Ingen vann valet

Den 9 september var det val till Sveriges kommuner, landsting och Riksdag. Ingen vann egentligen, men Socialdemokraterna blev störst och Sverigedemokraterna ökade mest. Vilka som ska sitta i regeringen är långt ifrån avgjort.

Kommunerna bestämmer över skolor, bibliotek, simhallar och andra lokala saker.

Landstingen har hand om sjukvård och lokaltrafik.

Och Riksdagen bestämmer över saker som rör hela landet, som skatter och utrikespolitik. En sak som är viktig att förstå med riksdagsvalet är att det inte är ett regeringsval. Folket röstar alltså fram de som ska sitta i Riksdagen, sedan är det riksdagsledamöternas uppgift att rösta fram en regering.

Det är valet till Riksdagen som får mest uppmärksamhet. Socialdemokraterna blev där det största partiet precis som vanligt, men de förlorade en del röster jämfört med 2014. Även det näst största partiet, Moderaterna, tappade röster. Tredje största parti i riksdagsvalet blev Sverigedemokraterna, de ökade mest av alla partier och fick nu cirka 17,5 procent av rösterna.

Trots att Moderaterna förlorade röster så är deras gäng, Alliansen, med Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna nu klart större än den sittande regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Miljöpartiet förlorade nämligen många röster och kom precis in i Riksdagen med drygt 4 procent av rösterna. MEN om man räknar med Vänsterpartiet, som gick framåt till 8 procent, till regeringssidan så är det rödgröna gänget ändå lite, lite större än Alliansen.

Nu diskuterar alla riksdagspartier vilka som ska regera Sverige. Vissa tycker att det rödgröna gänget ska bilda regering med Stefan Löfven som statsminister igen, och andra tycker att Alliansen ska regera. Ytterligare andra tycker att gängen ska splittras och att Socialdemokraterna ska regera med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Det STORA problemet är att inget av de här alternativen har majoritet i den nya Riksdagen. De behöver hjälp av till exempel Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Men de flesta partierna har varit jättetydliga med att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna alls.

Läget är alltså ganska låst och regeringsförhandlingarna kan komma att pågå ända fram till jul. Om riksdagspolitikerna inte kommer överens alls i regeringsfrågan kommer det att bli ett nytt val så småningom.

Här är resultatet i riksdagsvalet 2018

Sverigedemokraternas framgångar …

… hänger mycket på Skåne. I flera kommuner där är de nu största parti. I Sveriges storstäder däremot är partiet inte alls lika starkt. I Stockholm fick de till exempel färre än 10 procent av rösterna till Riksdagen.

I flera kommunval …

… blev okända partier stora vinnare. I Göteborg blev det nystartade partiet Demokraterna näst störst. I Hagfors vann partiet Obereonde realister flest röster av alla. Och i Vaxholm fick Waxholmspartiet cirka 25 procent av rösterna och blev största parti.

Den som gillar siffror och statistik …

… bara måste besöka Valmyndighetens sajt. Där finns hela valresultatet in i minsta detalj och man kan klicka sig fram till hur folk röstat i varje litet område.

Och så här röstade de unga!

Här är resultaten från skolvalet 2018

De som röstat är elever från årskurs 7 upp till och med gymnasiet. Rösterna från skolvalet räknas inte in i det riktiga valet.