”Minsta vindpust får mig att falla” skriver en flamingo med dålig balans.
”Minsta vindpust får mig att falla” skriver en flamingo med dålig balans. Illustration: Nino Keller

Kan inte stå på ett ben

Tänk om djuren hade haft egna Kropp & Knopp-sidor i KP. Då kanske det hade sett ut så här.


Räv Rävsson är kurator och jobbar på ett zoo.


Kan inte stå på ett ben

Hallå! Min balans är så sjukt dålig. Jag kan verkligen inte stå på ett ben! Minsta vindpust får mig att falla vinglöst framåt med näbben i dyn. Det börjar bli tröttsamt. Får en flamingo stå på två ben eller vad ska jag ta mig till?

Ingo-Bingo, du vet vem ...

PS. Behövde hålla pennan i näbben för att skriva det här.

Räv svarar: Det är full fajt mellan forskarna om varför ni flamingor (de andra i alla fall) envisas med att stå på ett ben. ”För att hålla värmen bättre!” hojtar någon. ”För att spara på krafterna!” svarar en annan. ”För att verka coola” säger en tredje. Ingen, inte ens ni själva, vet säkert. Du behöver inte oroa dig för din dåliga balans. Ni är väl säkert typ tusen fåglar i kolonin, så vem orkar hålla koll på alla ben? Ställ dig stadigt med båda påkarna i dyn och se sedan till att hitta ett annat sätt att impa på kompisarna. Varför inte origami? Som ung hade jag en vildsvins-vän som var en mästare på att vika drakar. Alla bara gapade när han gick loss med sina papper. Det tror jag även dina flamingo-fränder skulle göra.

Trångt i vattnet

Tja från andra sidan ytan! Jag är en rekordstor fisk som inte precis älskar sommaren. Resten av året får jag simma ifred längs strandkanten. Men så börjar solens strålar värma, och exakt alla ska plumsa ner i plurret. Hallå, visa respekt? Jag är rätt blyg och obekväm med en massa trängsel. Särskilt när alla tjatar om ”den perfekta strandkroppen”. De senaste veckorna har jag gömt mig i vassen för att stå ut. Ska jag behöva stanna där tills bladen gulnar på träden?

kalla mig jedi

PS. Tänk om kallbads-trenden sprider sig hit i vinter ...

Räv svarar: Du ska inte behöva be om ursäkt. Sjön är ditt hem och du har rätt att glida runt exakt som du vill. Kom ut ur vassen och sluta skämmas, det är badgästerna som ska flytta på sig! Att visa sig för dem kan förresten vara smart. Jag råkar veta att många människor är ganska rädda för att simma med er gäddor. Låt dem få se dig, och kanske framför allt dina många tänder, så kommer du nog snart ha vattnet för dig själv.

När kommer prickarna?

Hjälp mig, Räv! Mina kompisar retas för att jag bara har två prickar på ryggen. De verkar tycka att jag är barnslig. Alla har redan sju prickar – minst! Stämmer det att jag är sen i utvecklingen? När kommer mina prickar?

Lilla knyckelpigan

PS. Vill sminka dit fejk-prickar, men får inte för mina föräldrar och når inte själv.

Räv svarar: Lilla vän, det finns tusentals arter av nyckelpigor på vår jord. Vissa av er har två prickar, andra 22 eller inga alls. En del är randiga. Vad vill jag säga med detta? Jo, att sju prickar inte är bättre än två – precis som att vita rävar aldrig är bättre än röda. De är bara typer som lyckats bättre med att nå ut till publiken. Lyssna inte på ”kompisarna” och börja absolut inte kladda med färger. Fokusera i stället på roligare saker. Varför inte en spännande bok eller serie? Ett tips är Miraculous Ladybug (med min favoritkaraktär Rena Rouge).

Signaturen ”Setter in the sky<3” trivs inte med det namn hen fått.
Signaturen ”Setter in the sky<3” trivs inte med det namn hen fått. Illustration: Nino Keller

Vill heta Sky!

