Här är vi i Bleckmossen!

Serien Bleckmossen går som följetong i KP. Här kan du lära känna de olika karaktärerna som bor i den fiktiva förorten Bleckmossen.

Emil

Emil bor ensam med sin mamma. Hon jobbar nätter på sjukhuset och Emil får därför klara sig själv, när han inte hänger hemma hos Amirs familj. Emil är en tänkare som ofta verkar lite sorgsen. Kanske för att han funderar mycket över sin pappa, som han aldrig har träffat.
Familj: Mamma Helen.
Gillar: Datorer och teckning. Mackor med väldigt konstiga pålägg.
Relationer: Han är inte en person som berättar mycket om sig själv. Men det råder ingen tvekan om att han har känslor för både Siri och Håkan.
Övrigt: Emil är i hemlighet en tvättäkta prins. Han är ättling till den ryska prinsessan Anastasia.

Amir

Amir är nästan alltid en glad optimist. Han har världens största självförtroende och kallar gärna sig själv för ”Kungen” i olika sammanhang. Amir vill gärna att Emil ska bli ihop med någon, så att han inte behöver ha dåligt samvete för att han alltid tänker på Amanda i första hand.
Familj: Mamma Leyla, pappa Hassan och lillasyster Asal.
Gillar: Amanda!
Relationer: Ja, med Amanda (när dom inte har en paus eller tillfälligt har gjort slut). Han dejtar även Samine under en period.
Övrigt: Amir drömmer i hemlighet om en karriär som skådespelare.

Siri

Siri är lite av en ensamvarg, som inte vill komma någon för nära. Men hon har ändå svårt att låta bli att hjälpa till när någon verkligen behöver det. Hon är inflyttad till Bleckmossen och har tidigare bott på olika ställen runt om i världen. När Bleckmossen-gänget är ute på äventyr och sätter fast skurkar är det oftast Siri som kommer med den smarta lösningen.
Familj: Pappa i Bleckmosssen, mamma som bor i Norrland.
Gillar: Att spela flipper och skjuta med olika sorters vapen (!).
Relationer: Är antagligen förälskad i Emil, men vill helst inte erkänna det för sig själv.
Övrigt: Har i hemlighet tränat spion-kunskap med den före detta agenten Ivan.

Håkan

Bleckmossens egen minigangster! En sportkille med stort ego. Han är en ledartyp som gillar att sätta dit andra, kanske för att hans pappa pressar honom så hårt för att han ska bli en framgångsrik hockeyspelare. Han går i samma klass som Samines storebror Mike och är kompis med honom.
Familj: Pappa (Håkans mamma är död).
Gillar: Att köra moppe.
Relationer: Har tillslut erkänt för sig själv att han är kär i Emil, men verkar ha väldigt svårt att erkänna det för någon annan.
Övrigt: Pratar ofta om sig själv i tredje person, alltså typ: "Nu blir Håkan arg..."

Amanda

Amanda bor i en lyxvilla i Syréndalen, Bleckmossens finaste område. Hon kan verka både bortskämd och lite småkorkad, men har ett stort hjärta för både djur och människor.
Familj: Mamma och pappa (som är polischef i Bleckmossen).
Gillar: Att shoppa kläder, prylar och nya husdjur.
Relationer: Är från och till ihop med Amir.
Övrigt: Har en gång fått en livs levande tiger i födelsedagspresent av Vincent.

Samine

Samine är Bleckmossens nyaste karaktär (skapad av KP-läsaren Kristin Rosén i en teckningstävling). Hon bor i ett radhus på Bofinksvägen 12 i Bleckmossen. I skolan är hon blyg och tystlåten, men har i hemlighet starka åsikter om det mesta. Hon gillar att hämnas orättvisor i smyg.
Familj: Mamma, pappa och storebror Mike (som är föräldrarnas favorit).
Gillar: Att läsa.
Relationer: Dejtar Amir (för att få slut på föräldrarnas tjat om att hon borde skaffa en kille.
Övrigt: Hänger gärna på biblioteket.

