Jorden runt med jultomten

Jultomten delar ut julklappar till alla barn med hjälp av renar och en flygande släde. Eller? KPwebben undersöker!

Hos många familjer i Sverige knackar jultomten på dörren den 24 december för att dela ut paket. Men så gör han inte överallt.

Den sjätte december kommer jultomten till Ungern. Där är det vanligt att barnen rengör sina skor och ställer dem utanför huset, nära ett fönster. När de vaknar dagen efter ligger det godis eller små leksaker i skorna. Den 24 december går barnen runt och hälsar på släktingar och möts av änglar, julklappar och julgran när de kommer hem igen.

I USA och Storbritannien får barnen sina julklappar på juldagens morgon, den 25. Då sägs jultomten komma ner genom skorstenen för att lämna julklappar i strumpor som barnen har hängt upp.

Ibland surfar tomten! I till exempel Sydafrika skulle det kännas konstigt att jultomten kom i en släde dragen av renar eftersom det varken finns snö eller renar där. I stället brukar man säga att jultomten kommer på en surfbräda!

När tomten sedan närmar sig Hawaii verkar han tröttna på surfingbrädan och ta båten i stället. På Hawaii sägs tomten nämligen komma i en båt.

I Australien har jultomten lämnat båten igen, här kommer han nämligen åkande på vattenskidor istället. I Ghana sägs han komma ut i djungeln med sina julklappar.