlade bara med ögonen. Jag har mått dåligt över det här och jag tänker på det hela tiden. Jag använder aldrig topp eller deo. Är det konstigt?

En liten osäker tjej

Svar: När man är 11 år är alla i klassen i olika stadier av puberteten. Det är dumt att ha ­synpunkter på andras klädsel. Om man vill ha topp eller bh är något man bestämmer själv.

I puberteten kan svetten börja lukta mer. Man kan behöva duscha oftare och använda deo. Men även detta är olika från person till person.

Adamsäpplet växer

Jag är en kille på 11 år som undrar två grejer:

1. Mitt adamsäpple växer och jag vet inte om det är ett pubertetstecken.

2. När jag onanerar blir det gult klet och jag undrar om det kan vara sperma. Kan sperma vara gult?

En fundersam kille som söker svar

Svar: 1. Ja, det är ett pubertetstecken att adamsäpplet på halsen växer. Det gör att stämbanden sträcks ut och rösten blir mörkare. Man kommer i målbrottet.

2. Ja, det är sperma. Sperma kan ha lite olika färger. Den kan vara grå- eller gulaktig eller vit.

Vill inte att kroppen förändras

Jag är en tjej som är 11. Jag vill varken ha bröst eller mens. Men jag vill inte byta kön heller. Hur ska jag göra?

Anonym

Svar: En del tycker att det är svårt när kroppen förändras i puberteten. Vissa längtar efter det, men andra tycker bara att det känns krångligt. Det är vanligt att vara rädd för att inte känna igen sig i den nya kroppen. Men det behöver inte bli så jobbigt som man tror. Det kan ändå vara skönt att tillsammans med en vuxen fundera över vad som känns så besvärligt. Då slipper man vara ensam om sin oro. Det kan vara skolsköterskan, en förälder eller någon annan vuxen som du känner dig trygg med.

Hon tar på mina bröst

Jag är en tjej på 11 år som känner mig obekväm med en tjej i min klass. Hon försöker ta på mig på ett sätt jag inte vill, till exempel klämma på mina bröst och min kropp. Jag tycker att detta är jättejobbigt men jag vågar inte säga till.

En ledsen köttbulle:(

Svar: Så får hon absolut inte göra. Man ska aldrig röra någons kropp när den inte vill. Det kan vara svårt att säga ifrån själv. Därför är det jätte­viktigt att du berättar detta för din lärare, dina föräldrar eller din skolsköterska. Då kan de se till att tjejen slutar med detta. Man ska aldrig behöva stå ut med att någon rör vid en på ett sätt som inte känns bra.

Onani

Att onanera betyder att man smeker sig själv, oftast könsorganet, på ett sätt som känns skönt.

Måste man onanera?

Jag är en kille på nästan 11 jordsnurr som har några frågor:

1. Jag har hört att det är skönt att onanera, men vet inte om det funkar för mig. Måste man onanera?

2. Påverkas kroppen negativt om man inte onanerar?

En undrande mango

Svar: 1. Nej, det måste man absolut inte.

En del tycker om det, andra inte. Man ska bara göra det om det känns bra för en själv. Det är även olika för vuxna personer, om de gillar att onanera eller inte.

2. Nej.

Man brukar få mens när man är mellan 9 och 16 år. Det är olika för olika personer när puberteten sätter i gång.
Man brukar få mens när man är mellan 9 och 16 år. Det är olika för olika personer när puberteten sätter i gång. Illustration: Jojo Falk

MENS

3 viktiga frågor

1. Kan man få mens utan att man får flytningar innan?

2. Vad är tecken på att första mensen är på gång?

3. I vilken ålder brukar man få mens?

Ostbågen

Svar: 1. Det är vanligast att få flytningar en tid innan. De kan vara ljusrosa eller lite brunaktiga några dagar innan mensen.

2. Flytningar. Men man kan ha flytningar i flera år innan man får sin första mens. Ibland kan man få en lite molande värk eller svullen mage precis innan.

