Blir Magdalena Andersson ny statsminister?
Blir Magdalena Andersson ny statsminister? Foto: Pontus Lundahl / TT

Historiskt rörigt i riksdagen

Magdalena Andersson röstades fram som Sveriges första kvinnliga statsminister, men bad talmannen om att få sluta – innan hon ens hade börjat. Det här har hänt.

Stefan Löfven har slutat som partiledare för Socialdemokraterna och som stats­minister. Men just nu är han tillbaka som ledare för en övergångsregering efter en rekordrörig vecka i riksdagen.

Tidigt i veckan fick Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson uppdraget av talmannen att försöka bilda regering. I onsdags röstade riksdagsledamöterna fram henne som statsminister, den första kvinnan någonsin på den posten i Sverige.

Men bara några timmar senare stod det klart att regeringens förslag till statsbudget inte skulle vinna omröstningen i riksdagen. Det fick Miljöpartiet att lämna regeringen. Magdalena Andersson bad talmannen om att få sluta som stats­minister – innan hon ens hade börjat.

Tidigast på måndag blir det ny statsminister­omröstning igen. Det troliga är då att det blir Magdalena Andersson som röstas fram igen.


Uppdatering

Veckan efter att denna artikel skrevs röstades Magdalena Andersson fram som statsminister igen. Och den här gången slapp hon sluta. Nu leder hon en ny regering med ett helt gäng nya ministrar. Den som är intresserad kan läsa allt om den på riksdagen.se och regeringen.se.

Texten uppdaterades 2021-12-01