Det vanligaste husdjuret är katt. Näst vanligast är hund.
Det vanligaste husdjuret är katt. Näst vanligast är hund. Foto: Shutterstock

Hur många har husdjur?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 1!

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Hur många har husdjur i Sverige?

Ett marsvin som undrar..

Svar: Att svara på hur många som har husdjur är svårt eftersom man inte vet hur många personer som tar hand om varje djur. Men man vet att ungefär en tredjedel av alla hushåll i Sverige har minst ett husdjur. Det finns cirka 1,6 miljoner hushåll. Det vanligaste husdjuret är katt. Det finns ungefär 1,4 miljoner katter i Sverige. Näst vanligast är hund som det finns cirka 950 000 av. På tredjeplats kommer kaniner. Precis utanför prispallen hamnar akvariefiskar och fåglar.

Marsvin kommer först på sjundeplats med mindre än 20 000 djur.

Källor: agria.se och scb.se

Varför är just fisk, broccoli och morot så nyttigt?

Äcklade undraren som ALDRIG har kommit med

Svar: Enkelt. För att de innehåller många viktiga ämnen som kroppen behöver för att må bra. Kolla här bara: Fisk innehåller till exempel selen, jod, D-vitamin och vitamin B12. Jod och selen är mineraler som är viktiga för sköldkörteln och immunförsvaret. D-vitamin är bra för skelettet och B12 behövs bland annat för bildningen av blodkroppar. I fet fisk finns även omega-3, som är väldigt bra för både hjärtat och hjärnan.

I morötter finns vitamin A som hjälper syn, hud och slemhinnor att fungera. Morötter innehåller dessutom betakaroten, lutein och zeaxantin (antioxidanter) som skyddar kroppens celler.

Även broccoli innehåller mycket antioxidanter. ”Det gröna lilla trädet” innehåller även mycket vitaminer. Vitamin C exempelvis, som är toppen för immunförsvaret, och vitamin K, som är viktigt för att man ska få starka ben.

Källa: livsmedelsverket.se

Vilket är det minsta djuret?

Den undrande elefanten

Svar: Den här frågan går faktiskt många forskare runt och klurar på. Vad de kommer fram till skiljer sig lite åt beroende på vilka organismer de väljer att räkna in.

Vad är då ett djur? De flesta menar att det är en flercellig organism, som får sin energi genom föda. I dag finns ungefär 1,5 miljoner djurarter beskrivna av forskare, och det finns troligen minst

3 miljoner oupptäckta. Storleken varierar från 10 mikrometer (miljondels meter) upp till över 30 meter.

De minsta djuren är gruppen myxozoer. De är parasiter som lever i vatten och är minisläktingar till maneter. Det finns minst 1 300 olika arter och en del blir alltså inte större än 10 mikrometer.

Myxozoerna är så klart för små för att se med blotta ögat. Men det finns många minidjur som man faktiskt kan se.

Världens minsta ryggradsdjur är grodarten paedophryne amauensis som lever på Nya Guinea. De blir 7,7 millimeter långa. Den minsta fågeln i världen är bikolibrin som finns på Kuba. Den blir bara 5 centimeter lång och väger mindre än 2 gram. Trynfladdermusen och flimmernäbbmusen tävlar om titeln som världens minsta däggdjur. De väger båda mindre än 2 gram och har en kroppslängd på ungefär 3 centimeter. Forskare tror dock att det har funnits ett ännu mindre däggdjur – batodonoides vanhouteni. Det var ett näbbmusliknande djur som levde i Nordamerika för 53 miljoner år sedan. Forskarna har bara hittat några tänder och en underkäke av den här arten, men beräkningar säger att djuret vägde cirka 1,3 gram.

Källor: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och ne.se