Foto: Jojo Falk

Kropp & Knopp: Mens-special

Till Kropp & Knopp kommer det mängder av frågor om mens.
Här får du svar på det mesta!

Detta är mens

Mens (eller menstruation) betyder att det sipprar blod från slidan. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma kommer in i slidan. Mensen får man för att man har börjat få ägglossning, eller snart kommer att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning, som pågår 3–7 dagar. Detta händer ungefär en gång i månaden. Det är det som är mensen.

Hur funkar mensen?

Jag är en tjej som är 9 år. Jag längtar till när jag får min mens. Min mamma pratar mycket om mensen med mig och det tycker jag är bra. Så, vad händer när man får mens?

Tjejen som älskar böcker

Svar: Att man får mens betyder att man är könsmogen. Man har börjat få ägglossning eller kommer snart att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöter livmodern ut slemhinnan som blod genom slidan (snippan), ungefär en gång i månaden. Det är vanligast att blöda 3–6 dagar. För en del gör menstruationen ont, för andra känns det knappt.

Inget blod på natten

Jag är en tjej på 13 år som precis fått min första mens. På grund av KP är jag ganska påläst, men jag har en fråga: Jag blöder i sex dagar, men väldigt lite på natten. Är det något jag borde kolla upp?

Är det konstigt?

Svar: Det är helt normalt att man blöder mindre på natten. När man ligger ner kan inte blodet rinna ut på samma sätt. På morgonen när man reser sig kommer det för vissa personer mycket blod på en gång.

Är jag sen?

Jag är 12 år och alla tjejer i min klass har fått sin mens. Men jag har inte ens fått flytningar. Är det normalt? Jag funderar ofta på om det är något fel på mig. När de andra frågar om jag har fått mens än säger jag bara nej. Jag tycker det är pinsamt. Mamma säger att vissa får sin mens senare än andra, och att hon själv fick sin mens sent. Men jag kan inte sluta tänka på det ...

Den oroliga skoterföraren

Svar: Ja, det är normalt. Puberteten för flickor drar oftast i gång när man är mellan 8 och 13 år. Brösten börjar växa, det växer hår under armarna och på snippan och man får flytningar. Kroppen utvecklas från barn till vuxen. Mensen kommer ofta ett par år efter att brösten börjat växa. Delvis är det ärftligt när pubertets-utvecklingen sätter i gång. För en del kommer puberteten smygande, för andra exploderar den. Det kan kännas jobbigt både att vara först och vara sist i puberteten. Det kan säkert vara någon annan flicka i din klass som inte har fått mens, men som inte berättar det. Om man inte har fått mens när man är 16 år är det bra att prata med skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Detta är en ungdomsmottagning

På en ungdomsmottagning ­arbetar barnmorskor, kuratorer och läkare. Dit kan man gå när man har ­f­underingar om kroppen eller behöver någon att prata med. De flesta tar emot unga som är 12 år och äldre. Den som har bank-id kan besöka en ungdoms­mottagning digitalt.

Jag blöder så mycket

Jag är en 12-årig mensare. Min mens är väldigt jobbig. Mensen kommer ofta och jag har blött nio dagar i rad. Mensen är också väldigt riklig och jag blir lätt trött och irriterad. Har ni några tips på hur jag kan vara på bättre humör?

PMS

Svar: Det låter jättejobbigt. Det är inte konstigt att du blir trött och irriterad. Så besvärlig ska inte mensen behöva vara. Om man blöder länge och mycket ska man be skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om hjälp. Det finns medicin som gör att man blöder mindre.

Flytningarna luktar

Jag är en tjej på 12 år. Mina flytningar är ibland väldigt tjocka och vita. Men de kan också vara genomskinliga. De luktar ganska starkt. Ska flytningar vara så här eller är det något jag borde kolla upp?

En som längtar efter sin första mens!

Svar: Dina flytningar låter helt normala. De kan variera i tjocklek och färg. Det är ovant till en början med flytningar och att de luktar. Du kommer att vänja dig vid det. Flytningar är jättebra och behövs för att hålla rent och skapa rätt surhetsgrad och en fuktig miljö i slidan.

Gör tampong ont?

Jag är en tjej på 10 år som har några ­pubertetsfrågor:

1. Jag har fått flytningar, hår på snippan och under armarna och mina bröst ­ömmar. Är jag i puberteten?

2. Jag förstår inte hur man sätter in en tampong. Gör det ont?

En hp och kp-älskande tjej

Svar: 1. Ja, du är i puberteten.

2. Det kan vara lite trixigt i början att sätta in en tampong. Därför börjar många att först använda binda. Man får öva lite och kan börja med den minsta storleken. Det finns bra beskrivningar och bilder på umo.se och i den lilla broschyr som ­ligger i tampongpaketet. Det kan kännas lite att sätta in en tampong, men ska inte göra ont.

