Foto: Josefin Hallgren

Här har de Minecraft på schemat

Skolkul. Snart kommer alla elever i skolan att få lära sig mer om programmering och datorer. Ett sätt är faktiskt att gejma på skoltid. Häng med på en ”Minecraft”-lektion om medeltiden!

– Oj, kolla, trappan till övervåningen saknar ju trappsteg. Här kommer man att ramla ner. Jag gör om och bygger en ny, hojtar Nova Peters.

Hon tittar koncentrerat på skärmen och flyttar runt stenblocken till den nya trappan, samtidigt som hon pratar med sina klasskompisar.

– Okej, det blir bra, svarar Tora Jenner men hejdar sig snabbt.

– Fast vänta, hade de förresten våningshus på den tiden, frågar hon.

– Ja, svarar Juni Bergdahl som sitter bredvid Tora. Det var ju så de slängde sitt skräp. De skulle ropa ”se upp” till alla på gatan och sedan kastade de ut soporna genom fönstret.

Kompisarna Tora, Juni och Nova spelar ”Minecraft” när KP är på besök i klass 4B i Hässelby Villastadsskolan. Tillsammans bygger de ett hus i tegel och en trädgård med några djur. Huset har två stora rum och eldfacklor som lyser upp entrén. Klassen läser egentligen om medeltiden, men kombinerar det med ”Minecraft”.

– Vi har läst böcker och varit på museum. Där har vi sett hur samhället såg ut förr i tiden. Nu när vi spelar och bygger upp vår värld kan vi använda det vi lärt oss, säger Juni och fortsätter:

– Det här är mycket roligare än vanliga lektioner. Vi får skapa och bygga, det lär man sig också på!

Genomgång i klassrummet med läraren Rodrigo Paras.
Bild 1 av 5 Genomgång i klassrummet med läraren Rodrigo Paras. Foto: Josefin Hallgren

Snart kommer en ny lag i Sverige. Den säger att eleverna ska lära sig mer om hur datorer fungerar och vad de kan användas till. Rodrigo Paras är klassens ”Minecraft”-lärare. Han vill att eleverna ska vänja sig redan nu eftersom datorer kommer att användas ännu mer i skolan de kommande åren.

– Det är viktigt att visa eleverna att ett spel som ”Minecraft” kan användas till många olika saker. Till exempel som här, ett redskap i skolarbetet, säger Rodrigo Paras.

Hugo Solman och Wilmer Johansson bygger en kyrka ihop.
Hugo Solman och Wilmer Johansson bygger en kyrka ihop. Foto: Josefin Hallgren

Lite längre bort i klassrummet sitter Hugo Solman och Wilmer Johansson. I deras hus hänger ett stort kors på väggen.

– Det var många som var kristna på den här tiden. Därför har vi byggt en kyrka, förklarar Wilmer och säger att det är roligt att skapa tillsammans med kompisarna.

Lektionen går mot sitt slut och läraren förvarnar att det är dags att logga ut. Efter en kort stund hörs ett högt, rungande ”NEEEJ” i salen, när han stänger av nätverket.

– Dags för lunch, tack för i dag, avslutar Rodrigo Paras medan alla plockar ihop sina saker och rusar iväg till matsalen.

Ny lag i skolan om datorer

Datorer används i dag till nästan allting. Politikerna i Sverige har därför bestämt att alla elever ska lära sig mer om digitalisering. Det kommer inte att bli ett eget ämne. De flesta skolor kommer i stället att baka in det i andra ämnen, till exempel i matematik och teknik.

De flesta elever kommer att få göra egna datorprogram. Det kommer också att handla om hur datorer fungerar.

De nya bestämmelserna börjar gälla när höstterminen startar.