A som i akne – utslag som många får när de kommer i puberteten.
A som i akne – utslag som många får när de kommer i puberteten. Foto: Jojo Falk

Kropp & Knopp A-Ö

Här är alfabetet som lär dig allt du vill veta och lite till om kroppen och puberteten!

Akne

Ett slags utslag som ofta kallas finnar, och som många får i puberteten. I huden finns talgkörtlar, där det bildas talg (fett). Ibland är det så mycket att porerna täpps till, och då kan det bli rött och lite ömt. Akne försvinner oftast efter puberteten.

Bh (behå)

Förkortning för bysthållare.

Binda

När en person med snippa får mens kommer det blod ut från slidan. Bindan fungerar som en liten blöja som stoppas i trosan och suger upp blodet. Bindor finns i många storlekar och varianter.

Biologiskt kön

Bestäms allra mest av könsorganen, men också av hormoner och gener. Förenklat kan man säga att snopp = biologisk kille och snippa = biologisk tjej. Det klart vanligaste är att personer med snippa känner sig som tjejer och att personer med snopp känner sig som killar. Men visst finns det tjejer med snopp och tvärtom (se ordet transperson). Det föds även barn där det biologiska könet är oklart (se ordet intersex).

B som i bisexuell – när man blir kär i både tjejer och killar.
B som i bisexuell – när man blir kär i både tjejer och killar. Foto: Jojo Falk

Bisexuell

En person som blir kär i både tjejer och killar. Man bestämmer själv om man vill använda detta ord om sig själv.

Blygdläppar

De hudveck som omsluter snippan. Det finns yttre blygdläppar och inre blygdläppar, ibland sticker de inre ut utanför de yttre. Blygdläppar kan se ut på alla möjliga sätt, och alla är lika okej.

Bröst

Körtlarna i brösten sväller under puberteten. Tjejers bröst brukar börja växa någon gång mellan 8 och 14 år. Då kan det ömma lite. Alla bröst är olika till utseendet. De kan växa olika fort och bli olika stora. Även killars bröst kan svullna lite och ömma under puberteten.

Byxmyndig

Slangord för att vara 15 år eller äldre och få ha samlag. Enligt lagen är det förbjudet att ha sex med någon som är under 15 år. Lagen finns för att hindra att vuxna eller äldre ungdomar har sex med barn.

Det är alltså inte den som är under 15 år som blir straffad om hen har samlag med någon över 15 år.

Bög

Slangord för homosexuell kille, alltså en kille som blir kär i killar. Man bestämmer själv om man vill använda det ordet om sig själv.

Crush

Att vara lite kär i någon, oftast på avstånd.

Dickpic

Förkortning för dick (snopp på engelska) och picture (foto). En snoppbild, alltså. Att skicka nakenbilder är brottsligt om mottagaren inte vill ha bilden. Unga i ungefär samma ålder får skicka nakenbilder till varandra om båda vill. Vuxna får aldrig skicka nakenbilder till barn. Vuxna får inte heller be om avklädda bilder. Detta gäller oavsett om barnet har sagt ja eller nej. Det är alltid olagligt, och den vuxnes ansvar. Ett bra råd, enligt många, är att aldrig skicka avklädda bilder, eftersom att man då förlorar kontrollen över bilden.

Endometrios

En sjukdom som bland annat ger svår mensvärk. Om man kräks, blir yr och/eller känner sig svimfärdig när man har mens är det något som inte är okej. Det ska inte heller börja göra ont flera dagar innan mensen kommer igång. Om man har det så besvärligt ska man vända sig till en ungdomsmottagning tillsammans med en förälder. Om det behövs går det att äta p-piller så att man hoppar över mensen helt. Då försvinner även mensvärken.

Erektion

När snoppen blir hård och reser sig. Det kallas också för stånd. Erektion kan komma när man har tankar och fantasier om sex, när det kommer vibrationer mot snoppen eller när man drömmer. Ibland kommer erektionen utan någon förklaring alls.

Motsvarighet till erektion hos tjejer är att ­klitoris sväller och blir hårdare.

Finnar

Se akne.

Fitta

Annat ord för snippa.

Flirta

Ett sätt att visa för någon att man är kär eller intresserad till exempel genom att le stort ­eller titta personen lite extra länge i ögonen.