Tjena-voff! Jag är en vild valp som just flyttat in hos en flock människor. De är snälla och leker mycket med mig.

Problemet är att de har döpt mig till Sune. Jag känner mig inte som en Sune! Nu vill de att jag ska lystra till namnet. De ropar hela tiden. När jag ignorerar, ropar de igen och igen. Det gör mig så irriterad att jag springer åt motsatt håll. Jag vill heta Sky eller Storm. Eller åtminstone något könsneutralt. Hur ska jag få dem att ge mig ett namn som jag trivs med? Eller är jag dömd att heta något som känns fel?

setter in the sky<3

Räv svarar: Ja du, det är skrämmande hur mycket makt människorna har över oss djur. Ena stunden visar de denna genom att utrota en hel art. I nästa är metoden att ge en stackars pälskling ett människonamn. Svunna är de tider då kossor hette Rosa, hundar Voffsan och människor Jan-Erik. Nu blandas namn och arter hejvilt. Sedan kan jag väl i och för sig tycka att Sune passar ganska bra på en setter – känns piggt på något vis. Men visst, Sky är också coolt. Kanske kan du försöka få flocken att använda det som ett smeknamn på dig? Sträck tassen mot himlen och skäll glatt så fattar de säkert vinken.

Låter så ynklig

Jag är en killing som är tvilling. Det låter väl kul, men näääääh. För min syrra är bäst på allt. Hon lyckades hoppa upp på högsta stubben i hagen direkt (jag har fortfarande inte klarat det) och klättrar uppför berget på nolltid. Hon stångas mot de äldre killingarna och bräker högre än alla mammor. Själv låter jag bara gnällig och ynklig. Min tvilling är allas gulle-killing. Jag är som hennes bleka skugga. Ibland undrar jag om någon ens skulle märka om jag rymde ur hagen och försvann. Snälla Räv, kan du få mig att sluta vara sämre än syrran på allt?

geteledsen

Räv svarar: Det är aldrig kul att hamna i skuggan av ett syskon. Var då glad att du bara har EN skugga att ta dig bort från (det finns sjöhästar som föder 2 000 ungar i en kull). För att slippa känslan av att vara dålig tycker jag att du ska fråga dig själv vad DU tycker är viktigt i livet. Är det verkligen att stångas och bräka på stubbar? Jag är övertygad om att du har finare, och mer värdefulla, egenskaper. Sök inom dig själv och visa sedan de andra killingarna vem du verkligen är – en getebra vän. Lycka till!

Jag är inte smutsig!

Hej Räv! Jag är en långsprötad silverfisk som känner mig utfryst. Under mina 2 ålande år har jag inte blivit bjuden på ett enda kalas. Kompisar låter inte heller mig komma hem till dem och leka efter skolan (enda gången hittills slutade med att min kompis mamma spolade ner mig i toaletten). Vart jag än ålar känns det som om andra ser mig som smutsig ohyra. Men jag är renligare än någon jag vet. Jag städar ständigt och äter upp allt damm jag ser! Vad ska jag göra?

ytan är silver, hjärtat av guld

Räv svarar: Otack är världens lön. Fråga bara oss rävar. Man käkar råttor tills de står ut ur öronen på en – utan att en människa bryr sig det minsta. Men så råkar man knapra i sig en enda katt och plötsligt är man hatad av alla. Vi – och du – kan bara hoppas att de andra en dag öppnar sina ögon och visar uppskattning för det slit vi gör. Kalasen behöver du dock inte sörja. Jag tror du klarar dig fint utan att umgås med socker-chockade skator och bortskämda möss som gnäller över att paketen inte innehöll tillräckligt med frön.

Du behöver i stället hitta likasinnade att umgås med. Internet ska tydligen vara bra för detta. Kolla runt där så hittar du säkert massor av silvrisar i samma situation.


Artikeln publicerades i KP 12, 2022