Foto: Shutterstock

Hur många stjärnor finns det i rymden?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 9-10!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Hur många stjärnor finns det i rymden?

Rymdmänniskan

Svar: Det kan inte ens de främsta forskarna i världen riktigt svara på. Men i vår galax, Vintergatan, finns det mellan 200 miljarder och 400 miljarder stjärnor. Och i universum finns det vad man vet omkring 2 000 miljarder galaxer. Om man tänker sig att de innehåller ungefär lika många stjärnor som Vintergatan i genomsnitt får man ”svaret” 300 miljarder gånger 2 000 miljarder stjärnor. Det vill säga 600 000 000 000 000 000 000 000 stycken ...

Stjärnorna byts ut långsamt. Man kan tro att de minsta lever kortast, men det är tvärtom. Ju större en stjärna är, desto kortare lever den. Det beror på att energin tar slut fortare, eftersom de har högre tryck i sig. De allra minsta stjärnorna kan leva flera 100 miljarder år, tror man. Vår närmaste stjärna, solen, räknas som medelstor. Den har lyst i ungefär 4,5 miljarder år, och beräknas kunna leva lika länge till.

Källor: ne.se, lu.se

Vem uppfann glassen?

Den som älskar glass!!

Svar: Redan för flera tusen år sedan kom människor på att det är gott med smaksatt is. Alexander den store, som levde för över ­2 000 år sedan, sägs ha varit väldigt förtjust i att äta en blandning av snö och honung.

I det gamla Romarriket skickade kejsaren Nero upp män i bergen för att hämta snö, som sedan mixades med fruktjuice eller vin. De här tidiga formerna av glass var ren lyx. På den tiden fanns det ju inte moderna kyl- och frysskåp. Därför behövdes även ett stort lager is och snö för att hålla glassen kall.

Den första glassen gjord på mjölk ­anses ha skapats i Kina, för över 1 000 år ­sedan. Därifrån kan den ha kommit med upptäcktsresanden till Europa. En pop­ulär sägen är att upptäckaren Marco Polo på 1200-talet tog med sig ett recept på glass från Kina till Italien. Bevis saknas för att den är sann. Men på 1600-talet blev Italien ett känt glassland. Då skapades sorbet, som en utveckling av söta isdrinkar. Att äta glass i strut och på pinne blev först vanligt på 1900-talet.

Källa: Ice cream: a global history av Laura B Weiss

Fyra KOmpisar av 1,4 miljoner.
Fyra KOmpisar av 1,4 miljoner. Foto: Shutterstock

Hur många kor finns det i Sverige?

Hej Viola det är Vera

Svar: Det finns cirka 1,4 miljoner kor i Sverige.

Det är en hel del kor, men faktum är att det är den lägsta siffran på mycket länge. Det finns framför allt färre mjölkkor och färre kalvar om man jämför med tidigare. Mjölk-drickandet har minskat. Just nu dricker vi knappt 70 liter mjölk per person varje år. En enda mjölkko kan ge 10 000 liter på ett år!

Källor: Scb, Naturvårdsverket

Vilket är världens bästa Pokémon-kort?

Anonym

Svar: Det beror på vad man menar med bra. Det kort som i dag anses vara bäst att spela med, och som används mest under Pokémon-turneringar, är Dedenne GX. Det gör nämligen att du får dra ytterligare sex kort, vilket alltså ökar chanserna till en bra hand i kortspelet. Dedenne GX brukar kosta mellan 100 och 150 kronor. Ganska mycket för ett enda kort, men ändå ingenting mot de riktiga dyrgriparna i Pokémon-världen.

Förra året såldes ett kort med det eldsprutande mini-monstret Charizard för nästan 2 miljoner kronor. Hologram-kortet från 1999 var i perfekt skick och är mycket eftertraktat av samlare. En anledning är att det på grund av ett tryckfel saknas en skugga under figuren. Ännu mer kostade en extremt sällsynt version av Blastoise, när den såldes på en auktion i vintras. Man tror att det kortet bara gjorts i två exemplar. Köparen fick betala nästan 3 miljoner kronor! Sådana rekorddyra Pokémon-kort används dock inte för att spela med.

Källor: Nelson Alegi, expert på samlarkort, och sajten Dicebreaker

Vem ”kom på” alla normer, som att killar ska vara muskliga och att det är finast för tjejer att vara just smala och inte tjocka?

Undrar

Svar: Ordet norm kommer från det latinska norma, som betyder regel. Det är komplicerat att svara på vem som ”kommer på” alla normer. Men en sak som är säker är att normer för utseende hela tiden förändras. Det ser man tydligt om man går till ett museum och tittar på konst från olika århundraden. Det har verkligen inte varit så att det alltid varit ”finast” för kvinnor att vara smala. På 1600-talet till exempel, när kungahuset hade stor makt, kan man säga att rikedom och överflöd var det alla ville utstråla. Då skulle både män och kvinnor vara runda och ha mycket hull, för att anses som vackra. Om man inte var riktigt rund tog man gärna på sig stora kläder för att se vackrare och självsäkrare ut.

De som ”kommer på” och sprider normer är ofta de som har hög status och stort inflytande över andra.

På 1600-talet var det kungamakten. I dag är det hela influencer-kulturen, med personer som till exempel Kim Kardashian i spetsen.

Typiskt för vår tid är att en del normer förändras snabbt. Dessutom är det vanligt att flera olika normer finns parallellt. I vissa kretsar är det viktigt att vara smal. Men samtidigt finns det ”kropps-positiva” influencers som stolt visar upp rundare kroppar. Man ska komma ihåg att vi alla kan vara med och försöka påverka normerna i den riktning som vi tycker känns rätt!

Källor: Alexander Kateb, konstpedagog vid Nationalmuseum