I KP 10, 2016 skrev vi om gravitationsvågor. I år belönas Rainer Weiss, Barry C Barish, Kip S Thorne med Nobelpriset i fysik för sin forskning på det här området.
I KP 10, 2016 skrev vi om gravitationsvågor. I år belönas Rainer Weiss, Barry C Barish, Kip S Thorne med Nobelpriset i fysik för sin forskning på det här området.

Gravitationsvågor – Vågad teori stämde!

Einstein hade rätt, gravitationsvågor finns! Därför kan forskare nu undersöka universum på helt nya sätt. KP förklarar.

Upptäckten av gravitationsvågor presenterades 2016. Forskare hade upptäckt två stora, svarta hål i rymden. De snurrade runt varandra, supersnabbt. Det gjorde att de kom närmare och närmare varandra. Till slut var de så nära att de smälte ihop och bildade ett nytt, större svart hål. Snurrandet skapade ovanligt kraftiga gravitationsvågor. Så kraftiga att forskare på jorden, över en miljard ljusår bort, för första gången kunde mäta vågorna. Och därmed bevisa att de faktiskt finns.

Vad är gravitationsvågor?

Det är som svallvågor i universum - ungefär som ringar på vattnet när man kastar sten i en sjö. Det är själva rymden som "vågas". Då förändras avståndet mellan olika punkter.

Vågorna uppstår när något händer i universum, till exempel när svarta hål snurrar fort runt varandra. Men oftast är gravitationsvågorna väldigt svaga.

Därför har det varit svårt att bevisa att de finns.

Varför blev upptäckten en sensation?

Den bevisade något som forskare länge har trott.

Redan på 1600-talet kom den första teorin om gravitationskraft (kallas också tyngdkraft eller dragningskraft). Den presenterades av vetenskapsmannen Isaac Newton.

Gravitationskraften gör att vi inte glider av jordens yta och svävar ut i rymden. Och att alla planeter stannar kvar i sina omloppsbanor runt solen.

Men så småningom visade det sig att Newtons gravitationsteori inte stämde helt. Bland annat följde inte planeten Merkurius de banor runt solen som Newton hade förutsagt. 1916 presenterade forskaren Albert Einstein en ny teori. Den förutsade att det fanns gravitationsvågor i universum - det som nu har kunnat bevisas 100 år senare.

Hur kunde vågorna upptäckas nu?

Einstein skrev ner flera jättesvåra ekvationer (ett slags matte-tal) som förklarade hans teori om gravitationsvågor. Under 1900-talets andra hälft har smarta människor kunnat lösa ekvationerna. Tack vare det har man kunnat förstå hur gravitationsvågor från till exempel två svarta hål skulle se ut från jorden - så forskarna visste vad de letade efter.

I USA byggdes stora L-formade maskiner som kan mäta hur avstånd förändras - för gravitationsvågor gör att avstånd (och föremål) dras ut och trycks ihop.

Oftast handlar det om pyttesmå förändringar som inte har kunnat mätas. Men med L-maskinernas hjälp var det ingen tvekan om vad signalerna innebar!

Hur kändes det att vara med och upptäcka det här?

– Det var jättejättehäftigt. Det kändes som att vara en del av historien, säger Carl-Johan Haster som forskar vid universitetet i Birmingham i Storbritannien och som har hjälpt KP med fakta till den här artikeln.

Han är en av de omkring 1 000 forskare som jobbade med upptäckten. Signalerna från L-maskinerna jämförs med alla möjliga andra signaler.

– Om vi hittar något speciellt kollar vi närmare på det. Min uppgift har varit just att kolla närmare, att ta reda på mer exakt vad det är vi har sett.

Bara någon timme efter att signalerna från de två svarta hålen hade upptäckts fick Carl-Johan Haster meddelande om det.

– Det var så tydliga signaler att vi var SÄKRA på att de kom från två svarta hål.

Vad innebär upptäckten?

Massor! Vetenskapen har fått ett helt nytt sätt att utforska rymden. Förut har man undersökt sådant som man kan se. När man nu kan mäta gravitationsvågor är det som om man också kan lyssna på universum, förklarar Carl-Johan Haster.

– Innan var det som att se en konsert på tv, utan ljud. Man kan förstå hyfsat vad som händer, men det är inte jättetydligt. Nu plötsligt är det någon som höjer volymen. Då hör man också - och då förstår man så mycket mer. Varje gång mänskligheten har fått ett nytt sätt att undersöka universum har man upptäckt något nytt och oväntat. Så kan det bli nu också. Jag tror att vår bild av universum kommer att förändras av det här.

3 fascinerande fakta

● När gravitationsvågorna upptäcktes i februari 2016 var det över en miljard år sedan de två svarta hålen smälte ihop. Vågorna har färdats genom universum sedan dess.

● Det stora svarta hål som bildades när de hålen smälte ihop var ungefär 60 gånger tyngre än solen.

● Gravitationsvågorna som nu har upptäckts var extra kraftiga. Ändå var de så svaga att det krävdes extremt noggranna instrument för att mäta dem - lika noggranna som om man skulle mäta avståndet till solens närmaste stjärngranne på millimetern!

Artikeln publicerades i KP 10, 2016