3. Man brukar få mens när man är mellan 9 och 16 år. Det är olika för olika personer när puberteten sätter i gång. Det brukar först ha kommit andra pubertetstecken. Det handlar om att svetten börjar lukta, att man får behåring runt könet och under armarna, att man får flytningar och att brösten börjar växa. Om man inte fått några pubertetstecken alls när man är 14 år eller ingen mens när man är 16 år är det bra att kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Mens

Mens (eller menstruation) betyder att det sipprar ut blod från slidan. Blodet kommer från livmodern. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma kommer in i slidan. Mensen får man för att man har börjat få ägglossning, eller snart kommer att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning, som pågår 3–7 dagar. Detta händer ungefär en gång i månaden.

Tänk om den kommer i skolan?

Jag är en tjej på 10 år. Jag och mina vänner är oroliga för att vår första mens ska komma i skolan. Vad gör man om man inte vågar berätta för fröknarna? Vår idrotts-lärare är kille och jag tror inte att jag kommer våga berätta för honom.

Hur ska vi göra

Svar: Om man är orolig kan man ha en binda liggande i bänken, i skåpet i skolan eller i skolväskan. Skolsköteskan brukar också ha bindor. Alla vuxna i skolan känner till och är vana vid det här med mens, särskilt idrottslärare.

Är jag sen?

Jag är en 12-årig tjej som inte har fått min första mens. Det känns som att jag är den enda i klassen. Jag har hår under armarna och på snippan och har haft flytningar i över ett år. Min mamma var ganska sen med sin mens och jag undrar om det blir samma sak för mig.

Anonym

Svar: Det finns en viss ärftlighet när det gäller mens. Men att vara 12 år och inte ha fått mens är inte ”sent”. Det är säkert flera andra i din klass som inte har fått mens. Att du har flytningar och hår under armarna och på snippan visar att du har kommit en bit in i puberteten.

Mensen försvann

Jag är en 13-årig tjej som är orolig.

Min första mens kom för lite mindre än ett halvår sedan. De första månaderna gick det bra, men sedan försvann mensen. Jag har googlat och läst att det kan vara tecken på stress och oro. Hur ska jag få tillbaka mensen?

Kan detta vara farligt?

En orolig tjej ...

Svar: Du behöver inte vara orolig. Det låter som ett normalt händelseförlopp. Det är vanligt i början att mensen är oregelbunden. Den kan vara borta ett halvår utan att det är något konstigt. Det stämmer att mensen kan vara ganska känslig för ens sinnesstämning, den kan till exempel skjutas någon vecka framåt eller komma tidigare om man är väldigt nervös för något. Men man ska må väldigt dåligt, äta alldeles för lite eller träna alldeles för mycket för att den ska försvinna helt.

Fick inte in tampongen

Jag är 14 år och har haft mens i ungefär 1,5 år. För någon dag sedan provade jag tampong, men jag fick inte in den. Jag använde den minsta storleken och jag försökte föra in den snett bakåt. Finns det något tips på vad man kan tänka på? Eller är för tidigt för mig att använda tampong?

En som undrar

Svar: Det är inte för tidigt för dig att använda tampong. Men man kan behöva träna lite på tekniken. Det var bra att du använde minsta storleken på tampongen och försökte föra in den snett bakåt i slidan. Andra tips är att sitta på huk eller att ha ena foten på toa-sitsen.

Prova den dag som du blöder som mest så brukar det också gå lättare. Alla som har mens ska själva känna efter vilket mensskydd som passar dem bäst att använda.

Jag blöder så mycket

Jag är en 12-årig tjej som HATAR mens. Jag har bara haft det i typ två månader, men det suger så mycket så att jag vill börja äta p-piller fast att jag vet att jag antagligen är för ung för det. I dag har jag mått jättedåligt. Jag har behövt byta trosor tre gånger och binda typ 100 gånger. Jag orkar inte med detta.

Kommer mensen att vara mindre jobbig med tiden? Snälla säg att den blir det.

Tjejen som hatar mens:/

Svar: Det låter jättejobbigt för dig. Ibland blöder man mer i början när man just fått mens. Det kan lugna sig med tiden. Men du ska inte behöva ha det så här nu. Besök skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att prata om hur mycket du blöder. Det finns flera mediciner som minskar blödningarna. Det kan finnas anledningar att hata mensen, men det finns också hjälp att få!

