Joakim Lundell
Joakim Lundell Foto: Johan Kindbom

Joakim Lundell: "Det finns mycket jag ångrar"

– Jag har gjort sjukt många fel. Som tur är lär man sig av sina misstag, säger youtubern Joakim Lundell.
I nya boken, Du är inte ensam, berättar han om hur det är att leva med diagnoserna ADD och Aspergers syndrom.

Joakim Lundell, 32, är en av Sveriges största youtubers. Hans kanaler har över en miljon prenumeranter. Han har även gett ut två böcker med författarna Leif Eriksson och Martin Svensson. I den första, Monster, berättar han om sin uppväxt i fosterhem och med en missbrukande förälder.

Diagnoserna ADD och Aspbergers syndrom är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De gör att hjärnan fungerar lite annorlunda. Till exempel kan man ha svårt att planera, koncentrera sig eller hantera sociala situationer.
den här sidan kan du läsa mer om diagnoser.

Hej Jocke, berätta om din nya bok!

– Den handlar om mina diagnoser, Aspergers syndrom och ADD, och hur det är att leva med dem. Man kan lyckas, trots sina diagnoser.

Vad innebär det att lyckas, enligt dig?

– När jag har kontroll över diagnoserna känner jag att jag har lyckats. Det är en kamp varje dag. Jag måste planera varenda liten detalj, annars rasar allt. Det gäller att ta ansvar för sin diagnos.

Det finns gånger då du inte har tagit ansvar för dina egna handlingar. Hur ser du på det?

– Det finns mycket jag ångrar. Samtidigt tycker jag att det läggs för stor press på personer med diagnoser. Omvärlden har också ett ansvar. Det är inte okej att medvetet sätta personer
i situationer som man vet att de inte kan hantera.

Vad kan hända då?

– I mitt fall har personer som ogillar mig tryckt på mina ömma punkter. De vet exakt vad jag reagerar på. Som att familj är viktigt för mig. Därför går de på min fru Jonna. De vet att jag får svårt att kontrollera känslorna då.

Vad är tanken med boktiteln, Du är inte ensam?

– Det finns många i dag som har en diagnos. Och ännu fler som inte vet om det ännu. När jag fick mina diagnoser blev mitt liv först värre. Jag kände jag mig ensam och vilsen.

Känner du dig ensam i dag?

– Ja, jag känner mig utanför i sociala medie-världen. Jag passar inte in. Den som har Aspergers är rak och har svårt att ljuga. Så jag visar upp mina dåliga sidor också. Många gör inte det.

Över en miljon följer dig på Youtube. Vad är hemligheten?

– Jag hoppas att det är för att jag är mig själv och visar upp alla mina sidor.

Kan du se några fördelar med dina diagnoser?

– Ja, det finns många underbara saker.
Tack vare dem är jag snabbtänkt, kreativ, kan jobba hur länge som helst med saker jag gillar och har oändlig fantasi. Men man kan inte bara måla upp diagnoser som superkrafter. För kraften kommer först när man har lärt känna sin diagnos. Det är som när Spiderman blir biten av spindeln och får förstärkt hörsel.
I början är det bara kaos.

Hur tänker du kring näthat och tonen som används i en del kommentarer?

– Det är en så svår fråga. Jonna och jag har fått väldigt mycket hat. För oss har det gått så långt att det inte ens stannat vid nätet. Folk har kommit maskerade till oss på nätterna.

Du har många unga fans. Känner du extra stort ansvar inför dem?

– Det är klart att jag gör. Samtidigt måste jag gå min egen väg i livet. Jag har aldrig sagt att jag driver en barnkanal. Och en del som tittar är vuxna. Jag behöver göra material som passar dem också. Just nu blir det videor om renovering, vilket inte intresserar så många barn. Och om att vänta barn, eftersom jag och Jonna gör det. Vi tänker mycket på vad vi sänder ut. Men vi vill inte ge ungdomar en perfekt bild. De får se oss som vi är.

Du bär ofta solglasögon och har sagt att det är en trygghet för dig. På vilket sätt?

– Det kommer från min morfar. Han är den enda bra vuxna förebild jag har haft. Jag hade stora problem med min mamma när jag växte upp, eftersom hon var missbrukare. När det var som jobbigast, satte morfar på mig solglasögon och sa: ”Nu syns du inte!” Sedan dess har det varit mitt sätt att skydda mig. Många med Aspbergers syndrom har svårt för ögonkontakt. Med solglasögon kan jag slappna av mer i möten. Ibland tror andra att jag försöker vara cool. Men när de hör förklaringen får de en tankeställare.