Foto: Lotte Fernvall/IBL

Han kan bli statsminister på onsdag

Sverige har fortfarande ingen ny regering. På onsdag bestämmer riksdagen om Moderaternas Ulf Kristersson ska bli statsminister.

Socialdemokraterna fick flest röster i valet i september, Moderaterna näst flest. Men varken team Moderaterna (Alliansen) eller team Socialdemokraterna (de rödgröna) fick tillräckligt många röster för att få majoritet i riksdagen. Sedan valet har partiledarna samtalat och förhandlat med varandra.

Så fort den riksdagen öppnade efter valet så röstades Socialdemokraternas Stefan Löfven bort som statsminister. Men han leder fortfarande den övergångsregering som styr Sverige.

Riksdagen röstade även fram en ny talman, moderaten Andreas Norlén. Det är talmannen som bestämmer vilken partiledare som ska få försöka bilda regering. Nu har talmannen bestämt att riksdagen på onsdag ska rösta om Ulf Kristersson ska få bli statsminister och bilda regering.

Det blir den andra statsministeromröstningen sedan valet. Om det fortfarande inte finns någon regering efter fyra omröstningar kan det bli ett nytt val.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!