Laura gör rösten till hoppstjärten Spero som är tecknad av Andrea Femerstrand.
Laura gör rösten till hoppstjärten Spero som är tecknad av Andrea Femerstrand. Foto: Mikael Grönberg/SR

Hon gör rösten till hoppstjärten Spero

Årets radiokalender heter ”Spero” och handlar om den lilla julen – den i granen. Det är helt enkelt småkryp det handlar om. Vi har pratat med Laura Jonstoij Berg, 18, som gör rösten till hoppstjärten Spero.

Spero är en hoppstjärt (en typ av kryp som bor i växter och jord), på någon millimeter. Det lilla djuret bor i en gran med sin familj och en massa små insekter. En dag huggs granen ner för att bli julgran. Den hamnar i det så kallade inomhuset, där människor bor. Klimatet där inne är helt annorlunda jämfört med utomhus och Spero måste rädda sin familj från uttorkning. På sin väg stöter hon på många utmaningar och träffar både onda och godhjärtade främlingar. Det blir ett äventyr på liv och död, med en släng av oväntad kärlek.

Förutom Laura, som spelar Spero, så är Osman Ahmadkhani (silverfisken Silverpil) och Malin Cederbladh (känd som Anette i ”Solsidan”) viktiga namn i rollistan.

Så här berättar Laura om Spero:

– Hon är väldigt nyfiken, modig och söker sig till äventyr. Jag och Spero är ganska lika eftersom vi båda är nyfikna, men jag har nog inte varit med om lika mycket äventyr som hon har.

Laura Jonstoij Berg

Ålder: 18 år.

Bor: I Stockholm.

Intressen: Att spela teater och trumpet.

Bästa radiokalendern: ”Knäckarbanketten” från 2020.

Hur skulle du beskriva radio­kalendern med tre ord?

– Action, humor och spänning.

Hur var det att spela hoppstjärt?

– Det var ganska svårt att sätta sig in i det livet. Småkryp är ju ständigt hotade och Spero hamnar i väldigt många svåra situationer. Men eftersom det är radio så behövde jag i alla fall inte se ut som en hoppstjärt. Jag behövde däremot ha på mig en skinnjacka så att det lät som att jag hade en insektskropp. Det var väldigt speciellt.

Vad är det svåraste med att spela in radioteater?

– Att man inte ser något framför sig så man måste föreställa sig allt. Man bygger ju upp en bild fast med hjälp av ljud. Man måste försöka sätta sig in i situationen och verkligen försöka tänka på hur man skulle reagera om man var sin karaktär.

Hände det något oväntat under inspelningen?

– Vi hade väldigt roligt. Framför allt var det kul att alla hade kostymer på sig, vilket kan kännas lite konstigt med tanke på att det är radioteater och ingen faktiskt syns. Till exempel hade humlan Bombus en humledräkt och silverfisken Silverpil hade glittriga silverkläder som prasslade. Alla skådespelare såg väldigt roliga ut.

Hur känns det inför premiären den första december?

– Väldigt spännande. Det ska bli kul att få höra den själv eftersom jag inte har gjort det än. Jag hoppas att de som lyssnar ska tycka om den. Det finns en del cliffhangers så jag kan tänka mig att folk kommer vara lite spända på vad som kommer hända härnäst.

Papperskalendern är tecknad av Andrea Femerstrand som ofta gör illustrationer till KP.
Papperskalendern är tecknad av Andrea Femerstrand som ofta gör illustrationer till KP. Illustration: Andrea Femerstrand

Julkalendern i Barnradion har premiär onsdagen den 1 december i appen Sveriges Radio Play. Kalendern sänds också i P4. Själva papperskalendern är tecknad av Andrea Femerstrand som ofta gör illustrationer till KP.