KP fyller 125 i år. Majblommans riksförbund är inte långt efter. De fyller 110 år. Miranda Nilsson skapade sin blomma redan för två år sedan.
KP fyller 125 i år. Majblommans riksförbund är inte långt efter. De fyller 110 år. Miranda Nilsson skapade sin blomma redan för två år sedan. Foto: Alma Vestlund

Hon ritade majblomman

I dag startar försäljningen av årets majblommor. Miranda Nilsson, 11, från Luleå har bestämt hur jubileums-blomman ska se ut.


Majblomman

Varje vår säljer elever majblommor. Den som säljer får behålla 10 procent av pengarna, men den största delen går till familjer som har det ekonomiskt svårt.
Blommorna börjar säljas den 6 april.

Hur kom du på vad du ville göra?

– Jag ville göra något som aldrig gjorts tidigare. Jag gillar nyckelpigor. De signalerar kärlek och trygghet för mig. I mitt tävlingsbidrag ritade jag flera majblommor där prickarna var annorlunda på varje. Då blir alla blommor speciella.

Hur fick du reda på tävlingen?

– Genom fritids. Där fick vi chansen att göra vår egen blomma. Jag har alltid gillat att designa och rita, så jag ville självklart vara med.

Men egentligen var det inte i år?

– Nej, jag var med för två år sedan. Då tyckte de att designen var jättefin, men att den inte
riktigt gick att genomföra. Men i år plockades den fram. Det känns jättekul och häftigt! Att något jag gjort kommer att säljas i hela landet. Det är en stor ära.