Jesus, vilken ödla!

Tycker du det verkar svårt att gå på vattnet? Den lilla gröna jesusödlan gör det lätt som en plätt.

Ödlan ser inte mycket ut för världen men den kan något som ingen annan art kan. Basilisken, som den egentligen heter, springer på vattnet. Det är just därför den kallas jesusödla.

Ödlan är mest aktiv på dagen och du hittar den i de tropiska skogarna i Sydamerika. Oftast i träd som ligger vid vattnet. Om jesusödlan känner sig hotad, släpper den greppet om grenen och faller rakt ner i vattnet. Sedan reser den sig på bakbenen och springer i väg, på vattenytan! Även om jesusödlans fiende simmar efter, hade den nog inte hunnit ikapp. Jesusödlan springer nämligen supersnabbt. På en sekund kommer den 1,5 meter framåt. En riktig superödla!

Hur kan då jesusödlan springa på vatten? Jo, på bakfötterna har den har långa tår och mellan tårna sitter små hudfransar. När den är i vattnet fäller den ut tårna och sedan slår den bakfötterna hårt och snabbt mot vattenytan. På så sätt blir det små luftbubblor under fötterna som håller den över ytan.

Basilisken är omskriven i flera berättelser från medeltiden och där symboliserar den ofta ondskan. I ”Harry Potter och hemligheternas kammare” kämpar Harry mot en basilisk. Där är den ett farligt, fruktansvärt vidunder. Den riktiga basilisken, alltså jesusödlan, har ingenting med de argsinta djuren att göra. Den är inte farlig alls. De äter egentligen bara insekter och kanske lite bär ibland.

Kolla in när jesusödlan springer på vattnet!