Flytningar

En klibbig vätska som kommer från slidan, och som brukar komma före första mensen. Flytningarna skyddar slidans slemhinnor. De kan se ut och kännas på olika sätt. En del är vita och andra är gulaktiga. De kan vara tunna, klibbiga eller gryniga.

Flytningar fortsätter sedan att komma nästan hela livet.

Förhud

Ett hudveck längst ut på snoppen. På en del sitter förhuden så att ollonet inte syns. På ­andra syns ollonet jämt.

Förhudsförträngning

När man inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet. Det gör det svårt att tvätta sig under förhuden, och kan göra ont, men är inte farligt.

Förhudsförträngning kan växa bort i puberteten, men ibland behöver man undersökas av sjuk­sköterska eller läkare. Det finns flera sätt att göra så att förhuden kan dras tillbaka.

Gromning

När vuxna tar kontakt med barn på nätet för att försöka locka dem till sexuella handlingar. Det kan vara att visa sig naken framför kameran eller att träffas för att ha sex. All gromning är förbjuden i svensk lag.

Hbtqi

Förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer och intersex-personer. Se de orden!

Hen

Ett alternativ till orden hon och han. Hen kan användas när man inte vet eller inte vill tala om könet på den man pratar om. Ordet funkar också bra att använda om sig själv om man varken känner sig som tjej eller kille.

Heterosexuell

En person som blir kär i någon av det andra ­k­önet: en tjej som blir kär i killar, eller en kille som blir kär i tjejer.

Hetero är ett grekiskt ord som betyder olik. Ett annat ord för heterosexuell är strejt.

Homofobi

Homofobi är när någon blir dåligt behandlad för att den är homosexuell eller bisexuell.

Homosexuell

Person som blir kär i någon av samma kön: en tjej som blir kär i tjejer, eller en kille som blir kär i killar.

Homo är ett grekiskt ord som betyder likadan.

Hora

Ett gammalt ord för prostituerad. En prostituerad säljer sex. I Sverige är det inte förbjudet att sälja sex, däremot är det förbjudet att köpa sex.

Hora används också som skällsord och svärord. Man ska därför aldrig kalla någon för hora.

HPV-vaccin

En vaccination som erbjuds alla i 5:an och 6:an. Vaccinet ger ett ­ganska bra skydd mot humant ­papillomvirus (HPV), en grupp virus som sprids genom sex.

Viruset kan i värsta fall leda till cancer i liv­moderhalsen, ändtarmen, svalget och ­könsorganen.

H som i hångla – att kyssa, krama och smeka varandra.
H som i hångla – att kyssa, krama och smeka varandra. Foto: Jojo Falk

Hångla

När man kysser, kramar och smeker varandra. Ordet strula betyder ibland hångla.

Ickebinär

Ickebinära personer känner sig inte som killar och inte som tjejer.

Det är stor skillnad inom gruppen ickebinära. En del känner sig som mitt emellan tjej och kille, andra som både och, ytterligare andra som varken eller.

Intersex

Varje år föds ett antal barn med oklar könstillhörighet. Det kan handla om att hormonerna, generna eller själva köns­organen inte är helt manliga eller kvinnliga.

Ja!

Ett viktigt ord att känna eller säga när man vet att man vill vara nära en annan människa: ”Ja, jag vill pussas!” eller ”Ja, jag vill hålla handen!” Lyssna till din egen vilja!

Klitoris

Del av snippan som sitter där de inre blygdläpparna möts upptill.

Klitoris är väldigt känslig för beröring. Den känns som en liten knapp, men klitoris-­skaftet fortsätter nästan en decimeter in i kroppen. Klitoris kan bli hård eftersom den har svällkroppar, precis som en snopp.

Snoppens motsvarighet till klitoris är ollonet.

Klittra

Ett ord som kan användas om när personer med snippa onanerar.

Knulla

Slangord för att ha samlag, ligga med eller ha sex med någon.

Kondom

Ett skydd av tunt gummi som träs på snoppen för att skydda mot köns­sjukdomar och för att förhindra att tjejen blir med barn.

Kroppspositivism

En rörelse där man uppmuntrar alla att känna sig stolta över sin kropp. Det handlar om att gilla sig själv – oavsett kön, storlek eller hudfärg.

Kuk

Slangord för snopp.

