Slalom mellan hinder, flåsig stafett och snö-bowling. Testa KP:s pulka-lekar nästa gång du är i backen.
Slalom mellan hinder, flåsig stafett och snö-bowling. Testa KP:s pulka-lekar nästa gång du är i backen. Illustration: Sandra Fröjd

Full fart i backen!

Pulka = kul. Men att bara åka rakt ner från toppen kan bli enformigt. Testa KP:s lekar nästa gång du är i backen.

Flåsig stafett

Stafetten i längdskidor är en omtyckt OS-gren. Självklart funkar den även med pulka! Samla ­kompisarna i backen och bilda lag. Ta er sedan upp till toppen där stafetten börjar. En person från varje lag gör sig redo. När startsignalen går ska de snabbt ta sig ner för backen – och sedan upp igen. På toppen är det dags att lämna över pulkan till nästa person i laget, som åker ner. Det lag som först blir färdigt vinner!

Extra tufft: Bestäm ett visst antal rundor som alla i laget ska köra. Att åka ner och klättra upp för backen tre eller fyra gånger kommer garan­terat vara superjobbigt.

Snö-bowling

Bowling är kul, men ingen vill väl vara inomhus när det är pulka-väder? Tur att de två aktiviteterna går att kombinera. Krama snön till bowlingkäglor och ställ upp vid botten av backen. Du får själv vara bowling-klot och ska försöka träffa så många käglor som möjligt när du åker ner med pulkan. Blir det strike?

Extra klurigt: Dra ner mössan för ögonen och låt någon annan guida dig. Att träffa snökäglorna kommer bli minst tio gånger svårare.

Slalom mellan hinder

Hinderbanor piffar upp även en trist backe. Det kan vara ett gupp som man måste åka över, grenar som man ska köra slalom mellan eller en snögubbe som man måste runda. När banan är klar tar ni tid och ser vem som kan ta sig ner snabbast. Minuspoäng om man missar guppet eller kör in i en gren!

Extra svårt: Lägg ut föremål som ni ska plocka upp i farten. Att plocka upp en ­vante samtidigt som du försöker att inte åka in i en snögubbe är inte det lättaste.

Artikeln publicerades i KP 2