Hur flirtar djur?

Våren är här och med den kommer vårkänslorna. Men ibland kan det vara svårt att visa för den där godingen hur pirrig och vårkär man är. Så här gör djuren!

För atlasfågeln handlar allt om färgen blått. Hanen flyger omkring och letar upp blåa saker: blå tygbitar, papegojfjädrar, blå blommor, blå knappar, bitar av blått glas, skärvor av blå keramik, och blåa bio- eller bussbiljetter. Dem lägger han vid sitt bo. När honan väl har valt sin hane börjar han dansa och sjunga för henne. Samtidigt som han gör det griper han tag i och visar upp sakerna han samlat ihop. Inte nog med det! Hanen bygger ett litet "hus" som av kvistar som sätts i marken. Det är där inne honan står närhannen sjunger och dansar för henne.

Nere på havets botten finns det också pirr och vårkänslor. Knölvalenshanen är havens storsångare, han sjunger djurvärldens längsta och mest komplicerade sånger när han letar efter sin käresta. En sådan sång kan hålla på i upp till en halvtimme. Tonerna kan spridas genom havet i upp till hundratals kilometer.

Skålsnäckor, som lever på ostronbankar, börjar alltid som hanar. En hane som känner sig ensam ser till att snabbt förvandla sig till hona. På så sätt lockar han till sig aldra hanar och är inte så ensam längre.

När silkesfjärilshonan tycker att det är dags att hitta en älskling fladdrar hon med vingarna och sprider en speciell doft, som produceras av körtlar på bakkroppen. En silkesfjärilshane kan känna den doften på upp till elva kilometers avstånd. Doften följer helt enkelt vinden genom luften tills den når en hane. Med hjälp av antennerna kontrollerar och analyserar han doften. När den rätta doften uppenbarar sig så ger han sig iväg i den riktning doften kommer ifrån, tills han hittar sin hona!

Sjöhästar är väldigt romantiska djur. När sjöhästhonan äntligen hittat den vackraste hanen hon kan tänka sig så dansar hon. Hon dansar och slingrar sig runt honom med hjälp av sig gripstjärt. Sedan simmar de tätt omslingrade genom vattnet.