KP:s serieskola!
Gillar du att teckna och skriva? Tecknaren Johan Wanloo ger sina bästa tips.
”En serie måste inte vara rolig”

Johan Wanloo har ritat serier så länge han kan minnas. Han får inspiration av saker i vardagen.
Hur länge jobbar du med en seriestripp?
– Det är olika. Ibland blir den klar på några timmar, ibland tar det flera dagar. Men om jag har en färdig idé så tar det oftast en dag.
Hur får du idéer?
– Jag får inspiration av saker i vardagen. Det kan vara en person som jag ser på bussen eller så står jag och diskar och kommer på en idé. Sedan försöker jag skruva till det så att det blir roligt.
Måste serien vara rolig?
– Nej! Den kan vara skrämmande, hemsk eller sorglig. Men den ska gärna ha någon form av poäng eller budskap.
Måste man kunna teckna bra?
– Jag tycker man ska rita så bra man kan och vara noggrann. Det viktiga är att den som läser serien förstår den.
Hur får man till karaktärerna?
– Jag tycker att det blir bäst när man inte bestämmer för mycket detaljer om hur figurerna ska vara innan man gör serien. Då fastnar man lätt. Det är bättre att börja med typ ”en arg kanin” och rita flera seriestrippar där man låter den utvecklas.
Har du några andra tips?
– Det är inte så kul om exakt samma sak händer i text och bild. Om man ritar en figur som springer så behöver man inte skriva ”Figuren springer”. Det ser ju läsaren ändå. Skriv i stället vad figuren tänker medan han springer, till exempel ”Jag måste hinna!” Sedan kan det också vara kul att variera perspektivet i bilderna. Om det är två personer som är ute på promenad så kan man i en av rutorna zooma in på en person eller på en kroppsdel. Eller så kan man rita dem uppifrån.
När började du göra serier?
– Det har jag gjort så länge jag kan minnas. I början härmade jag mest andra serier. Jag gjorde bland annat en serie om en cowboy som hette Luke Lucky. När jag var 14 kom jag med i serietidningen Svenska Mad, som var stor då. Det var en kort stripp som publicerades på brevsidan. Jag svävade på moln – det var så enastående häftigt!