3D illustration av nervceller.
3D illustration av nervceller. Illustration: Shutterstock

Kan man tappa hjärnceller?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 4!

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Kan man tappa hjärnceller?

Guldhamstern som vill ha en guldhamster imorgon kväll

Svar: Ja, man kan förlora hjärnceller, eller nervceller som det också kallas. Det finns många olika sätt för människor att bli av med nervceller i hjärnan. Till exempel genom att använda droger, genom sjukdomar eller slag mot huvudet. Men vi tappar även en del av hjärnans nervceller bara av att åldras. Och det är helt naturligt.

Hur vi påverkas av att tappa dem beror på vilken del av hjärnan som drabbas. Tappar vi jättemycket nervceller i tinning-loben kan vi få sämre minne och om det försvinner många celler från den bakre delen av hjärnan riskerar vi att få sämre syn. Skulle vi bli av med massor av celler från pann-loben finns det risk att personligheten förändras. Men det finns otroligt mycket nervceller i hjärnan och man förlorar ofta lite hjärnceller utan att det gör något. Fast det skadar heller aldrig att vara lite försiktig med sin knopp!

Källa: Christine Ekdahl Clementson, specialistläkare vid Lunds universitet

Vilket är världens största djur?

KP är BÄST! <3

Svar: Det största djuret på land är den afrikanska savann-­elefanten. Den kan väga omkring 6 000 kilo och bli ­ungefär 3,3 meter hög. Den största fågeln är strutsen som kan bli upp till 2,75 meter hög och väga över 100 kilo. Men det ­absolut största djuret är blåvalen. Den kan bli över 30 ­meter lång och väga över 170 000 kilo – nästan lika mycket som 30 savann-elefanter! Bara hjärtat på blåvalen väger 180 kilo. Och enligt all forskning är blåvalen det största ­djuret som någonsin levt. Till och med större än alla dinosaurier.

Källor: NE och National Geographic

Vilka är Sveriges vanligast pojk- och flicknamn?

Den spränggalna spelpyromanen

Svar: Den senaste mätningen visar att de vanligaste namnen bland nyfödda är Alice och Noah (uppgift från 2021). Men om man räknar namnen bland alla svenskar är det Anna och Lars som flest heter. Ungefär 100 000 har Anna och omkring 83 000 har Lars som tilltalsnamn, alltså det förnamn som man kallas för.

De vanligaste efternamnen är Andersson och Johansson som tillsammans pryder nästan 450 000 svenskar. Så om du heter till exempel Anna Andersson eller Lars Johansson, så vet du att du inte är ensam!

Källa: SCB


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!