Inlandstaipanen är världens giftigaste orm!

Nervös, aggressiv och snabb. Inlandstaipanen är väldens giftigaste orm!

Inlandstaipan.

Bor: Australien och Nya Guinea.

Familj: Giftsnok.

Kroppslängd: Upp till 3 meter.

Livslängd: Cirka 20 år.

Föda: Små däggdjur, grodor.

Varning, varning! Om du är rädd för ormar ska du nog inte läsa det här. För inlandstaipanen är en riktigt skräckis. Inlandstaipanen är en väldigt stor orm, den kan bli upp till tre meter lång. Det gör att den har väldigt mycket gift. Giftet är ett nervgift som är så starkt att ett bett kan döda 23 529 möss. Den har väldigt mycket gift också, tillräckligt för att kunna döda 1200 vuxna människor. En hel del! Hur giftig en orm anses vara har att göra med hur stor mängd gift ormen avsöndrar vid ett bett. Inlandstaipanen är världens giftigaste orm.

Förutom att inlandstaipanen är giftig så är den väldigt farlig också. På en skala från ett till tio så har inlandstaipanen tio i aggressivitet! Den kan hugga vildsint utan förvarning och om den blir hotad reagerar den med att blixtsnabbt ge flera bett innan den flyr. Dessutom hugger den med sådan hastighet att offret oftast inte hinner reagera innan ormen hunnit bita flera gånger.

Om du skulle bli biten av en inlandstaipan ligger dödligheten på nästan hundra procent. Lyckligtvis har ingen människa dött på grund av bett från inlandstaipanen. Den lever nämligen i ogästvänliga och svårtåtkomlinga områden där det inte befinner sig speciellt mycket människor. Det finns inte heller så många inlandstaipaner på jorden. Därför har inte många blivit bitna av den. Dessutom har det tagits fram ett motgift mot inlandstaipanens bett som gör att man klarar sig även om man blir biten. Tur!

Inlandstaipanen är alltså ormen med störst mängd gift men det ska inte förväxlas med farlighet. Risken att bli biten och dö har med andra faktorer att göra som hur vanligt förekommande arten är, var den finns och hur långt det är till närmsta sjukhus. Just inlandstaipanen är därför inte speciellt farlig för människan.

Källa: Skansen-akvariet.se, Nationalencyklopedin.