Ivan

En före detta rysk KGB-agent. Han bor anonymt i Bleckmossen och driver en radiostation där han spelar klassisk musik. Ivan har själv valt att hoppa av som spion för att beskydda Emil och hålla hans identitet som prins hemlig. Ivan har en söt, liten sibirisk raskatt som husdjur och han bjuder ofta på ryskt te då gänget kommer på besök. Siri har upptäckt att han har ett hemligt rum i sin lägenhet, dolt bakom en bokhylla, där han förvarar alla sina gamla spiongrejer! Ivans kodnamn som spion är "Blodsängeln".

Vincent

Bleckmossen storskurk är inte supersmart, men väldigt mån om sitt uteeende och framför allt sitt hår. Ärret över ögat fick han en gång för länge sedan när hans lillebror Joen och kompisen Cass byggde en hemmagjord bomb. Joens skuldkänslor fick honom att tatuera in ett eget ärr över ögat. Men låt er inte luras... även om Vincent inte är den smartaste skurken i Bleckmossen så är han ändå kanske den farligaste... Han lyckades en gång kidnappa den vältränade spionen Ivan!

Alex

Alex föräldrar är trädgårdsmästare och därför flyttar familjen runt hela landet i sin husvagn, beroende på var det finns jobb för tillfället. Alex är en mystisk och lite sorgsen karaktär som inte berättar mycket om sig själv. Ett tag bodde Alex i fiende-förorten Sfvineholm, men flyttade sedan till Bleckmossen. Särskilt Amir är ytterst irriterad på att ingen vet om Alex är en tjej eller kille. Alex och Emil var ihop ett kort tag, men sen flyttade Alex från Bleckmossen...

Hasse

Amandas pappa är polischef i Bleckmossen, men har skumma affärer vid sidan om (ofta tillsammans med Vincent). Dessa affärer gör att Hasse och familjen har råd att bo i den lyxiga villan i Syrédalen. Han gillar inte att hans dotter dejtar Amir!

Joen och Cass

Vincents lillebror och hans kompis Cass (egentligen Cassandra) bor på Bleckmossens övergivna bensinstation. Båda har en ganska sorglig bakgrund men har klarat sig tack vare stödet från varandra. Joen jobbar också som pizzabagare på pizzerian San Fransisco. Karaktärerna skapades av två KP-läsare som resultat av en teckningstävling i tidningen.

Helen

Emils mamma har ständigt dåligt samvete för att hon aldrig är hemma, och för att de har så dåligt med pengar. Hon uppvaktas ofta av olika killar, vilket Emil inte gillar. Vad Emil inte vet är att Helen har varit ihop med Ivan när Emil bara var en bebis och hon verkar fortfarande vara väldigt kär i honom... Tyvärr tycker Ivan att det är för farligt för henne att vara ihop med en före detta rysk spion, så han håller sig borta. Trots att Ivan verkar ha känslor för henne också.

Hassan och Leyla

Amirs pappa oroar sig ständigt över att Amir ska råka illa ut. Han gör ofta pinsamma saker inför Amanda, och lagar nästan alltid mat. Amirs mamma Leyla jobbar i tunnelbanan. Hon oroar sig sällan över Amir.

Asal

Amirs lillasyster är världens gulligaste enligt Emil, världens jobbigaste enligt Amir. Hon är ofta i vägen när Amir ska träffa Amanda. Hon är fem och ett halvt.

Charlotta

Charlotta är en konstnärlig skurk som ofta dyker upp när Vincent planerar olika brott. Hon har även jobbat som bildlärare i Bleckmossenskolan. Hon är väldigt egoistisk och bryr sig bara om konst och konstnärer.

Illustration: Carolina Ståhlberg


Mer om Bleckmossen

Läs hur allting började här!

Bleckmossen fyller tonåring. Kolla vad du kan om serien här!

10 vanliga frågor & svar om Bleckmossen.  Kolla här!

Vill du läsa HELA serien? Låna böckerna ”Bleckmossen – Samlade äventyr del 1-2″ och ”Bleckmossen: Sjöhästens hemlighet”.