Kyss

Som en puss fast man har öppen mun och använder ofta tungan när man kysser.

Kåt

En känsla i kroppen av pirr och värme, som kan göra att man vill onanera eller ha sex. Killar kan då få stånd. Tjejer kan bli fuktiga i slidan och klitoris kan hårdna.

Kär

När man blir kär så känns det i hela kroppen. Det går inte att ta miste på! Ibland blir man blyg för den man är kär i, i nästa stund vill man bara vara nära.

Kärleksbrev

Ett sätt att visa att man gillar någon. Det kan vara genom en lapp, ett brev, ett direktmeddelande eller ett sms, där man skriver vad man känner.

Kön

Ordet kan användas på två sätt: Antingen menar man kroppsdelen könet, alltså snoppen eller snippan. Eller så använder man det som en uppdelning av människor: tjej/kille, kvinna/man.

Könsidentitet

Det kön som en person känner att den har och vill att andra ska tänka att den har. Könsidentitet stämmer oftast, men inte alltid, överens med en persons biologiska kön.

Könssjukdomar

Sjukdomar som kan smitta när man har sex med någon. Kondom ger ett bra skydd vid samlag.

Könsstympning

Betyder att man skär bort en bit av de yttre könsorganen på små tjejer. Det skadar blygdläpparna, och ibland även klitoris, på ett allvarligt sätt.

Könsstympning förekommer främst i delar av Afrika och Asien. I Sverige är det helt förbjudet. Den som gör så mot barn här hamnar i fängelse.

Lesbisk

Kallas en tjej som är homosexuell alltså en tjej som blir kär i tjejer. Slangorden flata och lebb används ibland för lesbisk.

Lubrikation

När en tjej blir kåt blir det fuktigt i slidan. Det kallas lubrikation. Man kan få lubrikation när man har tankar och fantasier om sex, när det kommer vibrationer mot skötet eller när man drömmer. Ibland kommer lubrikationen utan någon förklaring alls.

Mens

När tjejer kommer i puberteten får de mens (menstruation). Det är blod som kommer ut genom slidan ungefär var fjärde vecka.

Oftast är det mindre än 1,5 deciliter blod som rinner ut under 3–7 dagar. När man får mens betyder det att ägglossningen har startat, eller kommer att starta inom något år. Då kan man bli med barn om man har samlag. Menscykeln är perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag.

Menskopp

Ett mensskydd som man för in i slidan för att samla upp mensblodet. Till skillnad mot bindor och tamponger kastas den inte i soporna, utan kan användas många gånger.

Målbrott

Alla kommer i målbrottet under puberteten. Det märks oftast mest på killar. Rösten förändras från ljus till att bli mörkare.

Nej!

Ett viktigt ord på många sätt. Till exempel när man vill visa att man vill ha sin kropp ifred. Du har alltid rätt att bestämma över din kropp! Känn efter vad du vill och säg alltid Nej! om du känner dig tveksam till något. Och kom ihåg: Man kan alltid säga Nej!, även om man tidigare har sagt eller känt Ja. Lyssna till din egen vilja!

Ollon

Snoppens motsvarighet till snippans klitoris. Ollonet sitter längst fram på snoppen och skyddas av förhuden. Ollonet är väldigt känsligt för beröring.

Omskärelse

Innebär att man klipper eller skär bort en bit av snoppens förhud. Detta är tillåtet i Sverige.

O som i onanera – att smeka sig själv.
O som i onanera – att smeka sig själv. Foto: Jojo Falk

Onanera

Att smeka sig själv, oftast på eller runt könsorganet, så att det känns skönt. Många med snippa smeker klitoris när de onanerar. Många med snopp drar förhuden fram och tillbaka eller smeker ollonet.

Att onanera är ett bra sätt att upptäcka sin kropp. Dessutom är det ett fiffigt sätt att njuta eftersom man bara behöver sig själv!

Orgasm

När en människa onanerar eller har sex med någon kan det till slut kännas jätteskönt.

Musklerna i underlivet drar ihop sig. Det blir en utlösning som gör att må bra-hormoner frigörs och man känner sig avslappnad. Den sköna känslan strålar ut från underlivet. Den känslan kallas orgasm.

Oskuld

Ett ord för en person som inte har haft sex.

