Gustav Vasa var kung i 35 år. Han enade Sverige, men var också grym mot sina fiender.
Gustav Vasa var kung i 35 år. Han enade Sverige, men var också grym mot sina fiender. Foto: Gunilla Kvarnström

Gustav Vasas äventyr – sanning eller saga?

Han gömde sig i hölass och flydde genom utedass. Men vad är påhitt och vad stämmer om Gustav Vasas äventyr i Dalarna för exakt 500 år sedan?

Förr i tiden lärde sig svenska skolbarn om en riktig superhjälte:

Gustav Vasa som var kung i Sverige på 1500-talet. Han var stark och påhittig och klarade allt, nästan som en gud i antikens sagor.

De fantastiska berättelserna brukar kallas Gustav Vasas äventyr i Dalarna. De handlar om när den 24-åriga Gustav Eriksson (hans riktiga namn innan han blev kung) flydde från gård till gård i Dalarna.

Han ville få befolkningen att samla ihop sina vapen och göra uppror mot danskarna som tagit makten i Sverige. Bara någon månad tidigare hade hans pappa mördats av den danska kungen Kristian II i det som kallas Stockholms blodbad. Kung Kristian är i Sverige även känd som Kristian Tyrann.

Gustav kom från en av Sveriges mest rika och förnäma adelsfamiljer. För att inte bli avslöjad av danskarna klädde han ut sig i bondkläder och klippte håret som en dräng. Sedan var han med om mycket ...

  • Flydde genom ett dass.

Gustav tog sig till Ornässtugan utanför Borlänge där han hade en god vän från när han pluggat i Uppsala.

Han räknade med att vännen skulle stödja honom i upproret. Det låtsades vännen också göra: Han bad Gustav att lägga sig och sova medan han hämtade hjälp. I själva verket hämtade han män som skulle ta Gustav till fånga. Men vännens fru blev misstänksam. Hon ville inte att en gäst skulle behandlas på detta vis. Hon hjälpte därför Gustav att fira sig ut på baksidan av huset, genom dasset, för att komma undan.

  • Smiskad med brödspade.

Danskarna kom och letade efter Gustav i Isala lada utanför Falun. För att rädda honom tog frun i huset en stor bakspade och slog honom i rumpan. Danskarna blev säkra på att han var en dräng när han behandlades på detta sätt.

  • Gömd i hölass.

På ett ställe gömdes Gustav i en släde med hö för att undkomma fienden. Men danskarna blev misstänksamma och stötte i höet med sina spjut. Gustav skadades i benet så att blodet droppade efter vagnen, men lät bli att skrika. Men bonden som körde vagnen var påhittig. Han skar hästen, som drog släden, i benet och låtsades att blodet kom därifrån.

För att inte danskarna skulle ta honom fick Gustav gömma sig i en källare.
För att inte danskarna skulle ta honom fick Gustav gömma sig i en källare. Foto: Gunilla Kvarnström
  • Räddad i källare.

Ytterligare en kvinna hjälpte Gustav i byn Utmeland utanför Mora. När danskarna kom ska bondmoran Tomt Margit ha motat ner Gustav i en källare, och ­placerat en balja ovanpå luckan. Där ställde hon sig själv och bryggde öl.

  • Gustav var i Dalarna.

Att han var i Dalarna är helt ­säkert. Och också att han försökte få ”dalkarlarna” med sig på ett uppror – och till sist lyckades. Men många av de exakta händelserna får man mer betrakta som sagor.

Gustav Vasa såg själv till att de senare skrevs ner av hans krönikör Peder Svart. Det var för att förbättra bilden av honom. Sedan fortsatte andra att fylla på skrönorna. Ända en bit i på 1900-talet kom nya ”fakta” om Gustav Vasas bedrifter.

Klarade sig från blodbadet

Den 7 till 9 november 1520, strax före Gustav Vasas äventyr i Dalarna, skedde en massaker i Stockholm. Den brukar kallas för Stockholms blodbad. En av dem som dödades var Gustav Vasas 50-åriga pappa, Erik Johansson. Det skedde i samband med att den danska kungen Kristian lät kröna sig till svensk kung. Många svenska adelsmän kom för att vara gäster. Trots att flera av dem bekämpat Kristian lovade han att de inte skulle skadas. Men det löftet höll han inte. Han stängde portarna till staden och lät döda fler än 80 av gästerna. Att inte Gustav Vasa var där sägs bero på att han var misstänksam mot kung Kristian och var rädd att något skulle hända.

I dag tror man inte att Gustav åkte skidor till Sälen – det kunde sällan adelsmän.
I dag tror man inte att Gustav åkte skidor till Sälen – det kunde sällan adelsmän. Foto: Gunilla Kvarnström

Åkte han Vasaloppet?

Vasaloppet är det 9 mil långa skidlopp som går mellan Sälen och Mora i mars varje år. Gustav hade hållit ett tal i Mora där han försökt övertyga männen om att göra uppror mot danskarna. Men han fick dem inte med sig. Arg och ledsen flydde han mot Sälen. Han hade gett upp och ­insåg att han måste ta sig till Norge. Men ”dalkarlarna” ändrade sig och skickade två snabba skidlöpare efter Gustav. De hann upp honom i Sälen. 401 år senare, 1922, kördes det första Vasaloppet. Gustav Vasa åkte nog inte skidor själv. Det kunde inte rika adelsmän på den tiden. Troligen gick han med snöskor.

Grym kung i en otäck tid

Två år efter Gustav Erikssons äventyr i Dalarna blev han kung i Sverige. Han valdes till kung den 6 juni, det är därför vi firar Sveriges nationaldag då. Han var kung i 37 år.

Gustav Vasa gjorde Sverige till ett enda rike som höll ihop. Han satsade på att bygga många krigsfartyg och han drev in skatter.

Mycket av makten och rikedomen samlade han hos sig själv. Han blev en grym och hårdhänt kung som lät avrätta sina fiender. Men han skilde sig inte speciellt mycket från andra kungar i Europa på 1500-talet. Han var en grym kung i en otäck tid.

Artikeln publicerades i KP 1