Foto: Magnus Liam Karlsson Illustration: Lina Neidestam

Häxorna i Engelsfors

Har du läst om filmen Cirkeln i senaste KP? KPwebben guidar dig till den magiska världen i Bergslagen.

Platsen

Engelsfors är ett samhälle i Bergslagen omgivet av skog och berg. Platsen är magisk eftersom hinnan till andra världar är tunnare just där. Engelsfors finns inte på riktigt, men liknar Fagersta i Västmanland. Där växte en av bokseriens författare, Mats Strandberg, upp.

Huvudpersonerna

Förutom att de går i samma gymnasium har de sex huvudpersonerna väldigt lite gemensamt. Tills den natt då de får veta att de är De utvalda, häxor med magiska krafter.

Minoo: Är smart och har högsta betyg i nästan alla ämnen. Är ensam och har svårt att få kontakt med andra i skolan.

Rebecka: Är tillsammans med skolans populäraste kille. När De utvalda blir kallade är hon den som försöker få alla att hålla sams.

Ida: Är tjejen som styr på skolan, mest genom att trycka ned andra. Anna-Karin och Linnéa är två av dem som Ida mobbar.

Anna-Karin: Bor i skogen och älskar naturen och djur, men har väldigt dåligt självförtroende.

Linnéa: Hennes pappa är alkoholist och hon har haft en jobbig barndom. Gillar manga och japansk musik.

Vanessa: Gillar att synas och att vara i centrum. Hon tycker också om att festa.

Böckerna

Den första boken, Cirkeln, kom ut 2011. Många kallar hela bokserien för Cirkeln, efter den. Den andra boken Eld kom 2012. Den avslutande delen ges ut i mitten av november och heterNyckeln. Bokserien berättar om De utvalda och hur de får sin krafter. Endast de kan förhindra den kommande undergången och skydda Engelsfors från demonerna. Men trots att De utvalda är kraftfulla häxor har de även privata problem. Problem som inte går att lösa med magi. De utvalda har också svårt att samarbeta med varandra och banden mellan dem prövas flera gånger innan slutet.

Författarna

Böckerna har skrivits av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. En hel del hos de olika karaktärerna har de hämtat från sig själva. Ibland kan böckerna vara ganska obehaglia. Huvudpersonerna har alla något som är väldigt jobbigt i sina liv. Det finns också om övernaturliga händelser som kan vara otäcka och det finns karaktärer som dör. Men Mats tycker inte att det åldern är det viktiga när man läser Engelsfors-böckerna.

– Det viktigaste är att det känns okej för en själv. Alla är olika och det finns vuxna som tycker att böckerna är för läskiga. Och det finns 10-åringar som inte tycker det.

När Mats var 10 läste han mycket skräckböcker, trots att han var mörkrädd.

– Det var lite som att åka berg-och-dal-bana. Att man blir rädd fast man egentligen är trygg. Jag funderade mycket på döden. Då var det bättre att bli rädd för skräckböcker i stället för att gå och tänka på det. Men vi skriver inte för att skrämmas utan för att det ska vara spännande.

Seriealbumet

Efter den andra boken kom ett seriealbum, Berättelser från Engelsfors. Tecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam har tillsammans med författarna gjort sina tolkningar av Engelsfors. Berättelserna utspelar sig både innan och efter de två första böckerna. Det är bra om man har läst Cirkeln och Eld innan man läser seriealbumet, eftersom många saker avslöjas om De utvalda.

bok