Foto: Jesper di Corsi

Höstlovs-pyssel!

Roliga och billiga saker att göra hemma är papier maché-skålar. Och bästa innehållet kanske är ditt Halloween-godis?!

Papier maché är pappersmassa som görs av tapetklister och tidningspapper. Klistret kan köpas i färghandeln och på byggvaruhus, men du kan också blanda ihop det själv (recept finns längst ner på sidan). Tänk på att det kan ta ett par dagar att göra skålen eftersom den måste torka några gånger.

Steg 1.

Du behöver en form att göra skålen efter. Använd till exempel en glasskål täckt med gladpack. Har du ingen skål som passar kan du ta en ballong.
Blås upp ballongen tills den blir så stor som du vill ha skålen.

Steg 2.

Riv tidningspapper i remsor. Det är bra om remsorna är några centimeter breda, men det är inte så jättenoga. Det går också bra med reklamblad.

Steg 3.

Använd händerna eller ta en pensel om du inte är rädd för att kladda ner dig. Smeta på klistret på formen. Lägg på pappersremsor tills du blir nöjd med formen. Kleta klister även på utsidan av remsorna. Fortsätt och lägg på flera lager tills skålen är så tjock som du vill ha den. Tre eller fyra lager brukar vara lagom. När du känner dig nöjd låter du skålen torka över natten. Det går att använda en hårtork om man har bråttom!

Foto: Jesper di Corsi

Steg 4.

När klistret och remsorna är torra är det dags att ta bort formen. Om du har en ballong, smäll den! Tryck skålen lite lätt mot ett bord så att den får en platt botten.

Foto: Jesper di Corsi

Fixa till kanten med en sax. Klipp så att den blir rak. Vik pappersremsor över kanten och klistra. Torka!

Steg 5.

Dags att dekorera. Rita en bild, klipp ut bilder ur tidningar eller skriv ut på en färgskrivare. Kanske djurbilder, idoler, bilar eller ord. Eller något läskigt!? Det fungerar bäst med små bilder.
Pensla på klister och placera ut bilderna. Ta lite klister på utsidan också.
När du är nöjd är det bara att låta den torka igen.

Steg 6.

Om du vill kan du lacka skålen så att den håller längre. Pensla på klarlack i ett tunt lager. Det kan du också köpa i färghandeln och på liknande ställen.

Steg 7.

Skålen är dekorerad med 150 stycken pappersugglor.Fyll skålen med godis, snacks eller vad du vill. Inte för mycket bara – skålen klarar inte tunga saker.

Foto: Jesper di Corsi

Så gör du tapetklister

Ta hjälp av en vuxen!

Du behöver:
4 deciliter vatten
0,5 deciliter socker
1,5 matskedar potatismjöl

Blanda potatismjölet med hälften av vattnet och rör till en jämn smet.
Blanda resten av vattnet tillsammans med sockret i en kastrull. När det kokar tar du av kastrullen från plattan.
Häll i mjöl- och vattensmeten. Rör hela tiden.
Hetta upp blandningen igen, men ta bort den från spisen innan det börjar koka.
Låt det svalna. När det är kallt har du färdigt tapetklister!