Foto: Malin Bäcklund

Idol-juryn sjunger ut inför finalen

På fredag är det dags för Idol-finalen! Finalisterna, Hanna Ferm och Chris Kläfford har vi redan intervjuat. Här berättar i stället Idol-juryn en hel del okända fakta om sig själva.

Film och foto: Malin Bäcklund

Har du varit med i någon talangtävling själv?

– Jag var som 16-åring med i rock-SM. Nu är det säkert en helt död tävling, men det var fett stort när jag var ung. Vi var ett band som gick ganska långt, men vi vann tyvärr inte. Efter det har jag inte varit med i någon tävling. Redan som 18-åring bestämde jag mig för att skriva och producera musik till andra i stället för att stå på scenen själv. (Alexander Kronlund).

– Absolut! Jag var med i en talangtävling i norra Stockholm när jag var 16. Vårt band hette Steely Mahogny. Namnet var så fruktansvärt dåligt, men jag gillade mahogny, alltså träslaget, och min kompis gillade bandet Steely Dan. Vi vann faktiskt den tävlingen! Sedan fick vi åka runt och spela på en massa fritidsgårdar. Men när jag skulle spela på en sådan fick jag en ångestattack för första gången, och bestämde mig för att jag aldrig mer skulle stå på en scen. Så det var den enda talangjaktstävlingen jag var med i. (Anders Bagge)

– Nej jag har inte det. Men när man gick i skolan var det ju en massa uppträdanden kring jul och vid skolavslutningar och då var jag med och sjöng och dansade. (Nikki Amini)

– Ja, jag var med i någonting som hette Catch a rising star, typ 1988. Den vann jag faktiskt också. Då uppträdde jag med låten I am telling you I’m not going. (Kishti Tomita)

Vad hade du för musikidoler när du var ung och vilka har du nu?

– I mellanstadiet var det punkbandet Ebba Grön och Paul Stanley från rockbandet KISS som var mina stora förebilder. Sedan i tonåren blev det Prince i stället. Han var min stora förebild både som artist och person och det har jag med mig än. Men bland mer modern musik så märker jag att jag kan börja älska röster utan att älska själva artisten. Ett exempel är Justin Bieber. Jag är helt tokig i hans röst, men som artist är han kanske inte den mest spännande. Prince hade hela paketet. (Alexander)

– Några som har följt med mig är Doobie Brothers med Michael McDonald. Hans spelsätt på piano och hans sång har alltid varit en inspirationskälla. Jag har inte tröttnat på honom alls. På senare tid har jag börjat blicka tillbaka på Stevie Wonder. Det finns ju bara en Stevie Wonder. Men annars lyssnar jag också mycket på en kille som heter Anomalie, en väldigt duktig kille. (Anders)

– Ja, alltså jag köpte ju en massa samlings-skivor med dans- och popmusik. Jag älskade hits helt enkelt. Det blev mycket Backstreet Boys, Nsync och Britney Spears. Nu älskar jag Major Lazer, Justin Bieber, Adele och Rihanna. Ja, en massa olika faktiskt, jag lyssnar på så otroligt mycket musik. (Nikki)

– När jag var ung var det originaluppsättningen av Dreamgirls, Aretha Franklin och Pointer Sisters som gällde för mig. Jag tittade bakåt ganska mycket när det gällde musik. Men nu har jag plockat in lite nya favoriter. Jag tycker att Adele är underbar, jag gillar Meoldy Gardot och Rachelle Ferrell. Jag har lite annorlunda smak, kan man säga. (Kishti)

Vad borde man tänka på om man vill söka till idol ett annat år?

– Jag hoppas verkligen att man har en lekfullhet och en härlig känsla när man söker. Men annars är den trista sanningen den som även alla idrottare får lära sig, att det är stenhårt jobb som leder till framgång. Jag tror tyvärr att många missar det. Det ser kanske ganska lekfullt och lätt ut, men det är det inte. (Alexander)

– Jag tror inte att man ska söka till Idol om man inte är tillräckligt förberedd eller om man förväntar sig att gå hela vägen första gången. För det gör nästan ingen. Jag tycker att man ska söka till Idol om man ser det som en bra utmaning och inte som en läskig utmaning. Man borde kanske vara med i ett par andra talangtävlingar innan så att man kan få lite erfarenhet och lära sig att ta kritik. Men man behöver inte vara rädd för juryn. Inte den här juryn i alla fall. (Anders)

– Jag tycker absolut att man ska ta chansen och våga följa sin dröm. Men samtidigt så tycker jag att man behöver kolla på programmet så att man får en förståelse för vilka förväntningar som finns. Så att man inte kommer dit helt oförstående och oförberedd på vad Idol går ut på. (Nikki)

– Man måste öva. Öva, öva och öva lite till. Prova att sjunga för folk man inte känner. För att träna inför att göra en audition helt enkelt. Det tror jag är ett bra tips. (Kisthi)

Vad hade du gjort om du skulle ha sökt till idol?

– Jag hade nog krupit ihop i fosterställning och sjungit något av Prince. För det sitter nog säkrast tror jag. (Alexander)

– Jag hade gjort en blandning av olika låtar i egen tappning. Jag hade försökt att visa min musikalitet och inte försökt att härma andra artister. Jag tror inte att man ska försöka låta som typ Justin Bieber, utan se till att man har sitt eget sound. (Anders)

– Jag hade börjat med att charma Anders Bagge, sedan så hade jag satt igång med att sjunga för att verkligen imponera på Kishti och sist bara fortsatt med att charma mig själv och Alex helt enkelt. (Nikki)

– Jag hade nog sjungit något som jag bara känner för. Men jag vet inte riktigt. Det finns så många bra låtar. Men sedan skulle nog låtarna som passar mig bäst kanske inte passa alla andra bäst, så jag säger inga titlar, för jag vill inte ge dåliga tips. (Kishti)