En kolibri äter nästan hela sin vakna tid för orka hålla hjärtat i gång.
En kolibri äter nästan hela sin vakna tid för orka hålla hjärtat i gång. Foto: Shutterstock

Hur snabbt slår hjärtat på en kolibri?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 8!

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Hur snabbt slår hjärtat på en kolibri?

Den undrande lilla chokladkakan

Svar: Det finns många sorters kolibrier, och de har lite olika snabba hjärtan. Den med allra högst frekvens är den blåstrupiga bergsjuvelen. Det är en kolibri som är vanligast i Mexiko och vars hjärta slår upp till 1 260 slag i minuten. En 20-årig människa har en maxpuls på cirka 200 slag i minuten och en vilopuls på under 100 slag.

Varför får man huvudvärk?

Gurkan med huvudvärk:(

Svar: Vi kan få huvudvärk av många olika orsaker. Och vi kan få många olika typer av huvudvärk. Den typ som är vanligast bland unga är spänningshuvudvärk. Det är svårt att veta exakt vad som ligger bakom. Enligt 1177 (sjukvårdsupplysningen) beror det ofta på stress, oro, trötthet eller sömnbrist. En värre typ av huvudvärk är migrän.

Den som lider av det kan få plötsliga anfall av nästan förlamande huvudvärk. Migrän ­orsakas ofta av stress eller trötthet. Men det kan även utlösas av viss mat, visst ljus eller vissa lukter. En del människor har lättare att få migrän. Det finns mediciner som fungerar för många.

Källa: 1177.se

Hur många hästar finns det i Sverige?

Syns kärleken i den svarta pupillen? Eller i den blå irisen?
Syns kärleken i den svarta pupillen? Eller i den blå irisen? Illustration: Shutterstock

Blir pupillerna verkligen större om man tänker på någon som man gillar?

Hoppas att jag kommer med<3

Svar: Det finns många på sociala medier som påstår det. Och på sätt och vis kan det vara så. Pupillerna reagerar på hur vi känner i stunden. Det är något som sker automatiskt, utan att vi tänker på det. Pupillerna kan till exempel bli större om vi är arga eller upphetsade och mindre om vi är trötta eller ledsna. Även kärlekskänslor kan förstora pupillerna, men det händer inte alltid, så det är inget bra bevis på kärlek. Dessutom så påverkas pupillerna av vilket ljus det är i stunden.

Källa: Jan Ygge, professor och ögonläkare.

Varför kan man inte andas under vattnet?

Hon som undrar allt

Svar: Visst finns det syre i vatten, men av tre orsaker kan vi inte andas det. För det första så innehåller vatten för lite syre. En liter luft innehåller omkring 30 gånger fler syrgas-molekyler än en liter vatten. För det andra är vatten mer trögflytande än luft. Detta gör det mycket jobbigare för kroppen att transportera vatten än luft genom lungornas trånga rörsystem. För det tredje så har vatten cirka 1 000 gånger högre densitet än luft, alltså en liter vatten väger 1 000 gånger mer än en liter luft. Det gör det omöjligt för kroppen att pumpa vatten genom lungorna och ut igen.

Djur som kan andas under vatten har inte lungor som behöver jobba, utan metoder där vattnet flödar mer fritt genom djuret.

Källa: Anders Lundquist, expert på funktionell zoologi vid Lunds universitet

Fina fålar på grönbete någonstans i Sverige
Fina fålar på grönbete någonstans i Sverige Illustration: Shutterstock

Hur många hästar finns det i Sverige?

Älllllssskkkaaarrrr Hästar!!!

Svar: Den senaste räkningen i Sverige gjordes 2016 av Jordbruksverket. Då fanns det 360 000 hästar i landet. Statistiska centralbyrån (SCB) kollade sedan i vilka landskap hästarna bodde. Flest fålar fanns det i Skåne, hela 58 000. I Norrbotten fanns det minst antal hästar, bara 5 700. Exakt hur många hästar som finns i landet i dag vet ingen, då det inte gjorts några nya räkningar de senaste åren.

Källa: SCB


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!