Foto: Elin Lindell

Kropp & Knopp: Om puberteten

Någon är först, någon annan är senare. Till sist kommer alla in i puberteten. Vi på KP får hundratals frågor om mens, snippor och snoppar. Här är frågorna från KP:s Kropp & Knopp-special om puberteten. Frågorna och svaren publicerades i KP 2.


KP 2, 2018

Allt om puberteten

PUBERTET …

... är ett annat ord för könsmognad.
Under den perioden utvecklas kroppen från barn till vuxen.

MENS ...

... eller menstruation, betyder att det sipprar ut blod från slidan. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma kommer in i slidan. Mensen får man för att man har börjat få ägglossning, eller snart kommer att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning. Det är det som är mensen.

SPERMIER

I puberteten kommer den första utlösningen från snoppen.
Det beror på att kroppen har börjat tillverka sperma (sädesvätska).
Sädesuttömningen brukar komma när man onanerar (smeker sig själv) eller på natten när man drömmer. Spermier kan befrukta ett ägg om de kommer in i slidan.

Mer info om ungdomsmottagningar hittar du på umo.se

Hur märks puberteten?

 1. Hur märker man att man har kommit in i puberteten om man är tjej? Och i vilken ordning sker det?
 2. Kan man svimma och kräkas när man får mens? För min kompis storasyster gjorde det.

En 10-årig tjej

Svar:

 1. Man märker det på att de första tecknen på puberteten kommer: Man börjar lukta lite svett, brösten börjar växa och ömma lite, man börjar få hår på de yttre blygdläpparna i snippan, man får flytningar och efter en tid mens. Ungefär i den ordningen brukar det ske.
 2. Ja, det kan hända. Men det är ovanligt och det finns hjälp att få. Om man har det så jobbigt ska man prata med skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Är det sperma?

Jag är en kille på 11 somrar. När jag onanerar kommer det ett vitt gegg, som jag tror är sperma. Är jag i puberteten?

En vilsen tomat

Svar: Ja, om det kommer sperma ur snoppen så är du i puberteten.

Svårt att prata

Jag är en tjej på snart 10 vintrar. Jag är först i klassen med hår på underlivet. Jag kommer nog snart få min mens. Men min mamma fick inte mens förrän i 9:an. Därför tycker jag att det är jättejobbigt att prata med henne!
Vad ska jag göra?

Tjejen som inte vill prata

Svar: Att din mamma berättat för dig om sin mens, och att hon fick den i 9:an, betyder att hon är beredd att prata med dig. Det spelar nog ingen roll för själva pratet att hon kom i puberteten senare än du.

Är det något fel?

Jag är en kille på snart 14 år som inte har kommit in i puberteten. Jag tycker att detta är jobbigt eftersom mina kompisar har gjort det. För cirka ett år sedan fick jag hår runt snoppen, men jag får inte sperma och inga finnar heller. Är det något fel på min pubertet?

Det är jobbigt att komma in i puberteten sent

Svar: Nej, det låter inte som att det är något fel. Att du fått hår är ett tydligt tecken på att puberteten är i gång. Den kan sedan hålla på i 4–5 år, och det är väldigt olika hur fort det går. Alla får dessutom inte finnar.

Är jag i puberteten?

 1. Jag är en tjej på 12 höstar som undrar om jag har kommit in i puberteten? Jag har börjat svettas mer, men inget annat. Är det onormalt?
 2. Känner man något precis innan man får mensen?

orolig

Svar:

 1. Att du svettas mer betyder att du har kommit i puberteten. Det är ofta så den börjar.
 2. Ofta märker man att den första mensen är på väg genom att man får mer flytningar än tidigare. Flytningarna kan också bli lite bruna och blodblandade.

Hur ofta får man mens?

Jag fick min första mens för lite mer än en månad sedan, och har några frågor.

 1. När brukar andra mensen komma?
 2. Jag blödde bara i tre dagar, och det kom inte så mycket blod. Är det normalt?

nymensaren

Svar:

 1. I början är mensen ofta oregelbunden. Det är absolut inget konstigt om det dröjer flera månader innan du får mens nästa gång. Det beror på att första mensen ofta kommer före första ägglossningen. Det kan ta uppåt ett år innan ägglossningen kommer igång. Då blir mensen mer regel-bunden och kommer ungefär var fjärde vecka.
 2. Ja, det är normalt. I början när man precis har fått mens kan man antingen ha väldigt korta menstruationer med lite blod, eller blöda väldigt många dagar. Det, och allt däremellan, är helt normalt. Om man besväras av långa menstruationer är det bra att kontakta en ungdomsmottagning.

Hur berättar man?

Vi är tre tjejer på 10 jordsnurr som har några frågor om puberteten:

 1. Hur ska man förklara för sina föräldrar att man har fått mens?
 2. När brukar man komma in i puberteten om man är tjej?
 3. Vad ska man göra när man får mens eller flytningar i skolan?
 4. Är det vanligt att brösten inte har börjat växa när man är 10 år gammal?

