Den fyrkantiga Minecraft-världen – hem för cirka 140 miljoner gejmers.
Den fyrkantiga Minecraft-världen – hem för cirka 140 miljoner gejmers.

Hur många Minecraft-spelare finns det i världen?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 13!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Hur många Minecraft-spelare finns det i världen?

MINECRAFT ÄGER

Svar: Det populära spelet Minecraft kom ut redan 2011. Men världens gejmers har inte tröttnat. Nu har spelet minst 140 miljoner spelare, som kör minst en gång i månaden. Det kan vi vara stolta för här i Sverige. Det var nämligen svensken Markus Persson som skapade spelet, som är mer än ett spel. 2013 hade en skola i Stockholm Minecraft som obligatoriskt ämne. En läxa inte många suckar över!

Källor: svt.se, Statista

Vad betyder ex i ”exlibris”?

Världens största Syskonen Baudelaire-idol

Svar: Exlibris är en etikett som man märker sina böcker med. Där står helt enkelt vem som äger boken. Etikett­erna var vanligare förr och kunde ha olika motiv som passade bokägaren. Ordet exlibris kommer från latin.

Ex betyder där ”från” och libris står för ”bok”. Det finns i dag samlare av gamla exlibris-etiketter. Den äldsta svenska som finns kvar är från början av 1400-talet och tillhörde lagmannen Nils Erengislesson.

Källor: SAOL, SO

Vad betyder manga?

Manga manga anime

Svar: Manga är japanska serie-böcker. De har tagit världen med storm! Och svaret är faktiskt inte svårare än att manga är det japanska ordet för just ”tecknade serier”. Många utanför Japan säger felaktigt manga om japanska tecknade filmer också, men de heter anime. Några manga-tips på svenska är Dragon Ball och One Piece (och förstås KP-serien Bleckmossen, som är gjord i manga-stil).

Källor: ne.se, Institutet för språk och folkminnen

Mättar ett stekt eller kokt ägg mest?

Jag vill komma med!!!!!

Svar: Det spelar inte någon roll hur du väljer att tillaga dina ägg. Kokta ägg, äggröra, stekta och pocherade mättar alla lika bra! Däremot finns det forskning som visar att råa ägg inte mättar lika bra, eller i alla fall inte är lika nyttiga. Ägg som inte är tillagade innehåller ämnen som gör det svårare för kroppen att ta upp dem.

Källa: svt.se

Inte magisk, men innehåller nyttigheter.
Inte magisk, men innehåller nyttigheter. Foto: Shutterstock

Mina föräldrar säger att man blir längre av mjölk, stämmer det?

Yo

Svar: Njo, det stämmer lite grann. Det finns forskning som visar att barn som dricker mjölk blir i genomsnitt 1,5 centimeter längre än barn som inte dricker mjölk alls.

Det handlar förstås inte om att mjölk är ett magiskt växtmedel, utan om vad den innehåller. Som kalcium och D-vitamin, till exempel. Båda sakerna är viktiga för skelettet. Den som inte är en mjölkdrickare kan få i sig samma ämnen genom andra livsmedel, som broccoli, apelsin och tofu.

Källor: Livsmedelsverket, Modern Farmer

Varför är himlen blå på dagen, men inte på natten? Borde man inte se ut i rymden på dagen också?

Konstigt...

Svar: Att himlen är blå, och inte någon annan färg, beror på hur solens strålar studsar på molekylerna i luften. När solens strålar studsar på dem och träffar våra ögon ser vi blått. Blått ljus är nämligen det som molekylerna är bäst på att reflektera.

I en regnbåge kan man se fler färger som sol-ljus består av. På natten skiner solen på andra sidan jorden. Då studsar inget ljus på luftens molekyler – och vi ser ingen färg. Rymden är egent­ligen snarare genomskinlig än svart. Där finns ingen luft och knappt några molekyler alls som stjärnljus kan studsa på.

Källa: Uppsala universitet