Första omslaget någonsin (1892). Barnet till höger på omslager från 1911 är nuvarande kungens pappa. Första omslaget med namnet Kamratposten (1950).
Första omslaget någonsin (1892). Barnet till höger på omslager från 1911 är nuvarande kungens pappa. Första omslaget med namnet Kamratposten (1950).

Hur länge har KP funnits?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 14!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Hur länge har KP funnits och hur många tidningar har ni gjort?

jag har aldrig skrivit till kp förut, gjorde jag rätt?

Svar: Vi börjar med frågan i signaturen: Japp du gjorde 100 procent rätt som gick in på KPwebben.se, klickade på ”Skriv till KP”, valde avdelning, skrev meddelandet och tryckte på ”Skicka”! Så kan alla som vill skriva till KP göra.

KP fyller 130 år i vår! Tidningen grundades alltså 1892. Det var Stina Quint, en lärare från Nyköping, som startade tidningen. Hon ville att alla barn skulle ha något mer att läsa än Bibeln och psalmboken (de enda böcker som fanns i många hem). Tidningen fick heta Folkskolans Barntidning. 1950 bytte den namn till Kamratposten.

Den KP-tidning du håller i är faktiskt exakt nummer 3500 – hurra! Det blir nästan 27 nummer per år i genomsnitt mot dagens 20.

Under tidningens första 60 år var den mycket tunnare och kom ut oftare – ibland över 40 gånger om året. Det lägsta antalet tidningar som kommit något år är 12.

Kungen på Komodo!
Kungen på Komodo! Foto: Shutterstock

Hur stor är den största ödlan som finns nu?

Hello Eksha

Svar: Det finns tusentals ödle-arter i världen. De skiftar väldigt i storlek. De minsta typerna av geckoödlor blir bara runt två centimeter långa. Den mäktiga komodo­varanen kan bli över 3 meter och väga mer än 1 000 kilo! Det är världens största nu levande ödla. Den finns på ön Komodo och på fyra andra öar i Indonesien i Asien. Den äter lite vad den kommer över, men framför allt as, alltså döda djur.

Den största ödlan som funnits kan ha varit megalania, en jättevaran som levde i Australien fram till för omkring 100 000 år sedan. Den var dubbelt så stor som komodovaranen! De ännu större dinosaurierna var närmare släkt med fåglar än med dagens ödlor, och räknas som en egen djurgrupp.

Källor: ne.se, The reptile database

Världens första tv-spel hade ingen vidare grafik ...
Världens första tv-spel hade ingen vidare grafik ...

När kom det första tv-spelet och hur var responsen från allmänheten?

cuz shes tequilaaaaa queeeeeen, gunpowder, jellybean, dynamite, with a lazerbeam, guaranteed to blow your miiinnnnd!!!

Svar: 1947 tog två amerikaner patent på spelet Cathode-ray tube amusement device. Det räknar många som det första tv-spelet. Det här var innan folk hade tv (den slog igenom först under 1950-talet). Så själva skärmen, som var mycket enkel, ingick.

Spelet byggde på tekniken som användes till radarskärmar under andra världs­kriget. Det gick ut på att få en prick att ”explodera” på rätt ställe. Det kom knappt någon respons från almänheten, då spelet aldrig tillverkades i någon större skala.

Andra milstolpar i den tidiga tv-spelshistorien är Tennis for two från 1958, och Spacewar från 1961. Pong, som kom för hemmabruk 1974, ser många som starten på tv-spelsmarknaden. USA dominerade spelskapandet fram till att det japanska företaget Nintendo släppte spelet Donkey Kong 1981. Resten är modern Mario-historia ...

Källor: dotdash.com