FLYTNINGAR

När får jag flytningar?

Jag är en tjej på 11 solsnurr som har två frågor om puberteten:

1. Mina bröst har ömmat och jag har haft hår under armarna och på snippan sedan cirka ett år tillbaka. Men jag har inte fått flytningar.

Borde jag få det snart?

2. Jag har läst i KP att man brukar få mens cirka två år efter att brösten börjat växa. Menar ni då två år efter att brösten börjat ömma eller från att de börjat växa?

Tjejen som älskar KP!!!!!!!!

Svar: 1. Du får nog flytningar snart. Men alla får inte lika mycket.

2. Att brösten ömmar betyder att de börjar växa. Så det är samma sak.

Flytningar

Flytningar är en vitaktig, slemmig vätska som kommer då och då från slidan. Flytningar börjar komma i puberteten, oftast en tid före första mensen. Sedan har man dem hela livet.

Ska jag använda trosskydd?

Jag är en tjej på 10 år som har en fråga. Jag har fått flytningar och undrar om jag ska börja använda trosskydd? Jag har hört att man lättare kan få svamp om man använder trosskydd ofta. Är det sant?

En supersnygg tjej!

Svar: Ja, det är sant. Det blir för tätt med trosskydd. Det är också bäst att använda trosor i bomull. Trosskydd kan man använda vid enstaka tillfällen när man av någon anledning tycker att det är extra viktigt att inte få flytningar i trosorna.

Ingen snopp är precis likadan som en annan.
Ingen snopp är precis likadan som en annan. Illustration: Jojo Falk

SNOPPEN

Man kan se ollonet

Jag är 12 år. Min förhud sitter alltid så långt bak att man kan se mitt ollon konstant. Är det normalt?

Anonym

Svar: Ja, för en del hänger förhuden ner över ollonet och för andra är förhuden kort så att man ser ollonet hela tiden. Snoppar ser helt enkelt olika ut.

Liten snopp?

Jag är en kille på 10 år. Jag tycker att jag har liten snopp. Den är typ 9–10 centimeter. Alla andra säger att de har jättestor.

Apan

Svar: Det låter inte som att det är något fel med din snopp. Men det är en konstig grej det där att man ska säga till kompisar i klassen att man har så stor snopp. Försök att låta bli att lyssna på det pratet. Det är ofta mest trams.

Stånd hela tiden

Jag är en kille på 10 år som har stånd väldigt ofta. Jag är jätterädd att det är något allvarligt fel. Hjälp!

innebandy-pro

Svar: Det är inget fel och du behöver inte vara rädd. När man börjar komma i puberteten tänker man mer både på sex och på hur ens kropp reagerar. Snoppen tränar sig och får stånd både på natten och på dagen. Det går inte att påverka. Det betyder att kroppen fungerar bra. Oftast syns det inte alls så mycket för andra som man tror att det gör.

Jag har fått hår

Jag är en kille på 10 vintrar.

1. Jag har fått hår runt snoppen. ­Betyder det att jag är i puberteten?

2. Min ena testikel är stor som en ­pingisboll, är det normalt?

3. Jag har hängande hud på min pungsäck. Är det normalt?

Zelda är best!

Svar: 1. Ja, behåring är ett av de första ­pubertetstecknen.

2. Testiklarna (pungkulorna) kan vara olika stora. Men de ska inte ömma, ha en ­rodnad eller tyngdkänsla. Om du känner dig orolig kan du alltid gå till skolsköterskan.

3. Ja, det är normalt. Pungen växer under ­puberteten och blir rynkigare och mörkare.

Vad är det för vätska?

Jag är en kille på nästan 12 år. ibland när jag runkar kommer det typ en eller två droppar av en genomskinlig vätska ur snoppen. Vad är det för vätska?

Undrar verkligen!!!

Svar: Det kan nog vara sperma som börjar komma. Men det kan också vara det som kallas för-sats. När man blir sexuellt upphetsad bildas ett ämne som gör att ollonet smörjs och inte blir torrt. Så är det för alla killar som kommit in i puberteten.