Om tampongen sedan är placerad på rätt sätt i slidan så känns den inte alls.

Mens eller flytning?

Jag är en liten tjej på 12 jordsnurr som är orolig över mensen. I somras så hade jag någonting rött/rosaaktigt i trosan. Då sa jag till hela familjen att jag hade fått mens, men det har inte kommit någon mer sedan dess. Jag läste någonstans att man kan få rosa flytningar och undrar om det var det som jag fick, eller om det var mens.

Behöver verkligen ett svar!

Svar: Det låter som att din mens är på gång. Det är vanligt med rosa flytningar innan man får mens.

Är det flytningar?

Jag är en tjej på 13 år som har ett par ­frågor angående puberteten:

1. I skolan kände jag att det plötsligt blev blött och varmt i trosorna. Det var en vit vätska. Var det flytningar?

2. Hur länge har man flytningar innan man får mens?

En nyfiken tjej

Svar: 1. Ja, det var en flytning.

2. Det varierar från några månader till flera år.

Kan man duscha?

1. Kan man duscha när man har mens? Typ på idrotten i skolan?

2. Min mens luktar jättedåligt och starkt, hur kan jag göra för att det ska lukta mindre?

Hon som precis fick mens

Svar: 1. Ja, man kan duscha när man har mens. En gång om dagen ska man tvätta snippan med ljummet vatten.

2. I början kan man vara ovan vid lukten av mensblod. Det är bra att byta binda när det har gått 3–4 timmar. Gammalt mensblod ­luktar mer än färskt.

En 11-åring har en idrotts-lärare som vill att hon ska springa trots mensvärk.
En 11-åring har en idrotts-lärare som vill att hon ska springa trots mensvärk. Foto: Jojo Falk

Jobbigt med gympan

1. Jag är 11 år och har ganska mycket mensvärk. Men min idrottslärare lyssnar inte när jag försöker säga att jag har så mycket mensvärk att det blir jobbigt att springa. Vad ska jag göra?

2. Många tjejer och killar i min klass tycker att mens är äckligt och något man inte ska prata om. Jag har alltid bindor med mig i skolan och är rädd att de ska ramla ur väskan. Vad ska jag göra åt det?

Behöver verkligen svar!!

Svar: 1. Det är ofta bra att röra sig när man har mensvärk, men ibland kan det göra för ont. Dina föräldrar kanske kan skriva ett mejl till idrottsläraren och be att du får en aktivitet som passar dig bättre än löpning just när du har mensvärk.

2. Vad tråkigt att många i din klass tycker att mens är äckligt. Du kanske kan be din lärare att hen undervisar om puberteten och mens. Mens är inte äckligt, utan helt naturligt. Ett tips om dina bindor är att du lägger dem i en necessär i väskan.

Blir tampongen blöt?

Jag är en tjej på 10 vårar som har en ­fråga. Jag har hört att man ska ha tampong när man har mens och simmar, men läcker det inte in vatten i slidan då, så att den blir blöt?

En tjej med många frågor som inte får några svar

Svar: Ja, det kan komma in lite vatten i slidan. Om man vill kan man byta tampong när man har simmat klart.

Gravid av onani?

Jag är en tjej på 12 år som bara för några dagar sedan fick min första mens. Ibland brukar jag onanera. Men jag vet inte om det är så att man kan bli gravid då?

ÄLSKAR KP!

Svar: Det är inte på något sätt farligt att onanera (smeka sin egen snippa) när man har fått mens. Du kan inte bli med barn av det. Det måste komma in spermier i slidan för att man ska bli gravid.

När kommer den igen?

Jag är en tjej på 13 år som fick min första mens för tre månader sedan.

Sedan dess har jag inte fått mens igen. Jag vet att mensen är oregelbunden i början och att det kan ta tid innan den blir­ ­regelbunden. Men hur lång tid kan det ta?

Draco Malfoy

Svar: Du kan lugnt vänta på nästa mens i ett år. Det kan ta flera år innan mensen blir regelbunden.

Hur berättar man?

Jag är en 11-årig tjej som har några ­frågor:

1. Jag undrar hur man berättar för sina föräldrar att man har mens. Jag är ­väldigt blyg inför dem och berättar typ ingenting.

2. När får man mens? Jag har hår på snippan och har fått bröst.

Undrar

Svar: 1. Det kan kännas jobbigt att berätta om personliga saker för sina föräldrar. Man kan tänka att det är som att riva av ett plåster, man bara gör det! Det är lika bra att slänga ur sig det snabbt. Till exempel kan man be dem att köpa bindor när de ändå ska gå och handla. Kom ihåg att din mamma någon gång också har fått sin första mens, så det har ni ­gemensamt. Du kanske kan fråga hur det var.

