Jorun känner som klimat-aktivisten Greta Thunberg:
De vuxna struntar i klimatet och lägger alldeles för mycket ansvar på dem som är unga nu.
Jorun känner som klimat-aktivisten Greta Thunberg: De vuxna struntar i klimatet och lägger alldeles för mycket ansvar på dem som är unga nu. Illustration: Amanda Karlsson

Jorun, 14: ”Jag ser jorden stå i lågor”

Jorun kan ligga vaken på kvällarna och oroa sig för klimatförändringarna.

– Egentligen tycker jag att det är konstigt att inte fler har ångest över miljön, säger hon.

Jorun skrev ett mejl till KP där hon tyckte att vi skulle ta upp ämnet klimatångest. Själv har hon oroat sig mycket för framtiden det senaste året. Tankarna mal om vad som kommer att hända när jorden blir allt varmare. Då lyssnar hon på någon podd, spelar piano eller tar promenader för att skingra tankarna.

– Det var för ett år sedan jag förstod ungefär. Tankarna kom långsamt krypande. Innan dess brydde jag mig inte så mycket. När Greta satte sig och demonstrerade första gången framför Riksdagshuset tyckte jag nästan att det var löjligt. Vad gjorde hon där liksom?

Jorun tycker att hon har fått för lite undervisning i skolan om klimatet. När de haft lektioner om miljön har det handlat om andra problem i naturen.

– Jag hade ingen aning alls om hur dåligt det stod till. Jag är nästan lite arg för det.

Detta är klimatkrisen

Klimatförändringarna innebär att jorden blir varmare. Det gör bland annat att isarna vid Arktis smälter och att världens hav stiger. På vissa platser blir det översvämningar, på andra så hett att det blir svårt att leva där. Förändringarna beror på utsläpp av växthusgaser, främst från industrier, fordon och kor inom köttproduktion.

I Parisavtalet 2015 kom världens länder överens om att försöka stoppa höjningen av jordens medeltemperatur till under 2 grader, jämfört med mitten av 1800-talet. Trots det fortsätter uppvärmningen med samma hastighet.

Samtidigt är det på ett sätt skönt att hon har förstått först nu.

– Ibland har jag riktigt mörka perioder då jag känner hopplöshet. Jag tänker att jag bara är en liten människa på jorden som inte kan påverka vad som händer.

Jag kan se jorden stå i lågor framför mig.

Men sedan försöker jag tänka att det finns positiva förändringar också. Jag försöker ta fasta på det.

Klimatförändringarna är inte det enda Jorun oroar sig för.

– Jag har lite allmän framtidsångest också. Jag har precis gått ut 8:an och snart kommer gymnasievalet. Jag känner mig orolig för att mina betyg inte ska räcka till för det jag vill.

När allt känns svart talar Jorun med sin bonus-mamma. Hon har arbetat på ungdomsmottagning och är bra att prata problem med.

– När jag tagit en lång promenad i naturen och riktigt pratat ut med henne så känns det ofta bättre efteråt. Hon kan trösta mig.

Hennes föräldrar är skilda och hon bor på två ställen. Båda föräldrarna har fått märka att hon vill ändra sitt sätt att leva så att det blir mer klimatsmart.

– Jag slutade äta kött för ganska länge sedan. Jag vill inte att djur ska dödas.

Men jag äter fisk och skaldjur för att mina föräldrar säger att jag måste det. Jag köper sällan nya kläder, jag kan ärva det mesta från mina äldre syskon. Jag försöker påverka mina föräldrar i deras val också. Men det är ändå som om jag inte gör nog!

Joruns farföräldrar bor i ett annat land och det är enklast att flyga dit.

– Innan pandemin flög vi dit en eller ett par gånger per år. Men det känns egentligen inte bra för mig.

Jorun har sett dokumentärfilmen Greta som finns på SVT play. Den handlar om 18-åriga klimatkämpen Greta Thunberg.

– Den är väldigt bra tycker jag, men också sorglig. Den visar att hon har så mycket ansvar på sina axlar. När Billie Eilish sjunger The end of the world i slutet av dokumentären har jag gråtit rätt många tårar. Den triggar mig.

– Det allra värsta att tänka på är massutrotningen av djurarter och växter. Men det finns redan människor i fattigare länder som drabbats. Det handlar både om torka och om översvämningar.

Jorun bor i Norrbotten, allra längst upp i nordöstra Sverige. Hon tycker om det kalla klimatet som hon är uppvuxen med.

– Man tror att om några år kommer det var fler dagar som det regnar än som det snöar här. Men jag vill verkligen att mina barn, om jag får några, ska uppleva snö precis som jag har gjort.

Jorun kan bli upprörd över att en del vuxna verkar strunta helt i klimat­förändringarna.

– Eller så tänker de att de kommer att vara döda när det blir stora problem.

Det är väldigt egoistiskt.

Tycker du att fler borde ha klimatångest?

– Ja, jag tycker att fler vuxna borde se sanningen i vitögat. Om fler av dem som har makt hade förstått hur allvarligt problemet är hade vi inte varit i den situation som vi är i dag.

Jorun har egentligen ett annat namn.


Vem är Greta Thunberg?

Greta Thunberg började fundera mycket över klimatförändringarna och vad de innebär för jorden när hon var i 11-årsåldern. Detta gjorde henne ledsen och orolig. År 2018, när hon var 15 år, började hon skolstrejka utanför Riksdagshuset i Stockholm. Skolstrejkerna spred sig och blev rörelsen Fridays for future. Greta Thunberg är nu en av världens mest kända klimat-aktivister.
Artikeln publicerades i KP 11