En mini-våg framför stenen får den att studsa.
En mini-våg framför stenen får den att studsa. Foto: Shutterstock

Hur kan en sten studsa på vatten?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 15!

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Hur kan man kasta macka, alltså få en platt sten att studsa på vatten?

d

Svar: Visst är det överraskande när stenen studsar i stället för att sjunka! För att kunna sjunka måste stenen tränga undan vattnet när den träffar vattenytan. Men har den hög fart framåt bildas en liten våg framför den platta stenen. Vågen bromsar stenen lite och trycker den uppåt.

För att lyfta igen måste stenens hastighet framåt vara större än hastigheten nedåt. Helst ska vinkeln mot vattenytan vara omkring 20 grader för en bra macka. Chansen för studs ökar m stenen lutar lite bakåt när den träffar vattnet. Det är också bra om den roterar snabbt när den lämnar handen, som en frisbee. Då blir den mer stabil.

Världsrekordet för flest studsar har amerikanen Kurt Steiner. Han lyckades få en sten att studsa otroliga 88 gånger! Sök på Youtube så kan du se klipp där han visar sin teknik och hur han väljer stenar.

Källa: Ann-Marie Pendrill och Andreas Isacsson, professorer i fysik

Hur kan haven se så blå ut från rymden? På nära håll är de ju nästan alltid lite grå eller gröna.

Anonym

Svar: Fast på riktigt nära håll är havsvatten rätt färglöst ju. Ta upp ett glas vatten ur vilket hav som helst – och det är genomskinligt. Havens färg är nämligen till största delen en spegling av himlen. Om det är mörka moln ser havet inte lika blått ut. Snarare grått. Och från rymden ser man då inte havet alls, utan bara molnen. När väl haven syns från rymden är de alltid blå. För då är det ju inga moln i vägen, och då speglar haven den blå himlen. Där det finns mycket växt-plankton ser haven grönare ut – även från rymden. Planktonen suger upp mycket av det blåa i sol-ljuset och då blir speglingen grönare.

Bildtext: Himlen får det färglösa vattnet att se blått ut.

Kommer man tidigare i puberteten för att man äter mycket socker? Min mamma fick en bok där det står det.

Sant eller inte?

Svar: Nej, det är inte sant. Det finns ­väldigt många påståenden om socker som inte stämmer. I vilken ålder man kommer i puberteten (blir könsmogen) styrs av flera olika faktorer. Ärftligheten är absolut viktigast. Om mamman kom tidigt i puberteten gör dottern ofta också det. Och tvärtom, om mamman kom sent in i puberteten blir dottern ofta sen.

Det andra som påverkar är hur mycket energi man får i sig. Om man äter mycket mat som är rik på energi och går upp mycket i vikt kan man komma i puberteten tidigare. Men det gäller all mat man får i sig, nyttig som onyttig. Det har inget med just socker att göra. Och motsatsen är mycket vanligare i världen. Att barn som får för lite mat i fattiga länder kommer sent i puberteten.

Att äta mycket socker är onyttigt för till exempel tänderna, men det är ingen fara att äta lite socker då och då.

Källa: Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet och expert på hormonella rubbningar hos barn


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!