Pan-sexuell

En person som kan bli kär i andra personers egenskaper, kön spelar ingen roll.

Pedofil

En vuxen som blir upphetsad av barn och vill ha sex med barn. I Sverige är det brottsligt för vuxna att ha sex med barn under 15 år. Det är också olagligt att ha sexuella bilder och filmer på barn.

Att skriva eller säga snuskiga saker till barn är även det olagligt. Det kallas sexuellt ofredande. (Se även ordet Nej!)

Penis

Annat ord för snopp.

Pollution

Ibland kan det komma sperma ur snoppen när man sover, utan att personen kan styra över det. Det kallas pollution.

Porr

Bilder, filmer eller berättelser som är gjorda för att de som läser eller ser på det ska bli kåta.

Många är kritiska mot porr för att det ger en konstig och overklig bild av sexualitet och kärlek och för att många som jobbar med porr far illa.

Preventivmedel

Preventivmedel används för att förhindra att tjejen blir med barn vid samlag. Killar kan använda kondom för att spermierna inte ska komma in i tjejen.

(Kondom skyddar också mot könssjukdomar.) För tjejer finns till exempel p-piller och spiral.

Pubertet

När man är mellan 8 och 15 år förändras både kroppen och knoppen. Det börjar växa hår i armhålorna och vid könsorganen.

Tjejer får bröst och bredare höfter. Det är också i puberteten som mensen börjar. Snoppar och testiklar växer och de får sperma. I slutet av puberteten är det vanligt att killar får skägg.

Humöret kan åka berg och dalbana i puberteten. Ibland känner man sig missförstådd av alla. Och ibland känner man sig så lycklig att det nästan gör ont!

Pulla

Slangord för när en tjej onanerar eller blir smekt på snippan.

Pung

Hänger under snoppen och ser ut som en påse. I pungen finns testiklarna (pungkulorna) där spermierna tillverkas.

Queer

Person som bryter mot samhällets traditioner för kön och kärlek. Ett ord som man själv bestämmer om man vill använda om sig själv.

Rumpa

Alla har en rumpa med två skinkor. Hålet i mitten där bajset kommer ut kallas stjärthål, analöppning eller anus.

Runka

Slangord för när någon med snopp onanerar.

Samlag

Om en kille och en tjej har samlag är det vanligaste att snoppen förs in i slidan. Det är då som det kan bli barn. Det går att även att ha samlag på andra sätt och mellan två personer av samma kön. Man kan till exempel föra in fingrar eller snoppen i rumpan (anus) eller fingrar i slidan.

S som i samtycke – när två personer vill samma sak!
S som i samtycke – när två personer vill samma sak! Foto: Jojo Falk

Samtycke

När båda i en relation – kompisar eller ett kärlekspar – vill samma sak. Det är viktigt! (Se orden Ja! och Nej!)

Sex

Förkortning av ordet sexualitet. Att ha sex kan betyda att man har samlag, men även att man smeker och kysser varandra på olika sätt.

Sexuella trakasserier

Om någon rör vid en eller pratar om sex på ett sätt som inte känns bra kallas det för sexuella trakasserier. Det kan också handla om att sprida rykten om den trakasserade eller att visa porrbilder som personen inte vill se. Då gäller det att våga säga Nej! och berätta för en vuxen.

I skolan har rektor ansvar för att sätta stopp för sexuella trakasserier. Trakasserierna är ­oftast ett brott mot lagen.

Sexuella övergrepp

Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja räknas som sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp är förbjudna enligt lagen.

Sexuella övergrepp kan inte bara ske när människor träffas IRL, utan även över ­nätet. Det är ett övergrepp att sprida bilder och fotografera andra mot deras vilja.

Sköte

Innefattar hela snippan: venusberg, blygdläppar, slida och klitoris.

Slida

Del av snippan. Slidan är röret av muskler och slemhinna som går mellan slidöppningen och livmodern.

Slidkrans

Någon centimeter in i slidan finns ­flera veck i slemhinnan. Vecken bildar en krans, som kallas slidkrans. I mitten av vecken finns en öppning.

Ibland kan det komma lite blod från slidkransen om man för in något i slidan, till ­exempel en ­tampong. Det beror på att det då har blivit en­ ­liten bristning i slidkransen.

Hade förut det missvisande namnet ­mödomshinna.

