Foto: Shutterstock

Hur blir det med Brexit?

Strul i Storbritannien. Fredagen den 29 mars är det tänkt att Storbritannien ska lämna Europeiska unionen.
Men in i det sista är det osäkert hur det ska gå till.

EU (Europeiska unionen) är 28 länder som bestämmer mycket ihop. Ett av dem är Sverige. De flesta av länderna har euro som valuta (pengaslag). Men Storbritannien har hela tiden haft kvar pundet.

Brexit är en ordvits där man slagit ihop orden British (brittisk) och exit (lämna).

För tre år sedan röstade de vuxna i Storbritannien om EU. Lite fler än hälften ville att landet skulle lämna unionen.
Det är det som kallas Brexit. Sedan dess har Storbritannien förhandlat med EU om regler för hur utträdet ska gå till. Men man har inte lyckats komma överens, varken inom landet eller med EU. Statsvetaren Nicholas Aylott vid Södertörns högskola reder ut vad som händer.

Varför ville de flesta britter lämna EU?

– Det finns ett enkelt svar: Storbritannien vinner mindre ekonomiskt och politiskt än många andra länder på att vara medlem. Det finns även ett stort missnöje bland många britter över hur landet styrs. Att rösta för Brexit har varit ett sätt att protestera. Sedan EU fick tio nya medlemmar år 2004 har jättemånga från de länderna flyttat till Storbritannien för att jobba. Det är en stor förändring i det brittiska livet. Även detta kan vara en orsak till att man vill lämna EU.

Hur skulle det gå om man gjorde om folkomröstningen i dag?

– Undersökningar visar att det har svängt något. De flesta skulle alltså rösta på att vara kvar i EU nu. Men det är fortfarande väldigt jämnt.

Vad är svårast att komma överens om med EU?

– Det är nog frågan om gränsen mellan Nordirland och Republiken Irland. Den är öppen nu. Många vill att den ska fortsätta vara det när Nordirland lämnar EU ihop med Storbritannien. Man är rädd att det annars blir konflikter i området.

Det talas mycket om en ”hård Brexit”.
Vad är det?

– Det betyder att Storbritannien lämnar EU utan att ha något avtal. Det skulle innebära att all handel genast blir krångligare och dyrare. Det kan bli brist på vissa varor och mediciner. Det skulle kunna bli extremt stökigt.

Du är själv britt. Vad händer med britter i Sverige och svenskar i Storbritannien?

– Jag tror inte att det händer så mycket. De två länderna har ett så nära förhållande att jag omöjligt kan tänka mig att någon blir utkastad. Men eventuellt kan det blir svårare framöver att flytta mellan länderna för att jobba.


Sedan vi intervjuade Nicholas har Storbritanniens premiärminister Theresa May lagt fram ett förslag till avtal med EU. Förslaget blev nedröstat i parlamentet (riksdagen). Samtidigt har parlamentet röstat för att be EU att få skjuta upp Brexit några månader.

Artikeln uppdaterades 2019-03-15

Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!