Alicia, Thea och David säljer majblomman för att hjälpa andra barn.
Alicia, Thea och David säljer majblomman för att hjälpa andra barn. Foto: Majblomman

Hon gjorde årets affisch!

Varje år säljs majblommor. Pengarna går till barn i familjer som inte har det så bra ekonomiskt. Alice Almarales Mossberg, 15, från Göteborg har målat årets majblomme-affisch.
– Jag vill att alla ska känna att de är lika mycket värda, säger hon.

I Mariaskolans aula har en stor publik samlats för att se årets Majblomma presenteras. På scenen står två piedestaler, båda övertäckta med svart tyg. På plats för att avtäcka majblomma är Alice, 15, som designat årets affisch.

Hur fick du uppdraget att måla affischen?

– De som jobbar på Majblomman såg några målningar jag gjort och gillade dem. Jag har alltid målat mycket och lagt ut det på sociala medier.

Vad var det som inspirerade din bild?

– Majblomman står för alla barns rätt till att vara med i gemenskapen. Då tänkte jag att jag ville måla barn och unga från olika delar av världen. Jag vill att så många som möjligt ska kunna relatera. Alla ska veta att just de är viktiga för just det här samhället, de ska veta att de kan göra stor skillnad.

Vilken skillnad tycker du behövs i samhället i dag?

– Konst är en sak, som jag tycker borde bli större i vårt samhälle. Det behöver inte bara vara pensel och färg, utan det kan vara alla typer av artisteri. Vi kan komma långt med det! Vi behöver inte prata samma språk för att förstå varandra och uttrycka oss.

Från början var det konstnären Carl Larsson som målade för Majblomman, hur känns det att du fick uppdraget i år?

– Det är en ära att så stora konstnärer före mig har gjort det här, och så plötsligt är det jag! Det var en stor överraskning att det hände.

Hur kom det sig att du började måla?

– Min mamma är konstnär och hon har alltid inspirerat mig.

Vad händer nu, går det här att toppa?

– Man kan alltid utvecklas, det här har tagit sig från att jag var liten och bara satt och målade på skoj till det här så jag tror att jag kan ta mig längre, om jag bara vill liksom.

Majblomman

Majblomman grundades av Beda Hallberg år 1907. Från början delades pengarna ut till barn som var sjuka i lungsjukdomen tuberkulos. Majblomman säljs i Sverige, Norge och Finland.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!