Smegma

En klibbig, vit massa som består av döda hud­celler. Killar får den under förhuden. Tjejer får den runt klitoris och mellan blygd­läpparna. Smegma är inte farligt och tvättas lätt bort med lite vatten.

Snippa

Ord för biologiska tjejers könsorgan.

Snopp

Ord för biologiska killars könsorgan.

Sperma

Det som kommer ut ur snoppen vid utlösning. Sperma består av sädesvätska och miljontals spermier. Själva spermierna är så små att de är omöjliga att se med blotta ögat.

Vid ett samlag mellan biologisk tjej och biologisk kille kan spermier simma upp i slidan och försöka befrukta tjejens ägg.

Sperma är vitaktig. Ibland är den tjock, ibland är den tunnare. Det är också olika från gång till gång hur mycket sperma som kommer ut ur snoppen vid utlösning.

Strula

Att strula kan vara samma sak som att hångla. Men det kan också betyda andra saker. En del tycker till exempel att strula är att flörta.

Stånd

Ett annat ord för erektion, när snoppen blir hård och ställer sig upp.

Svartsjuka

Stark känsla av sorg och besvikelse. Man kan känna svartsjuka till exempel om den man är kär i bryr sig mer om någon annan.

Tafsa

Att röra vid någons kropp, trots att man ­märker att hen inte vill. Att tafsa är aldrig okej.

Tampong

Har samma funktion som en binda. Skillnaden är att man för in tampongen i slidan för att stoppa mensblodet.

Det finns tamponger i olika storlekar. När man är ung är det bra att först pröva med den minsta sorten. Känns det torrt i slidan är det bättre att använda binda.

Testiklar

Ett annat ord för pungkulor.

T som i transperson – att känna sig som kille fast man har tjejkropp, eller tjej fast man har killkropp.
T som i transperson – att känna sig som kille fast man har tjejkropp, eller tjej fast man har killkropp. Foto: Jojo Falk

Transperson

Person som känner sig som tjej fast hon har en killkropp eller som kille fast han har en tjejkropp, det brukar kallas för transtjej ­respektive transkille.

Trans­person kan också vara någon som känner sig som både kille och tjej, eller varken eller, men allt fler använder ordet ickebinär.

Trosskydd

En liten tunn binda som man kan ha i trosan i slutet av mensen. Ska inte användas när man har flytningar. Eftersom skydden innehåller plast blir det för luft-tätt.

Ungdomsmottagning

I Sverige finns det ungefär 250 ungdomsmottagningar. Hos dem kan man få hjälp och svar på frågor om kroppen eller knoppen. Till de flesta ungdomsmottagningar är man välkommen från 12 år. Man kan gå dit utan en vuxen om man vill. På ungdomsmottagningar arbetar bland annat kuratorer, barnmorskor och läkare.

På umo.se hittar du din närmaste mottagning och mer information.

Utlösning

Både personer med snopp och personer med snippa kan få utlösning, det händer ­oftast när man får orgasm. Ur snoppen ­kommer det sperma. Hos en del med snippa kommer det lite vätska (inte kiss) från skötet.

Vagina

Annat ord för snippa.

Voice crack

Ett slangord för att rösten ”spricker” i målbrottet. Det kan hända då och då, men inte hela tiden.

Våldtäkt

När någon tvingar sig på en person för att ha samlag kallas det våldtäkt. Ingen får tvinga någon annan att ha sex. Lagen kräver ­samtycke för sexuella handlingar (se ordet Samtycke). Våldtäkt är ett allvarligt brott, som ger fängelsestraff. En våldtäkt kan ske över nätet när man tvingar den andra till sexuella handlingar. (Se ordet Nej!)

Ägg

Finns i två äggstockar vid livmodern hos tjejer. Ägg kan befruktas av spermier.

Ä som i ägglossning – när ägget lämnar äggstocken.
Ä som i ägglossning – när ägget lämnar äggstocken. Foto: Jojo Falk

Ägglossning

Ägglossningen sker cirka 14 dagar före mens. Då lämnar ägget äggstocken och kan befruktas.

Ömsesidighet

Att vilja samma sak. (Se ordet Samtycke.)

Artikeln publicerades i KP 13.
Den här ordlistan uppdaterades  2021-08-12