Har maneter en hjärna?
I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 17!
Fråga vad du vill
Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!
Klicka här för att skriva en fråga.
Har maneter en hjärna?
Jag blir glad om jag kommer med;)
Svar: Nej, det har de inte. Maneters kroppar är väldigt enkelt uppbyggda. De består nästan bara av vatten. Men maneter kan ändå reagera på vissa signaler. De har nämligen enkla nervsystem som känner av till exempel ljus och temperatur. Därför kan de bestämma sig för att simma uppåt eller nedåt beroende på om vattnet är varmt eller kallt. Men utöver det så simmar inte maneter i någon särskild riktning. De styr inte över vart de ska, utan följer bara strömmen.
I Sverige kan man se små maneter när man badar i havet, men det finns dem som blir jättestora. Den röda brännmaneten kan bli hela tre meter bred, med 35 meter långa tentakler. Längre än en blåval! Arten finns även här i Sverige. Men här blir den inte mer än en halvmeter bred.
Källa: Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium
Varför får killar skägg?
Tjej
Svar: Sedan urminnes tider har det setts som attraktivt med mycket skägg. Män med mycket hår i ansiktet har fått fler barn än andra män. På det sättet har det fötts en massa pojkar med bra anlag för skägg. Det har så klart funnits folkgrupper och kulturer där skägg inte varit lika populärt. Och det finns män som knappt har något hår på kroppen och kvinnor som har skägg.
Att män får mer hår på kroppen än kvinnor beror på testosteron. Det är ett hormon som bland annat stimulerar hårväxt. Produktionen av testosteron ökar under puberteten. Det är då killar brukar få sina första skäggstrån. Kvinnor har också hormonet, men inte lika mycket. Samtidigt som testosteronet stimulerar hårväxt på kroppen så har det motsatt effekt uppe på huvudet. Det är därför vanligare att män än kvinnor är tunnhåriga.
Det längsta skägget på en nu levande man tillhör kanadensaren Sarwan Singh. Vid senaste mätningen var det 2,49 meter. Det kvinnliga rekordet innehas av Vivian Wheeler från USA med hennes 25,5 centimeter långa skägg. Men världsrekordet tillhör fortfarande norrmannen Hans N Langseths som dog 1927. Hans skägg var då 5,33 meter.
Källa: Stefan Arver, endokrinolog vid Karolinska institutet och expert på hormoner, och Guinness rekordbok
Hur svårt är det att bli luft-akrobat på Cirque du Soleil?
Hmm...
Svar: Cirque du Soleil är kanske världens kändaste cirkus. Därför får man räkna med hård konkurrens. Men omöjligt är det inte. För att bli en duktig luft-akrobat som klarar trick som volter fritt i luften krävs hård träning, precis som för många andra idrotter. För en nybörjare kan det ta runt tio år att lära sig avancerad akrobatik.
För den som tränat dans eller gymnastik sedan tidig ålder kan det räcka med tre till sex år. Sedan kan det dröja ytterligare några år innan man får ett jobb. Som luft-akrobat räcker det inte att vara stark och vig. En ganska stor del handlar om artistisk träning. Att lära sig stå på scen och hitta sin egen stil. Har man en cirkusskola där man bor så kan man börja där.
Källa: Marie Asplund, luft-akrobat
Läs mer Svar på Allt i tidningen KP