Hon är KP:s dessert-mästare!

Nästan 250 smarriga recept strömmade in till KP:s dessert-tävling. Det var ett hårt jobb för juryn att välja ut 10 vinnare bland alla fantastiska och somriga bakverk. Lykke, 10, vann första pris.

Grattis, Lykke! Du har vunnit 1:a pris i KP:s stora dessert-tävling. Varför ville du vara med?

– Jag älskar att baka. Tävlingen kändes så inspirerande, eftersom man fick hitta på receptet själv. Och så har jag tänkt anmäla mig till Årets sockerbagare på tv. Då kändes det här som en lagom utmaning att börja med.

Hur kom du på receptet?

– Jag tog sådant jag tycker om och det vi hade hemma. Min familj tål inte nötter så jag tog rostade solrosfrön till topping. Marängerna gjorde det extra segt, krispigt och kalasigt. Stjärnformen hade jag köpt på loppis dagen innan, men man kan använda vad man vill.

Är kakan god?

– Den är väldigt god. Vi åt kakan som dessert efter en lunch och hade jättemysigt.

Vad är ditt bästa tips till andra bagare?

– Man ska inte vara för orolig för att det ska bli fel. Sedan kan man lägga till lite extra av de ingredienser man gillar. Men inte för mycket, då kan det bli konstigt.

Vad ska du använda vinst-pengarna till?

– Kanske köpa nya munstycken till våra spritspåsar. Det är väldigt roligt att dekorera och piffa till kakorna.


Lykkes sommarstjärna

Du behöver:

100 gram smör

½ matsked kardemumma

3 ägg

2 deciliter socker

2 deciliter mjölk

1 lime eller citron

3 deciliter mjöl

2 teskedar vaniljsocker

2 teskedar bakpulver

Hallon

½ deciliter solroskärnor

Till smörkrämen:

200 gram mjukt smör

3 deciliter florsocker

1 lime + skal av lime

1 äggula

Vitan som blir över kan du vispa ihop med socker och baka små maränger av att toppa med!

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret med kardemumman, så får den mer smak! När smöret luktar lite som kola är det klart. Ställ åt sidan.

3. Vispa ägg och socker SUPERFLUFFIGT!

4. Häll ner mjölk, det smälta smöret och saft från en lime i blandningen.

Blanda sedan i mjöl, vaniljsocker och bakpulver.

5. Häll i en smord och bröad kakform.

6. Baka i nedre delen av ugnen tills kakan är klar. 30 minuter blev bra för mig. Låt kallna.

7. Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Spritsa ut den på kakan.

8. Toppa med hallon, vinbär och annat gott från trädgården. Jag la också på små ätbara blommor.

9. Rosta solrosfrön i en stekpanna och toppa med.

10. Marängerna kan man ha på eller i en skål bredvid.

11. Ringla över varm kolasås, hemgjord eller köpt.


Bak-experten Hilda Kirkhoffs utlåtande:

”Det fina med Lykkes bakverk är att hon tänkt på helheten. Allt från att stjärnformen är köpt på loppis, till den vackra dekoren och till den varma kolasåsen. Riktigt bra jobbat!”


Alla vinnare och deras recept presenteras i KP 15


Så här funkade tävlingen

I KP 9–10 presenterade bak-proffset Hilda Kirkhoff (som varit jury tillsammans med KP:s redaktion) tävlingsreglerna. I recepten var fyra beståndsdelar tvungna att vara med: röda bär, citrus, nötter eller något annat knaprigt – och ett tillbehör som en sås. Första- och andrapris­tagaren får 500 kronor var i en internetbutik med köksprylar. Alla tio vinnarna får Hildas kokbok Hildas drömmar och ­andra ­bullar.