Hur bildas snäckor?
I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 11.
Hur bildas snäckor?
Alltså såna man kan hitta på stranden
Svar: Det du plockar på stranden är egentligen en snäckas tomma skal, alltså en ”snigels” gamla hus. Men hittar du ett ”lock” format som en halvcirkel så är det snarare ett skal från en mussla. När de lever har de två skal som sitter ihop. Många musslor bor nergrävda i sanden, gömda i klippskrevor eller har satt sig fast på en sten. Snäckor, musslor och bläck-fiskar tillhör gruppen blötdjur. Det finns över 75 000 arter och de flesta har någon sorts skyddande skal. Det är olika hur blötdjur föds.
Vissa snäckor är från början en pytteliten larv som simmar runt i vattnet och äter plankton. Sedan skapar djuret sitt skal av sig själv. Och ostron börjar livet som ett litet yngel, som sedan sätter sig fast på en hård yta och börjar bilda sitt skal.
Källa: Fakta i närbild: Snäckor och andra skal
Hur får man bort mensfläckar?
HJÄLP
Svar: Om du upptäcker att du har fått en blodfläck på kläderna gäller det att vara snabb. Blodfläckar är lättast att få bort när de är färska och inte har hunnit torka in. Det bästa är att lägga trosorna eller byxorna i kallt vatten. Man kan även blanda kallt vatten och salt. Använder du varmt vatten fäster blodet hårdare i tyget. Men om blodfläcken har torkat in kan du behöva lite starkare grejer. Tvättmedel eller fläckborttagningsmedel kan fungera, men även tvål. Speciellt galltvål, som man kan köpa i hobby-affärer och vissa apotek. Det största problemet med blod är att det är just rött. Därför syns fläckarna mer. Blod är en blandning av vatten, röda och vita blod-kroppar, salt, socker och proteiner. Nästan alla dessa delar kan lösas upp i vatten. Men när blodet torkar eller blir varmt så förändras ämnena i proteinerna och konsistensen blir klibbig. Det gör att det fastnar lättare i tyget.
Källa: Doreen Dobritzsch, universitetslektor i biokemi vid Uppsala universitet
Vad är fysikens lagar?
Vindruvan ;)
Svar: Det är de vetenskapliga lagar som alltid följs i naturen. Till exempel rörelse-lagar eller gravitations-lagar. Dessa är omöjliga att bryta mot. De mest kända är Newtons lagar.
Isaac Newton var en engelsk vetenskapsman som levde på 1600-talet och som bland annat kom på gravitationslagen. Det berättas att han en dag satt under ett äppelträd och såg ett äpple dunsa ner på marken. Han började då fundera över varför äpplet föll rakt ner, och kom fram till att det har med jordens dragningskraft att göra. Samma kraft som gör att vi håller oss kvar på marken.
Men Newton kom också på tre lagar som beskriver sambandet mellan kraft och rörelse. Den första lagen, som kallas tröghetslagen, säger att ett föremåls hastighet eller riktning bara kan förändras av krafter. Till exempel skulle en hockeypuck fortsätta röra sig tills isen tog slut om den inte stoppades av det som kallas friktionskraft och luftmotstånd. Friktion uppstår när två ytor dras mot varandra. Eftersom ingen yta är helt slät så hakar de i varandra och bromsar farten.
Källa: Nationalencyklopedin och Nationellt resurscentrum för fysik vid Lunds universitet
Läs mer Svar på Allt i tidningen KP