Shirehästarna kan bli närmare två meter i mankhöjd och väger över ett ton.
Shirehästarna kan bli närmare två meter i mankhöjd och väger över ett ton. Foto: Thinkstock

Härliga, häftiga hästar

Hur kan hästar känna igen varandra? Och varför äter de hela tiden? KP har letat fram 13 roliga hästfakta som ger dig svaren på det – och lite till!

Visste du att ...

... en häst kan känna om en människa är nervös eller rädd? Den känner kroppslukten och reagerar på människans känsla. Då kan den själv bli spänd eller nervös.Fölet kan stå på benen redan efter en halvtimme.

... hästar kallas för föl tills de blir tolv månader gamla? I femårsåldern är hästarna fullvuxna. De lever tills de blir omkring 20–30 år.

... ett nyfött föl kan stå på benen redan efter en halvtimme? Det gör att fölet snabbt kan fly från faror som hotar.

... hästar helst ska äta var tionde minut? Det beror på att så lite mat får plats i deras magsäckar. Men det är inget måste. Det räcker med att mata hästen ungefär fyra gånger per dag.

... en av världens minsta hästar bara vägde 13,6 kilo? Hon hette Sugar Dumpling och var 51 centimeter i mankhöjd. Manken är den högsta punkten på hästens rygg, alldeles nedanför manen.

... man spikar fast skor på hästarnas hovar för att skydda dem? Det finns en del på hoven som inte har någon känsel. Därför går det bra att sätta i spikar där.

... hästar kan gå och springa på tre sätt? Det kallas gångarter och de tre är skritt, trav och galopp. Men det finns också hästar som har fler gångarter. Till exempel islandshästens tölt och passgång.

... shirehästarna är bland de största i världen? De kan bli närmare två meter i mankhöjd och väger över ett ton – lika mycket som en liten bil!

... det finns miniatyrhästar? Hästarna är inte naturligt små utan har avlats fram. En av de allra minsta raserna är falabellan som bara är 71–76 centimeter i mankhöjd. De är för små för att ridas.

... en korsning mellan en åsnehingst och ett häststo kallas för mula? Mulor är starkare än hästar och används ofta som arbetsdjur. De föds sterila och kan därför inte få egna föl.

... det fortfarande lever vilda hästar i Nordamerika, Sydamerika och Australien? De lever i flock, och varje flock har sin egen speciella doft. Det gör att hästarna känner igen varandra.

... det finns tusentals hästfärger? Tigrerad kallas det till exempel när hästen ser ut som Pippi Långstrumps häst Lilla gubben: Vit med små fläckar i en annan färg. Fast det sägs att hästen som spelade Lilla gubben var målad – egentligen var den helt vit! En annan färg kallas skäck. Då har hästen stora fläckar i vitt och exempelvis svart. En fuxfärgad häst har rödbrun päls.

... alla hästar härstammar från samma förfader? Den kallas för gryningshäst, var 36 centimeter hög och levde på jorden för 55 miljoner år sedan.

Källor: ”Bonniers stora hästlexikon” , ”Hästar” av Elwyn Hartley Edwards, ”Hästar och ponnyer” av Carolyn Henderson och Nationalencyklopedin