Foto: Moa Hoff

KP granskar: Hotet i mobilen

Det kan börja med en vänförfrågan eller en snäll kommentar.
Men snart är utpressningen igång. Sexuella övergrepp mot barn på internet ökar – och metoderna har blivit hotfullare.

Tänk dig att du får en ny följare på Instagram. På profilbilden ser det ut att vara någon i din ålder och enligt beskrivningen går ni i samma skola. Men bakom kontot gömmer sig en vuxen man – som vill ha sex med barn.

– Att skapa ett falskt konto är jätteenkelt. Det är svårt att veta säkert vem någon är. Vad personen säger, kallar sig eller visar för bilder spelar ingen roll, säger Jörgen Lindeberg.

Så är du trygg!

  • Acceptera inte vänförfrågningar från personer du inte känner igen.
  • Blockera och anmäl användare som beter sig obehagligt.
  • Prata med en vuxen så fort någon skriver till dig på ett sätt som inte känns bra. Tänk på att det som händer aldrig är ditt eget fel, även om den som har kontaktat dig försöker få dig att tro det.
  • Ju fler som anmäler desto bättre.
    Är du osäker på om det som har hänt är ett brott? Då kan du göra en anmälan för säkerhets skull. Kanske har flera råkat ut för samma person. Spara så mycket som möjligt, till exempel chattar, bilder och användarnamn.
  • Var noga med vad du väljer att visa upp själv. Bilder och videoklipp kan lätt spridas utan att du har kontroll över det.

Han är utredare vid polisen och bekämpar sexuella övergrepp mot barn på internet – ett problem som växer. Nyligen visade en undersökning att 51 procent av alla flickor och 18 procent av alla pojkar någon gång kontaktats i sexuella syften. Det kan handla om intima frågor, att någon skickar ett foto på sin snopp eller ber barnet att klä av sig framför kameran.

– Vem som helst kan drabbas, säger Jörgen.

Att som vuxen kontakta ett barn under 15 år och föreslå att man ska ha sex är olagligt. Det kallas för gromning. Förr la gromare ofta mycket tid på att ”bli kompis” med barnen, för att sedan försöka få dem att frivilligt säga ja till sexuella förslag. Men Jörgen menar att det har förändrats.

– Nu går de snabbare fram.
Och med den nya tekniken är det möjligt. Förr kunde en hel familj dela dator. Nu går det att skicka bilder och filmer via mobilerna. Förövarna kommer med hot nästan direkt, säger Jörgen.

Här finns hjälp

Vill du prata med en vuxen?
Bris stödtelefon har nummer 116 111. Du kan också chatta med en kurator på bris.se. Det är gratis och du behöver inte berätta vem du är.

Vill du göra en anmälan?
Ring polisen på 114 14 eller gå till polisstationen och gör en på plats.

De barn som utsätts känner ofta skuld och skam. Kanske upplever man att det är ens eget fel. Eller skäms över att man har chattat med någon om sex eller skickat en avklädd bild. Därför håller många allt för sig själva i stället för att berätta för en vuxen.

– Förövarna utnyttjar det. De kan hota med att visa saker för föräldrar och vänner om barnet inte lyder. Det är en stor del av problemet.
Antalet polisanmälningar är extremt lågt jämfört med hur många som utsätts, säger Jörgen.

Han tycker att det är viktigt att alltid berätta för en vuxen om någon beter sig konstigt på internet. Och vad som än har hänt, är det aldrig barnets fel.

– Föräldrar är ofta mer förstående än man tror, och det känns nästan alltid bättre när man har berättat.

Trots riskerna tycker Jörgen att barn och unga ska fortsätta att vara på internet.

– Unga lever sina liv både på internet och IRL i dag. Och så måste det få vara. Med förbud kommer ännu färre barn att våga berätta när något känns fel.

Ordlista

Gromning betyder att en vuxen tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Gärningsmannen använder fejkade konton och låtsas vara någon annan, kanske ett barn.

Sextortion är ett begrepp som har börjat användas när det handlar om utpressning mot barn över internet. Det betyder att den vuxna använder hot för att tvinga ett barn att utföra något sexuellt, som att klä av sig eller röra vid sin egen kropp framför kameran.

Dickpic är en bild som någon har tagit på sin snopp. Det är alltid olagligt för vuxna att skicka dickpics till barn, även om barnet själv skulle ha bett om det.

Lagen om gromning har funnits sedan 2009. Men den fungerade inte så bra som man hoppats. Därför blev lagen hårdare den 1 januari i år. Att en vuxen har kommit med ett sexuellt förslag till ett barn ska vara tillräckligt som bevis för gromning.

Våldtäkt kan ske både fysiskt och virtuellt. I höstas dömdes en man för flera våldtäkter över internet, efter att ha tvingat barn till sexuella handlingar framför kameran.

Artikeln publicerades i KP 6.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!