Tre tjejer som aldrig har kommit med!

Svar:

 1. Det är bara att säga det! Föräldrar är beredda på att mensen är på väg i er ålder. De har ju också varit i puberteten.
 2. För de flesta kommer de första tecknen när man är mellan 9 och 14 år. Men det kan också ske lite tidigare eller senare.
 3. Skolsköterskan brukar ha bindor. Men är man orolig att få mens i skolan är det bra att ha med sig en binda i skolväskan. Flytningar behöver man inget speciellt skydd för.
  De får komma i trosan helt enkelt.
 4. Ja, det är ganska vanligt.

När växer snoppen?

Jag är 12 år och har en väldigt liten snopp, jag undrar när den kommer att börja växa. Andra i min klass har stora snoppar, så jag skäms lite. Jag är i början på puberteten och har bara fått lite hår.

Skäms :(

Svar: Först växer testiklarna, sedan snoppen. Och snoppen fortsätter ofta att växa under hela puberteten och ända upp i 18-årsåldern. Eftersom du är i början av puberteten kommer snoppen växa flera år till.

Jag känner mig sen

Jag är en tjej på 13 vårar som inte har kommit in i puberteten. Jag är kortast i klassen, har inga bröst och höfter.
Jag känner mig utanför och annorlunda och det gör mig till en ledsnare person. Jag vågar inte prata med någon om det, även fast jag vill. Borde jag gå till en ungdomsmottagning och be att få hormoner, eller vad ska jag göra?

Det ledsna lilla hallonet

Svar: Det du berättar låter helt normalt. Ibland kan det också vara så att det finns små tecken på att puberteten är igång som man knappt märker. Men eftersom du känner dig ledsen kan det vara skönt att prata med en vuxen om det. Skolsköterskan eller vårdcentralen kan hjälpa till. Du kan även besöka en ungdomsmottagning för att prata med någon som är van vid de här frågorna. Du kan komma ensam, med en kompis eller med en förälder.

Vad är flytningar?

 1. Vad är en flytning och i vilken ålder är det vanligast att den kommer?
 2. Jag har hört att den kan ha olika färger, men hur vet man om det är en flytning?

en sushi som vet väldigt lite om puberteten

Svar:

 1. En flytning är vätska som kommer från snippan. De första flytningarna kommer under puberteten, innan man får mens, och fortsätter sedan att komma hela livet. Man kan kalla flytningarna för kroppens städpatrull. De är bra för att de håller snippan fuktig och miljön lagom sur, så att rätt sorts bakterier trivs.
 2. En flytning är ofta gulvit, men kan också vara rosaaktig och lite brun, speciellt när det närmar sig mens.
  Om man får vätska från slidan som inte är mens, så är det en flytning.

Har skolsyster rätt?

För några veckor sedan så gjorde vår skolsköterska lite tester. Sedan sa hon att jag var pubertal! Jag tyckte det var konstigt för jag är bara 10 år, så jag pratade med mina föräldrar. De sa att jag inte var pubertal, fast jag har börjat få hår på pungen! Är jag på väg in i puberteten eller inte?

Den regnbågspruttande enhörningen

Svar: Det är skolsköterskan som har rätt, eftersom du har börjat få hår på pungen. Kanske vet inte dina föräldrar om det. Du är på väg in i puberteten.

Jag tänker på sex

 1. Jag tänker mycket på sex och kärlek. Är det vanligt?
 2. Hur ska jag berätta för mina föräldrar när jag får mens, utan att skämmas?

Anonym

Svar:

 1. Det är jättevanligt att tänka mycket på sex och kärlek i puberteten. Det kan vara jättehärligt och pirrigt. En del blir kära i riktiga människor man känner, andra blir kära i idoler. Det är ett sätt att lära sig om alla starka känslor som finns.
 2. Mens är inget att skämmas över. Men det kan kännas konstigt och ovant när kroppen förändras i puberteten. Och svårt att tala om, eftersom det är så personligt. Det är vanligt att man känner så.

När är målbrottet?

Jag är en kille som precis fyllt 14 år och undrar lite om målbrottet.

 1. När kommer man i målbrottet?
 2. Hur vet jag om jag är i målbrottet?

En pojke med ljus röst :|

Svar:

 1. Det är väldigt olika. Någon gång under puberteten händer det, och puberteten varar 5–6 år.
 2. Det märker man på att rösten svajar och går från ljus till mörk. För vissa är rösten väldigt svajig en lång tid, medan andra får en mörkare röst snabbt.

Blir jag som mamma?

Jag är en tjej på 11 år som inte har kommit in i puberteten.

 1. Min mamma har väldigt små bröst och kom i puberteten när hon gick i 6:an–7:an. Blir det likadant för mig?
 2. Kan man få brösten att växa snabbare?
 3. Jag har knölar i mina bröstvårtor och undrar om det kan vara bröstcancer? Om inte, vad beror det på?

