Godis i glasen!
Bubbel med regnbågsremmar, sura S och ferrari-bilar ... Här är drinkar och snacks för alla godisälskare!
Sötsurt och smarrigt
Smält ditt favvo-godis så får du en smaskig sockerlag att göra drinkarna av. Olika godis smälter olika snabbt, och det går åt olika mycket vatten. Därför är det svårt att ange exakta mått. Börja med ungefär 1 deciliter godis och 2 deciliter vatten. Fyll på med mer vatten om det tar lång tid att smälta godiset och vätskan blir för tjock.
Du behöver (till 2 glas):
1 deciliter godis i mindre bitar + några extra bitar till dekoration
2 deciliter vatten
Sockerdricka
Gör så här:
Lägg godiset i en liten kastrull och fyll på med vattnet. Värm på låg värme tills godiset har smält.
Rör om under tiden. Låt svalna. Hinner vätskan tjockna innan det är dags att servera är det bara att värma den lite igen. Häll godisvätskan i två glas och fyll på upp till kanten med sockerdricka och is.
Dekorera med godis (se förslag på bilden här ovanför).

Ostiga snacks-bollar
Det är gott att äta något salt till de söta drinkarna. De här bollarna passar perfekt!
Du behöver (till cirka 18 bollar):
½ deciliter chips
Färsk gräslök eller basilika
100 gram valfri ost
150 gram naturell färskost
Gör så här:
Krossa chipsen med en mortel. Hacka gräslöken eller basilikan fint och blanda med chipsen.
Riv osten på ett rivjärn och blanda med färskosten i en bunke. Rulla till små bollar och rulla sedan bollarna i chipsen. Servera direkt.

Nötigt och njutigt
Du behöver (till 2 glas):
8 gräddkolor (till exempel Werthers)
cirka 1 matsked mjölk
3 deciliter vaniljglass
2 ½ deciliter mjölk
½ deciliter jordnötssmör
1–2 matskedar kakao
Till dekoration:
Vispad grädde
Några hackade jordnötter
En hackad Snickers
Gör så här:
1. Börja med att göra kolasås. Lägg kolorna i en liten kastrull, häll i en matsked mjölk och smält på låg värme.
Rör om under tiden. Låt svalna något i kastrullen.
2. Mixa glass, mjölk, jordnötssmör och kakao. Ta mer kakao om du vill ha mycket chokladsmak.
3. Ringla lite kolasås längs kanten av glasen. Häll i glassmjölken och toppa med grädden. Pynta med mer kolasås, jordnötter och snickers-hack.
Skakande god glass
Man kan faktiskt skaka fram mumsig glass på typ en kvart! Ella Kotsalainen Norén, 14, och Greta Björkman Hönig, 11, testar hur man gör.
Du behöver (till 2 portioner):
1 deciliter mjölk
1 deciliter grädde
1–2 matskedar strösocker
0,5 tesked vaniljsocker eller lite nutella eller sylt
4–5 deciliter is
0,5 deciliter salt
1 fryspåse (1 liter)
1 fryspåse (5 liter)
Gör så här:
1. Häll mjölk, grädde och socker i den lilla påsen.
Blanda sedan i vaniljsocker, nutella eller sylt. Knyt igen påsen noga.
2. Häll isen i den stora fryspåsen och fyll på med salt. Lägg påsen med glass-smet i is-påsen. Knyt ihop den stora påsen.
3. Börja skaka. Fortsätt skaka. 10 minuter räcker. Ta ut den lilla påsen och skölj bort saltet från den. Klipp av ett av hörnen. Spritsa, smaka, njuuut!