Foto: Malin Bäcklund

Hanna Ferm: “Jag har sjungit sedan dagis”

Det är dags för fredagsfinalerna i Idol. Nu är det bara 12 kvar som tävlar. 16-åriga Hanna Ferm blev snabbt en favorit för många tittare hon drömmer – ingen överraskning direkt – om att få jobba med musik.

Hej Hanna! Hur länge har du hållit på med musik?

– Hela livet! När jag var liten förstod jag verkligen inte hur man inte kunde tycka att det var kul med musik. När det var sångstunder på dagis tyckte jag att det var det roligaste som fanns. Jag har ju inte stått på scen så länge nu, men det har alltid varit min dröm.

Vem är din Idol?

Jag har väl ingen direkt idol sådär eftersom att jag är väldigt spridd på det sättet. Men jag har nyligen fått upp ögonen för hur duktig Jessie J är. Om jag får stanna i programmet kanske jag gör en låt av henne.

Vem är din största konkurrent?

– Svårt! Jag ser dem ju inte som konkurrenter på det sättet. Det är en tävling, men det är mer än tävling om tittarnas röster än mot varandra. Jag vill så klart göra så bra ifrån mig som möjligt och visa upp så mycket av mig själv och det jag gör som möjligt. Sedan är det upp till tittarna att avgöra.

Har du en favoritlåt just nu?

– Nej, men jag har en all time-favorit. Det är Vill ha dig av Freestyle. Jag blir alltid helt galen när den spelas!

Vad ska du göra om du vinner Idol?

– Då ska jag fira med hela gänget! Åtminstone alla de 24 sista kommer att vara där och bara ha en stor gemenskap. Det är verkligen bra stämning i Idol i år. No lie!

Vad är det mest pinsamma du varit med om?

– Oj! Jag är ju en så pinsam människa, för att jag inte är rädd för att göra bort mig. Men en gång i förskoleklassen skulle jag gå på toa och låste inte ordentligt. Då kom en tjej som gick i ettan och öppnade dörren. Sen ställde hon sig där och asgarvade och vinkade dit sina kompisar. Alla skrattade.

Antingen eller?

Att alltid sjunga eller aldrig mer få sjunga?

– Alltid sjunga! Det gör jag nästan redan, haha det vore ju en dröm att leva i en musikal.

Att ha din nuvarande favorit outfit resten av livet eller att aldrig mer få välja outfit själv?

– Jag hade nog valt att någon annan alltid valde kläder åt mig, men jag hade valt vem den personen var väldigt noga.