SNÄLLA SVARRRRRAAAAAA!!!

Svar:

 1. Ibland kommer man i puberteten ungefär samtidigt som sin mamma och får ungefär lika stora bröst – ibland inte.
  Ärftlighet är en av flera olika faktorer som styr.
 2. Nej, det kan man inte.
 3. Det låter helt ofarligt. Det är en del av utvecklingen under puberteten att brösten blir knöliga och att vårtgården och bröst-vårtorna ändrar utseende och står ut lite.

Både tjej och kille

Jag är en person som föddes för 14 år sedan. Ibland känner jag mig som en tjej, ibland som en kille. Det är för att jag är genderfluid. Det är som att jag är instängd i en bubbla, och jag ljuger för alla utanför den. Det känns jobbigt att vara född tjej och därför få bröst och ha mens.

confusion

Svar: Det kan vara jättejobbigt att vara i puberteten när man känner som du.
Det bästa är att hitta någon bra vuxen att prata med, och att inte dröja för länge.
På ungdomsmottagningarna är man van att prata om funderingar som dina.

Jag blir så arg

Jag är en kille på 12 år som är i puberteten. Jag kan bli väldigt arg ibland. Men mamma verkar inte förstå. Hon säger att puberteten bara är en undanflykt och att jag inte ska bli så arg.

jag blir arg

Svar: Det är vanligt att humöret svänger i puberteten. Men ibland hänger inte föräldrarna riktigt med i ens utveckling och förstår det. Att du blir så arg kan också handla om att du är på väg in i tonåren, en period då man börjar frigöra sig från föräldrar och andra vuxna.

Får alla flytningar?

Jag är en 11-årig tjej som inte har fått mina flytningar än. När jag läser KP så har typ alla fått det. Behöver man få flytningar?

En frustrerad tjej

Svar: Det är inte ovanligt att inte ha fått flytningar när man är 11 år. En del får mycket, en del mindre. Men alla får det till slut.

Sant om brösten?

Jag är en tjej på 10 år som undrar en sak. En tjej i min klass säger att om man inte börjar med topp tidigt får man inga bröst när man är stor. Är det sant?

Gillar inte folk som säger att hundar är bättre än katter. För det är inte sant!

Svar: Nej, det är inte sant. Om man har topp eller inte påverkar inte bröstens storlek. En del tycker att det kan vara skönt att ha på sig topp och en del trivs bättre utan.

Jag luktar svett

Jag är en 11-årig pojke som har börjat lukta lite äckligt i armhålorna och på fötterna. Är det konstigt när man bara är 11?

Svara! Jag ber!!!

Svar: Nej, det är helt normalt att lukta svett när man är 11 år. Det är ett av de första
tecknen på att man är i puberteten.

De stirrar på mig

Jag är en tjej på 11 år som har fått bröst. Det är jättepinsamt att visa sig i omklädningsrummet och alla stirrar. Det är alltid någon som kommenterar. Det är två tjejer som alltid skvallrar för killarna om man till exempel har bröst. Hur ska jag våga duscha?

Anonym

Svar: Åh, vad jobbigt för dig. Att uppföra sig så mot andra är inte okej. Man får inte behandla andra så att de känner sig uttittade. Du ska prata med en vuxen om detta, kanske idrottsläraren eller skolsköterskan. Det verkar som att din klass behöver utbildning i hur kroppen utvecklas. Det är alltid knepigt att vara den som är först eller sist i klassen. Men så här får det inte vara!

Mina bröst ömmar!

Jag är en kille på 12 år som undrar en sak. Jag har under typ ett år känt att mina bröst har knölar och är ömma. Det kan vara det vänstra som gör ont eller det högra. Jag är faktiskt jätterädd och vill veta om något är fel.

Rädd :(

Svar: Det är inget som är fel. Det är inte bara tjejer som kan få ömma bröst under puberteten. Även killar kan får det ganska ofta. Det kan pågå i flera år och är ett tydligt tecken på att puberteten är igång.

För tidigt med finnar?

Jag är en tjej på 10 år som redan börjat få finnar! Min kompis undrar alltid vad jag har i ansiktet, men jag säger bara att det är ett sår. Jag har typ en per månad. Vad ska jag göra? Är det bara jag?! Eller är det något fel?

Den ensamma finnen:(

Svar: Nej, det är inget fel med att du har fått finnar nu. Och du behöver inte göra någonting.

Sen som föräldrarna?

Jag har en fråga som jag länge undrat. Både min mamma och pappa utvecklades väldigt sent, kommer jag också att göra det då? Snälla svara?!

Pasta-Älskaren

Svar: Det kan bli så, eftersom ärftlighet är en av flera faktorer som styr puberteten, men det är inte säkert.

Faktagranskning: Hanna Whale, barnmorska på ungdomsmottagningen Gullmarsplan

Sidan uppdaterades 2018-05-09


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!