Elin och hennes mamma brukar göra mysiga utflykter med egen matsäck. Hon tycker det är jobbigt att se på Instagram när andra visar allt vad de varit med om.
Elin och hennes mamma brukar göra mysiga utflykter med egen matsäck. Hon tycker det är jobbigt att se på Instagram när andra visar allt vad de varit med om. Foto: Andrea Femerstrand

"Vi har inte råd med semester"

Elin, 11, lever i en familj som har ont om pengar.
– Det känns trist att inte kunna hänga med kompisar som gör saker, säger hon.

Elin bor i en förort till Stockholm där många har bra ekonomi. Hennes familj hade också okej ekonomi tidigare. Men sedan föräldrarna skildes för tre år sedan har allting ändrats.

– Vi har inte så dåligt att vi inte kan köpa mat, säger hon. Men vi har mindre pengar än de flesta har.

Det är framför allt mamman som nu har ont om pengar. Hon har sålt bilen och bor i en liten lägenhet. Inte heller pappan har så gott om pengar, men ser till att Elin har en mobiltelefon.

– Det var länge sedan jag fick månadspeng eller veckopeng av mamma och pappa, berättar Elin. Men jag har lite sparat sedan tidigare. Pengar som jag fick av min mormor för väldigt länge sedan.

Elin vill aldrig be sina föräldrar om något, eftersom hon vet att de själva avstår från mycket.

– Mamma sätter mig och mina syskon främst. Hon köper aldrig kläder till sig själv. Och hon har adhd, men ibland har hon inte råd att köpa ut sin medicin på apoteket. Därför säger jag ofta nej, om de vill köpa saker till oss, till exempel godis. Jag fick några julklappar, men jag hade bara skrivit väldigt billiga saker på önskelistan.

Elin har äldre syskon som hon brukar ärva kläder av. Så har det alltid varit för henne.

– Det gör mig inget. Det jag tycker är jobbigast är när mina kompisar gör saker, som att gå på bio eller gå på stan och titta i affärer, och jag inte kan följa med. Då blir jag lite ledsen. Ibland hänger jag med utan att köpa något.

Elin förklarar inte varför hon inte är med, utan säger bara att hon inte kan. Det accepterar kompisarna.

– Egentligen har jag det ju inte så jättedåligt. Det är mest det att de allra flesta i min klass tänker att det är normalt att kunna göra vad de vill, när de vill. De är vana vid det.

Det märks också på sommaren när många hon känner gör långa resor utomlands.

– Då gör mamma och jag små utflykter i närheten där vi har med oss egen matsäck. Det är också trevligt. Men det kan kännas lite jobbigt på Instagram när andra visar allt vad de varit med om.

  
Elin heter egentligen något annat.