På väg från Belgien till Tyskland. Greta tycker om att titta ut genom tågfönstret.
På väg från Belgien till Tyskland. Greta tycker om att titta ut genom tågfönstret. Foto: ROGER TURESSON

Greta leder kampen för klimatet

När Greta Thunberg började strejka för klimatet kunde hon inte föreställa sig hur stort det skulle bli. En enda dag i mars demonstrerade 1,4 miljoner personer i 123 länder! KP hängde med Greta på en tågresa genom Europa

För några år sedan flög Greta Thunberg, 16, mer än de flesta andra barn. Hennes mamma arbetade mycket utomlands och familjen följde ofta med. I dag flyger Greta inte alls, för flyg släpper ut mycket koldioxid som är dåligt för klimatet.

– Jag tycker om att resa långsamt, säger hon och tittar ut genom tågfönstret. Man ser mycket mer.

Greta Thunberg

Ålder: 16 år.

Familj: Mamma Malena Ernman, pappa Svante Thunberg och lillasyster Beata.

Husdjur: Hundarna Roxy och Moses.

Favoritmat: Grytor med grönsaker.

Intressen: ”Tidigare höll jag på med sång, dans och piano. Nu hinner jag inte.”

Favoritbok: ”Klimatböcker! This changes everything av Naomi Klein. Förut brukade jag läsa äldre böcker, som serien Utvandrarna av Vilhelm Moberg.

Vi är på väg från Bryssel i Belgien till Hamburg i Tyskland. Greta åker runt i Europa för att delta i klimatstrejker, och för att tala på stora möten. Hennes pappa reser med.

Hon blev känd när hon började sin skolstrejk för klimatet. Första gången hon kom till Riksdagshuset i Stockholm med sitt plakat var den 20 augusti förra året.

– Jag vill att politikerna ska se till att Sverige följer Paris-avtalet, säger hon.

Avtalet handlar om hur utsläppen av växthusgaser ska minska. Det är de som höjer jordens temperatur. Målet är att hålla uppvärmningen till under 2 grader. Annars kan jorden drabbas av naturkatastrofer. Nästan alla världens länder har skrivit på avtalet, men det gäller att hålla vad man lovar.

Greta i täten för ett demonstrationståg i Antwerpen i Belgien. 3 000 männsiskor var med.
Greta i täten för ett demonstrationståg i Antwerpen i Belgien. 3 000 männsiskor var med. Foto: ROGER TURESSON

Gretas strejk fick genast uppmärksamhet. Många medier rapporterade, och hon fick sällskap av andra strejkare. Utomlands var intresset ännu större än i Sverige. Där kunde det dyka upp tusentals personer.

– Många undrar hur det känns att ha startat det här, men jag har ju inte gjort något! Jag har bara suttit, säger Greta och ler.

Greta tipsar!

Så kan du påverka:

”Det bästa är att försöka påverka föräldrar och andra vuxna i närheten. Man kan säga att de ska leva mer hållbart och rösta på rätt parti. Att de ska sätta press på politiker. Det kan också barn göra, men vuxna har ju mer makt, eftersom de är vuxna.”

Den 15 mars ordnades en stor klimatstrejk. Över en miljon människor demonstrerade på drygt 1 600 platser i hela världen. Greta hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle bli så spritt.

Alla dagar utom fredagar går hon i skolan som vanligt. Hon har tillstånd från sina lärare att vara borta, så länge hon tar igen vad hon missar.

När hon gick i 5:an började hon engagera sig i miljön.

– Det var i skolan jag hörde talas om klimatförändringarna.
Vi fick se filmer på all plast i havet och svältande isbjörnar. Det gjorde mig väldigt berörd.

Greta började lära sig mer om hur klimatet förändras. Det gjorde henne ledsen.

– Jag var 11 år när jag blev deprimerad. Jag var väldigt olycklig när jag gick i mellanstadiet. Jag hade inga riktiga vänner. Jag var blyg och pratade inte med någon om jag inte var tvungen.

Till slut var hon så nedstämd att hon inte kunde gå i skolan.

– Jag blev hemma. Det var då jag började prata med mina föräldrar om klimatet. Först tog de mig inte på allvar. De bara klappade mig på huvudet och sa: ”Det kommer att bli bra.”

Men hon kände att det var precis tvärtom: När de vuxna inte lyssnade blev det bara värre.

Greta gav sig inte. Hon visade tabeller och fakta. Hon tjatade.

– Till slut förstod mina föräldrar.

Och då började Greta sakta att må bättre. Hon kände att de lyssnade.

Hela familjen ändrade sitt sätt att leva. Alla slutade flyga, och hennes mamma, som är operasångare, började jobba i Stockholm i stället för ute i världen. De slutade att köpa onödiga saker och de har blivit veganer.

När Greta och hennes pappa är på resa packar han kokplatta, kastrull och en liten flaska diskmedel. Ibland är det svårt att hitta bra mat, så det är smart att kunna koka pasta på hotellrummet.

På tåget passar Greta på att skriva de tal hon håller, ibland inför flera tusen personer.

– Jag samlar på idéer och försöker komma ihåg om någon säger något bra. Och jag låter alltid en forskare kolla att alla fakta stämmer.

Foto: ROGER TURESSON

Hon är inte nervös för att prata inför många. Hon tror att det har att göra med att hon har Asperger.

– Jag fick min diagnos när jag var 12 år. Det kändes skönt att veta hur jag fungerade. Att det inte var något fel, utan att jag bara var annorlunda. Jag fick komma till en skola där jag fick extra stöd.

Hon tror inte att hon hade börjat strejka utan sin Asperger:

– Att vara annorlunda är något bra. Om jag inte hade varit det, då hade jag fortsatt göra som alla andra.

Vad ska man säga till vuxna som inte tror på klimatkrisen?

– Att det är den största kris som mänskligheten har stått inför.

Greta fortsätter:

– Vuxna som inte tror på det, vet inte hur det ligger till. Det är bara irriterande när de försöker trösta barnen, för det gör oss mer oroliga.

Artikeln publicerades i KP 7