2. Din pubertet är i gång, eftersom du har fått bröst och hår på snippan. Från det att brösten börjar växa och man får hår på snippan och under armarna kan det dröja ett par år innan mensen kommer. Man brukar få flytningar innan.

Hur många dagar?

Jag är en tjej på 11 jordsnurr som nyss har fått min första mens. När slutar den? Om tre dagar? Eller en vecka?

Första mensen

Svar: Mensen brukar vanligtvis hålla på i 3–6 dagar. Det kan vara olika från gång till gång. ­Efter några år brukar man veta ungefär hur ens egen mens fungerar.

Fel på snippan?

Jag är en tjej på snart 13 år som undrar om min snippa ser ut som den ska. Jag kommer knappt in med fingret i slidan och det gör ont när jag gör det. Hålet känns jättelitet. Dessutom så sitter det som en knöl/hudveck vid öppningen till slidan. Jag har pratat med mamma, men hon tror inte att det är någon fara.

Undrar verkligen

Svar: Din mamma har rätt i att det inte är ­något farligt. Slidan är veckig och flikig inuti. Men om du känner dig orolig kan det vara skönt att träffa en barnmorska på ungdomsmottagningen. Ni kan tillsammans titta på snippan med en spegel.

Kräks av mensen

Jag är en tjej på 12 år som har ett stort problem med min mens. Jag har haft den i ­cirka 8 månader. Och jag blöder nästan ingenting. Men jag får väldigt ont och har kräkts totalt fyra gånger av min mens. Det är jättejobbigt. Jag brukar ta värktabletter men det hjälper inte alltid. Jag har även behövt vara hemma på grund av mensvärk. Vad ska jag göra?

Snälla hjälp mig

Svar: Stackars dig! Det låter superjobbigt. Man ska inte behöva ha så ont att man är tvungen att vara hemma från skolan när man har mens. Du ska söka hjälp hos skolsköterskan eller ungdomsmottagningen. De kan se till att du får hjälp med till exempel bättre värktabletter.

Varför mensvärk?

1. Vad är det som orsakar mensvärk?

2. Är det tidigt att börja med tampong i 12-årsåldern?

You a wizard Harry!

Svar: 1. Mensvärk beror på att livmodern, som är en stor muskel, drar ihop sig för att stöta ut livmoderslemhinnan tillsammans med blodet.

2. Man kan börja med tampong när man känner sig redo. Om du vill testa, så gör det!

Mysko utseende

Min mens är typ mörkrödbrun och klumpig. Är detta konstigt?

Snälla svara tack

Svar: Nej, det är inte alls konstigt. Det är ofta så mens ser ut, speciellt när man blöder lite mindre.

Snippan vibrerar

Jag är en tjej på 12,5 år. Jag älskar att onanera och gör det ofta varje dag. Men efter att jag har onanerat känns det som att min snippa börjar pulsera och vibrera och ­sedan vill jag inte onanera mer. Jag har fått mens, har det med det att göra?

Vibrerar …

Svar: Härligt att du tycker om att onanera. Att smeka snippan är ett bra sätt att lära känna sin kropp och vad som känns skönt för just dig. Det du känner har inget med mensen att göra. När man onanerar fylls blodkärlen runt snippan med blod. När sedan orgasmen, det allra skönaste, kommer känns det precis på det sätt som du beskriver.

Rädd för blodet

1. Jag är 11 år. Jag är rädd för att gå på toaletten för att jag tycker att det är läskigt med mensblodet. Kan det göra ont att kissa eller bajsa när man har mens?

2. Jag tror att jag är ensam i klassen om att ha mens. Den känslan är jobbig. Hur kan jag tänka så att det blir mindre jobbigt?

fundersam 11-åring

Svar: 1. En del tycker att det är obehagligt att se blod. När man har haft mens en tid brukar man vänja sig vid att se sitt eget mensblod. Det kan vara bra att prata med sina föräldrar eller skol­sköterskan för att de ska kunna peppa och stötta. Man kan bli lös i magen i samband med mens, men det ska inte göra ont att kissa eller bajsa. Gör det ont ska man prata med skolsköterskan eller med en ungdomsmottagning.

2. Det är jobbigt att vara först eller sist i puberteten. Som du skriver är det inte säkert att du är ensam i klassen om att ha mens. Och du kan i alla fall vara säker på att det är många 11-åringar i världen som har mens! De andra kommer efter snart.

Det kan vara skönt att läsa om andra som har mens på till exempel sajten fragachans.nu.

Faktagranskning: Hanna Whale, barnmorska vid ungdomsmottagningen Gullmarsplan.

Artikeln publicerades i KP 4-5. Sidan uppdaterades 2021-03-24


Mer om mens: ”Mensen ska inte begränsa ens liv”