Spermier

I puberteten kommer den första utlösningen, alltså spermier från snoppen. Det beror på att kroppen har börjat tillverka sädesvätska. Utlösningen brukar komma när man onanerar (smeker sig själv) eller på natten när man drömmer. Spermier kan befrukta ett ägg om de kommer in i slidan.

Har jag trång förhud?

Jag tror jag har trång förhud, men hur vet man säkert?

en liten rödlök

Svar: När man föds sitter förhuden nästan alltid fast mot ollonet. Då går det inte att dra tillbaka den. Under puberteten kommer ­hormoner som gör det lättare att dra tillbaka förhuden hos de flesta. Men det kan ta några år innan förhuden lossnar ordentligt. Om man är 14–15 år och tycker att man har svårt att dra tillbaka förhuden är det bra att besöka skolsköterskan eller en ungdomsmottagning. Det gäller även om det är svårt att hålla snoppen ren, om det är irriterat ­under förhuden eller om det gör ont att ­onanera. Det finns olika sätt att avhjälpa trång förhud. Man brukar börja med att pröva en salva som läkare skriver ut.

Det är ­vanligt att brösten växer lite olika och inte är lika stora
Det är ­vanligt att brösten växer lite olika och inte är lika stora Illustration: Jojo Falk

BRÖST

Kan de sluta växa?

När jag och min vän låtsasbråkade så råkade hon slå i mitt bröst. Det gjorde ganska ont. Någon sa att de kommer att sluta växa. Är det sant?

H

Svar: Nej, det är inte sant. Brösten ömmar när de växer, och det kan vara obehagligt om någon kommer åt dem. Men det är inte det minsta farligt och brösten kommer inte att sluta växa.

Fel att använda topp?

Jag är en tjej på 11 vintrar som har lite frågor om bröst:

1. Jag brukar använda topp ibland för att jag tycker att det är skönt, men jag har inte så stora bröst. Det känns som att några av mina kompisar tycker att det är konstigt att jag använder topp. Hur ska jag göra?

2. Ett av mina bröst är lite hårdare än det andra. Är det normalt?

3. Är man i puberteten om brösten har börjat ömma och man luktar svett?

En undrande tjej

Svar: 1. Du ska göra som du själv tycker!

Vad bra att du vet vad du gillar, kör på det!

2. Ja, det är helt normalt. Brösten blir hårda och ömmar i lite olika omgångar. Det är ­vanligt att de även växer lite olika och inte är lika stora. Även vuxna kvinnor har ofta olika stora bröst.

3. Ja, det är man. Hela puberteten tar 5–6 år och under den tiden utvecklas brösten.

Pinsamt att duscha

Jag är en tjej i 10-årsåldern som har fått bröst. Det är pinsamt att duscha efter idrotten. De andra tittar på mina bröst och är nyfikna på dem. Nu har jag nästan slutat duscha och min mamma blir jättearg på mig. Hur ska jag göra?

Emelie

Svar: Det kan vara jobbigt både att få bröst först eller att vara sist. Du är i en ålder då dina jämnårigas kroppar utvecklas olika fort och på olika sätt. Ni kan därför se väldigt olika ut. Du kanske ska förklara för din mamma varför du ofta låter bli att duscha. Om hon förstår det blir hon säkert inte lika arg. Du kan också prata med din idrottslärare så att hen vet.

Ungdomsmottagningar

Det finns cirka 250 ­ungdomsmottagningar i Sverige. Där kan man träffa till exempel barnmorska, läkare, kurator och psykolog. Det är gratis att besöka eller ringa till ungdomsmottagningar. Åldersgränsen är ofta 12 år, men många mottagningar tar även emot yngre som de tycker har behov.

Adresser och telefon-nummer hittar du på umo.se. Det går också att besöka en mottagning digitalt, men då behöver du ett bank-ID, till exempel Freja.

Läs fler frågor och svar i KP 3

I KP 3 finns fler frågor och svar om puberteten.
I KP 3 finns fler frågor och svar om puberteten.

Faktagranskning: Hanna Whale, barnmorska på ungdomsmottagningen Gullmarsplan

2022-02-24  Artikeln uppdaterades med frågor och svar från KP 3.