Illustration: Katarina Strömgård

Hon är Tonje i Glimmerdalen

Årets radiokalender Tonje i Glimmerdalen utspelar sig i en by full av snö, uråldriga berg och hemlisar. KP har pratat med 11-åriga Freja Taavola som spelar en av huvudrollerna.

10-åriga Tonje är det enda barnet i Glimmerdalen. Hennes bästa kompis är gubben Gunnvald. Vännerna gör alltid saker ihop. De bygger supersparkar och spränger laviner, och pratar. Men allting förändras när Tonje får veta att Gunnvald bär på en hemlighet.

Namn: Freja Taavola.

Ålder: 11 år.

Bor: I Luleå.

Familj: Mamma, pappa och två storasystrar.

Intressen: Sjunga och vara ute.

Någon som vet allt om Gunnvalds hemlighet och vad som händer i radiokalender är Freja, som spelar Tonje. Hon tycker att hon är ganska lik sin karaktär.

– Vi är båda pratglada och tycker om att vara ute i naturen. Jag kan också känna igen mig hur det är att ha en bästa kompis som är mycket äldre. Jag och min morfar var väldigt nära när jag var yngre.

Freja tycker om att skådespela, men har aldrig gjort det i radio tidigare. Det är mycket som man måste tänka på när man skådespelar med bara rösten. Freja kände sig först lite obekväm.

– Jag höll tillbaka, och tyckte att det var stelt när jag skulle skrika eller skratta i studion. Jag och Pär Andersson, som spelar Gunnvald, kände inte varandra, men Gunnvald och Tonje är jättebra kompisar. Det var svårt att få till den relationen. Men ju mer vi spelade ihop desto bättre gick det, och i slutet kändes det jättebra.

Freja tycker att allt med inspelningen var roligt, men bäst var alla nya människor hon fick lära känna.

– Alla som jag jobbade med är fantastiska. De var alltid så himla snälla mot mig, och jag är så glad att jag fick chansen att vara med!

När julkalendern nu börjar sändas är hon lite spänd över hur den ska tas emot.

– Vi lyssnar alltid på julkalendern i skolan. Jag tror att alla hatar att höra sin egen röst, så det känns lite jobbigt. Sedan är jag är lite nervös över vad folk ska tycka också. Men jag tror att det kommer blir bra!


Radiokalendern

Start: 1:a december klockan 06.50 i Sveriges Radio P4.
Man kan även lyssna på radiokalendern när man vill på sverigesradio.se/julkalendern

Tonje i Glimmerdalen är baserad på en bok av den norska författaren Maria Parr. Hon har även skrivit boken Våffelhjärtat, som barnradion sände som sommarserie 2016.

Läs om TV-kalendern i KP 18!


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!