Foto: Blizzard

"Helt overkligt att det verkligen är min röst"

Det finns en ny hjälte i spelet Overwatch – Brigitte Lindholm från Sverige, specialist på rustningar. Men vem är det som spelar Brigittes röst? Vi fick en pratstund med Matilda Smedius, som nu hörs över hela världen!

Hur fick du jobbet?

– Jag är röstskådespelare och blev bokad för provläsning hos en studio som jag hade arbetat med tidigare. När jag kom dit var röstprovet på engelska, något som var nytt för mig. Jag gjorde mitt bästa, men kände att jag lät för svensk. Lite överraskande jag fick komma tillbaka för fler prov. När jag läste replikerna till det sista provet och såg ord som "Escort the payload" och "Attack the objective", så förstod jag att det var Overwatch. Jag blev jättenervös, men gav allt jag hade! Lite mer än en månad senare fick jag veta att jag hade fått rollen, och det kändes helt otroligt!

Hur var det att spela in?

– Det var väldigt intensivt! Jag är van vid svensk dubbning där man ska sätta de flesta replikerna på första tagningen. När man gör rösten i ett spel spelar man in varje replik mint tre gånger. Men det var så himla roligt och ännu roligare eftersom jag kände igen allt från spelet.

Så du spelar själv Overwatch – är du bra?

– Jag spelar! Jag är väl inte superbra, men jag tycker dock att det är jätteroligt och min favoritkaraktär att spela just nu är antingen Junkrat eller Orisa.

Hur funkar det när man spelar in till spel?

– Då får man inte se figuren framför sig. Det enda man har att gå på är manuset och den regi man får. Jag guidades igenom allt av regissören Andrea och manusförfattaren Michael, så det kändes som att jag kunde se allt framför mig i alla fall.

Hur känns det att din röst hörs över hela världen?

– Helt ärligt overkligt! Jag kan fortfarande inte förstå att det verkligen är min röst och att jag har tusentals fans över hela världen. Det har varit så himla spännande sedan Brigitte släpptes.


Missa inte KP:s test! Vem är du i Overwatch?