Ingrid provade drömjobbet politisk reporter och grillade både Socialdemokraternas och Moderaternas partiledare.
Ingrid provade drömjobbet politisk reporter och grillade både Socialdemokraternas och Moderaternas partiledare. Foto: Alexander Mahmoud/DN

Ingrid intervjuar mäktigaste makthavarna

Ingrid, 9, önskade att få intervjua de som bestämmer i Sverige. KP fixade så att hon fick fråga ut Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.

Avdelningen KP Fixar är med i varje nummer av KP. Där uppfyller redaktionen läsarnas önskedrömmar. Ingrid Bresman, 9, är väldigt intresserad av politik och drömmer om att bli politisk reporter (eller veterinär). Hon skrev in till KP och önskade att få intervjua landets mäktigaste makthavare. KP bokade intervjutider med Socialdemokraternas partiledare statsminister Magdalena Andersson och med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför valet.

I senaste KP finns reportaget om Ingrid med.

Klicka här om du vill läsa reportaget från KP 14.

Ingrid skrev sina egna frågor och genomförde intervjuerna helt på egen hand. Inför intervjuerna coachades hon av KP:s chefredaktör Lukas Björkman och DN-fotografen Daniel Costantini som gjort många tv-reportage med politiker.

Se Ingrids intervjuer med partiledarna här nedanför.

Ingrid möter Magdalena Andersson

Ingrid möter Ulf Kristersson

Val i Sverige

Söndagen den 11 september är det val. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18 år vara med och välja vilka personer som ska sitta i riksdagen de kommande fyra åren.

Riksdagen är det organ som bestämmer i Sverige, och som utser statsminister.

Statsministern utser i sin tur regeringen. Man väljer personer till riksdagen genom att rösta på det parti de tillhör. På valdagen väljs också vilka som ska bestämma i den kommun och den region man tillhör.