Hu, vilken halloween-fest!
Blodiga tårtor och kräk-pumpor – chocka släkt och vänner med fyra skrämmande goda recept.
Äckel-dipp
Man blir grön i ansiktet bara av att kolla på denna pumpa ... Att göra guacamolen på ärtor är mer klimatsmart än att använda avokado – och lika gott!
Du behöver:
1 pumpa
6 deciliter frysta gröna ärtor (eller mix av ärtor, majs och paprika)
1 vitlöksklyfta
Saften från 1 lime eller 1/2 citron
1/2 rödlök
1 nypa cayennepeppar eller chili-flakes
Salt och svartpeppar
Nacho-chips till servering
Gör så här:
1. Skär toppen av pumpan och karva ut innehållet. Det kan vara knepigt, så ta hjälp av en vuxen. Spara pumpa-köttet och använd senare, exempelvis till tårtan här bredvid. Skär ut ögon och mun på pumpan med en vass kniv.
2. Dags för guacamole. Tina ärtorna och hacka rödlöken. Lägg ärtorna i en bunke.
I med vitlök, lime-juice och kryddor.
Mixa till en puré med stavmixer. Tillsätt löken och blanda. Smaka och se om det behövs mer lime eller kryddor.
3. Sleva upp guacamolen framför pumpans mun. Servera med nachos.

Blodig bål
Välkomna dina gäster med en svalkande drink ... Och njut av reaktionerna när de upptäcker vad som flyter i bålskålen …
Du behöver:
En oanvänd eller urdiskad diskhandske (minsta storleken)
2,5 deciliter koncentrerad blåbärs- eller svartvinbärssaft
Skivor av blodapelsin eller annan citrusfrukt
Gör så här:
1. Fyll handsken med vatten till cirka tre fjärdedelar. Sätt en eller ett par påsklämmor i öppningen. Lägg handsken i frysen tills den är helt fryst (gör gärna detta dagen innan du ska servera bålen).
2. Blanda ut saften i en skål som är tillräckligt stor för att rymma ishanden. Lägg i citrusskivorna.
Dra försiktigt av handsken från ishanden och lägg den i bålen.

Slaktartårta
Av pumpa-köttet som du har karvat ut kan du göra mycket gott, till exempel den här ruskigt smaskiga tårtan.
Du behöver:
Smör och strösocker till formen
Köttet från cirka 1/4 pumpa
2 ägg
2 deciliter strösocker
1,25 deciliter olja
Cirka 1 matsked röd hushållsfärg
3,5 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
2 teskedar kakao
0,5 tesked vaniljpulver (eller 2 teskedar vaniljsocker)
0,5 tesked salt
Till frostingen:
200 gram färskost
25 gram rumsvarmt smör
0,5 tesked vaniljpulver
1 deciliter florsocker
0,5–1 tesked röd hushållsfärg
Till blodet:
2 matskedar glykossirap
1 tesked röd hushållsfärg
Ett par nypor kakao
1 vitt marsipan-lock
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en tårtform. Häll i lite socker och skaka runt så att det täcker hela formen.
2. Skär pumpa-köttet i bitar. Koka i lite vatten i 15 minuter, häll av vattnet och mixa till en slät puré.
3. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i olja, 1,25 deciliter pumpa-puré och färg. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Rör försiktigt ner dessa i äggsmeten.
3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 40–50 minuter. Ta ut, stjälp upp kakan och låt svalna lite.
4. Frosting: Vispa smöret vitt och fluffigt. Blanda i florsocker, vaniljpulver och färskost. Droppa i färg tills du är nöjd.
5. Blod: Rör ihop sirap och färg. Blanda i kakao tills du har en lagom blodig nyans.
6. Dela kakan i två våningar. Bre frosting på båda delarna och lägg ihop. Täck tårtan med marsipan och stänk på blod.

Fingrar med bröd
Har kocken sluntit med kniven? Varmkorv har aldrig sett kusligare ut!
Du behöver:
4 wiener-korvar
4 korvbröd
Ketchup
Gör så här:
Dela korvarna i två delar med en liten kniv. Skär bort en bit i ändarna så att det ser ut som naglar. Några skåror tvärs över blir knogar. Hetta upp vatten i en kastrull och värm korvarna i 5 minuter. Lägg dem i bröd och toppa med blod (ketchup).
