Keyyos videoskola publicerades i KP 5 , 2016
Keyyos videoskola publicerades i KP 5 , 2016

Keyyos 7 steg till Youtube-succé

Undrar du också hur man gör coola klipp? Häng med i Keyyos videoskola!

1. Vad ska klippet handla om?

Snabbkoll på Keyyo

Keyyo är en av Sveriges populäraste youtubers. Hon heter egentligen Kristina Petrushina, kommer från Göteborg och är 19 år. På svt.se finns hennes webbserier Keyyo & Co och Ombytta roller med Keyyo.

Gör en video om något du själv gillar och skulle vilja titta på. Kanske gillar du att baka kladdkaka? Visa hur! Eller att spela teater? Gör en sketch! Eller kanske vill du göra en vlogg och berätta om vad som har hänt i dag? Kör!

Det viktiga är att du har en idé, och att den känns bra för dig. Om det är svårt att komma på något kan du diskutera med kompisar. Du kan också kolla på klipp du gillar – det brukar ge inspiration.

Vill du göra sketcher, men har svårt att komma på bra karaktärer? Var uppmärksam! Kolla in andra människor! Det funkar för mig. Men härma aldrig någon rakt av, personen kan bli ledsen.

2. Planera

En intressant video behöver en bra, kort och tydlig inledning. Om man vill berätta om fem favoritsaker ska man inte börja med att prata om vad man gjorde i skolan den dagen. Då hinner många tröttna och stänga av. Säg i stället direkt vad klippet ska handla om. Och säg eller gör gärna något som fångar tittarnas uppmärksamhet. Man kan till exempel göra en rolig hälsning.

Kolla också hur andra youtubers gör. Hur får de sina klipp intressanta? Hur använder de musik, och vilken sorts musik? Hur filmar de, och hur klipper de?

3. Skriv

Gör gärna ett manus där du skriver upp vad som ska hända i videon. Jag skriver alltid:

1. Hälsa.

2. Berätta vad det ska handla om.

3. Säg hejdå och att vi ses nästa vecka.

4. Filma

Om du ska visa till exempel ett fotbollstrick kan det vara bra att få hjälp med att filma. Men oftast filmar man sig själv. Man kan använda stativ till mobilen eller kameran, men det behövs inte alltid. Om du bara sitter och pratar kan du ställa kameran på en hylla mittemot.

Man behöver inte ha studiolampor och mikrofoner, men testfilma gärna lite för att se att det är bra ljus. Om ljuset är dåligt kan prova att flytta på dig. Ibland blir det bäst att sitta med ansiktet mot ett fönster.

Försök att prata ganska mycket i samma takt. Om du pratar fort ibland och långsamt ibland blir det svårt att redigera sedan.

Ööva, öva, öva. Innan jag la upp min första Youtube-video gjorde jag minst 30 videor som jag aldrig la upp. Man behöver öva på att se in i kameran och att se sig själv på film.

5. Redigera

När du redigerar, eller klipper som det kallas, kan videon bli jättefin. Korta eller långa klipp är en smaksak. Ibland är det bra att variera. Men klipp noga så att du inte råkar klippa av dig själv mitt i ett ord eller en mening.

Man ska höra din röst ordentligt, men inte för högt.

Vill du använda musik är det ofta smart att välja låtar utan sång, annars kan det bli rörigt. Tänk på att bara använda musik som är fri att  använda.

6. Be om kritik

Man utvecklas av kritik. Så när videon är nästan klar: Visa den för några du litar på och fråga vad de tycker. Kanske har du för hög musik? Kanske borde videon vara lite kortare?

7. Klart!

Att göra ett videoklipp kan ta allt mellan en halvtimme och flera veckor. När din video är klar kan du bjuda in familjen på premiärvisning. Eller bjuda in kompisar att komma och titta. Om du vill kan du lägga upp klippet på Youtube. Lycka till!

För att filma behöver du:

• En mobil som man kan filma med eller ...

• En dator med webbkamera (om din dator inte har en kamera finns det lösa webbkameror att köpa) eller ...

• En digitalkamera som man kan filma med (blir ofta bäst).

Obs! Har du ingen utrustning går det ibland att låna av skolan eller en fritidsgård.

För att redigera behöver du:

1. Ladda över filmen till en dator.

2. Hitta ett redigeringsprogram. Till Mac-datorer finns Imovie, till PC finns Windows movie maker.

3. Om du vill kan du ladda upp ditt klipp via youtube.com. Där kan man också redigera och använda gratis musik  från ett ljudbibliotek. Det går att ställa in så att inte vem som helst kan se klippet sedan.

Obs! För att lägga upp klipp på Youtube måste man ha ett konto. Det är 13-årsgräns på Youtube, precis som på Facebook och Instagram.