Daggmaskar i jorden. 
De tänker nog: ”Gott!”
Daggmaskar i jorden. De tänker nog: ”Gott!” Foto: Shutterstock

Har maskar hjärnor?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 16!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Jag undrar om maskar har hjärnor och kan tänka?

Hon som tänker på mycket

Svar: Visst har maskar en hjärna! Men den liknar inte hjärnan som vi människor har. Maskar har i stället ett utvecklat nervsystem som löper längs hela kroppen. Det hålls ihop av en liten nervknut längst fram, som man kan kalla för hjärna.

Eftersom de inte har ögon eller öron så har maskar välutvecklade känselorgan och bra smak- och luktsinne. Information från de tre sinnena skickas till nervsystemet och hjärnan. Det gör så att maskarna till exempel kan ta sig fram och hitta mat eller en partner. Maskhjärnan bearbetar information om omgivningen och får masken att reagera på olika sätt. Därför kan man säga att maskar tänker. Men de tänker inte på samma sätt som vi människor. En mask tänker inte framåt eftermiddagen att ”Det vore gott med lite gamla eklöv i dag”, så som vi tänker om till exempel tacos.

Källa: Mårten Klinth, forskare i biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet


En guldhamster 
fyller ”matkassarna” med mumsiga frön.
En guldhamster fyller ”matkassarna” med mumsiga frön. Foto: Shutterstock

Kan maten som hamstrar har i kinderna bli dålig och mögla?

Undraren… min autocorrect ändrade just undraren till indragen!

Svar: Nej, det kan den inte. Vi kommer till varför lite längre ner. Hamstrar är kända för sina rymliga kinder där de kan samla massvis med mat. En koreansk råtthamster lyckades vid ett tillfälle stoppa 42 sojabönor i kindpåsarna – rekord!

Vilda hamstrar använder sina kindpåsar som just påsar, eller matkassar närmare bestämt. De fyller kinderna med mat som de sedan gömmer i sitt förråd när de kommer tillbaka till boet, precis som vi människor bär hem maten i påsar från affären och sedan stoppar den i kylen.

Eftersom de får plats med så mycket i kinderna slipper de gå ut och leta efter mat hela tiden. Då kan de också gå längre från boet utan att behöva springa fram och tillbaka. Även tama hamstrar stoppar sin mat i kinderna. Sedan transporterar de den till olika gömställen i buren.

Hamstrarna sparar alltså aldrig maten i kinderna så länge att den hinner bli dålig. Däremot kan maten i hamstrarnas förråd bli gammal. Vilda hamstrar sorterar regelbundet sin mat och kastar bort det som har blivit dåligt men det är de tama hamstrarna sämre på. Därför är det viktigt att hamsterägare då och då kollar så att djuren inte har gömt något i buren som har blivit mögligt.

Källor: Första boken om marsvin och hamstrar av Ingrid Andersson och Bonniers stora verk om jordens djur