Kropp & Knopp har sett lite olika ut olika årtionden. Bilderna ovan är från 2005, 1969, 1999, 2000 och 1990.
Kropp & Knopp har sett lite olika ut olika årtionden. Bilderna ovan är från 2005, 1969, 1999, 2000 och 1990.

Ingen fråga är pinsam

"Skulle ni inte kunna sätta in lite om sexualkunskap?" Det läsarbrevet blev starten på Kropp & Knopp.

I KP 13/1969 möttes läsarna av rubriken "Sex - är det något att prata om? " Fem ungdomar diskuterade skolans sexualundervisning, om porr och sex före äktenskapet (alltså innan man är gift). Samtidigt startade frågespalten "Maj-Briht svarar på sexfrågor". Där svarade sexualupplysaren Maj-Briht Bergström-Walan på allt läsarna undrade över. Malte Sjöstrand, nu 61 år, var en av KP-läsarna som var med i det första samtalet. Då var han 13 år.

- Jag minns inte så väldigt mycket av detta om jag ska vara ärlig, säger han. När jag nu läser vad jag sa, så känns det lite hurtigt. Jag tror inte att jag hade så lätt att prata om det här som det kan verka. Men på den tiden skulle man vara frispråkig.

Från 1955 skulle alla elever få sexualundervisning i skolan. Men undervisningen kritiserades av många. Den handlade mest om att flickor skulle "hålla på sig" (inte ha sex) och att sex var något man höll på med när man var gift.

Men på 1960-talet blev man mer öppen med de här frågorna. Inte bara i Sverige, utan även i USA och resten av västvärlden. I Sverige började p-piller att säljas 1964. Det gjorde att det blev lättare att ha sex utan att bli gravid. Det kallas ibland för "den sexuella revolutionen".

Så när frågespalten i KP startade blev inte chocken bland barn och föräldrar så stor som man skulle kunna tro.

Tidningen Dagen gillade inte att KP började svara på sexfrågor 1969.
Tidningen Dagen gillade inte att KP började svara på sexfrågor 1969.

Birgitta Fransson jobbade på KP på den här tiden.

- Vi fick inte så många negativa reaktioner. Jo, den kristna tidningen Dagen hade "Kamratposten öppnar sexspalt" på löpsedeln.

De tyckte inte att man skulle tala med barn om sådant. Och så minns jag en pappa som hade rivit ut ett uppslag om mens för att hans dotter inte skulle få se det. Men ämnet låg i tiden. Ungefär samtidigt kom flera böcker för unga om sex och om hur barn blir till.

Och det kom massor av frågor till spalten. Många barn tyckte att skolans sexualundervisning var dålig och de hade ingen annan att fråga.

Spalten "Maj-Briht svarar på sexfrågor" tog mest upp sådant som handlade om kroppen. Hon svarade på funderingar om till exempel snoppar, växande bröst och onani. Till skillnad mot i dagens Kropp & Knopp handlade det inte om problem med kompisar eller i familjen. Men en hel del om hur man kan känna sig i puberteten, när både kroppen och känslorna förändras.

För nästan 50 år sedan hade man förstås en annan uppfattning om vissa frågor än i dag. Det handlade betydligt mer om att förklara vuxnas sexliv, om könssjukdomar och preventivmedel. Hygien var också väldigt viktigt, och flickor uppmanades att tvätta underlivet med tvål. I dag vet vi att det är ett dåligt råd, eftersom tvål rubbar den känsliga bakteriebalansen.

Nu för tiden tycker alla att det är viktigt att känna efter vad man vill, och att säga nej om någon rör vid en mot ens vilja. Att tvinga sig på någon kallas för sexuella övergrepp. Så tyckte man inte riktigt på 1960-talet och i början av 1970-talet. När en flicka skriver att hennes pojkvän hotar att göra slut om han inte får hångla med henne så får hon inget stöd.

Synen på könen var också annorlunda. 1970 skrev man att "Intresset för varandra visar sig väldigt olika hos flickor och pojkar. Pojkarna visar ofta intresse genom att ta på flickorna, knuffas och bråka. Särskilt spännande tycker de förstås att det är att ta på flickornas bröst. Om man som flicka tycker att det är äckligt, kanske det kan bero på att man över huvud taget är blyg för såna här saker. "

Maj-Briht Bergström-Walan fortsatte att svara på frågor i KP till 1975. Sedan var det en lång paus tills Kropp & Knopp startade 1990. En nyhet var att spalten var illustrerad med en teckning varje gång. Det var Annica Frithiof, som fortfarande svarar på Kropp & Knopp-frågor, som tog kontakt med KP och ville starta spalten. Sedan svarade hon ensam i tio år. Från år 2000 fick hon hjälp av Fox Foxhage. Sedan 2002 har Kropp & Knopp ett helt uppslag i varje nummer.

4 viktiga årtal

1938 Det blir tillåtet att informera om preventivmedel.

1944 Homosexualitet blir lagligt. Det betraktades tidigare som ett brott.

1955 Alla elever ska få sexualundervisning i skolan. Sverige är första land i världen med detta.

1970 Den första ungdomsmottagningen öppnar.

Artikeln publicerades först i KP 14, 2014